DetoxikaceJídlo a stravování

Být či nebýt raw? Výhody syrové stravy mají i své stinné stránky

O raw stravě jste již určitě slyšeli. Pokud přesně nevíte, o čem je řeč, velmi rádi to objasníme. Jídlo bez mouky, cukru a většinou i bez živočišných a mléčných výrobků. To je výživový směr raw food – kontroverzní způsob stravování, který má řadu zastánců i odpůrců. Základní podmínka je však také to, že pokrmy nesmějí být upravovány při teplotě přesahující 42 stupňů.

Právě i proto je z tohoto typu stravování většinou minimálně částečně vyloučena strava živočišného původu, protože tu je většinou nutné tepelně opracovat, jinak hrozí riziko infekce parazitů a bakterií přítomných v syrovém mléce i mase. Raw strava je proto oblíbená hlavně u veganů. Jaké jsou její přínosy a kdo by se jí měl raději vyhnout?

Jídlo, které je tepelně opracované, je podle zastánců tohoto směru mrtvé. Ztrácí totiž některé výživové hodnoty. Základem „živého“ jídelníčku je ovoce a zelenina, ořechy, semínka, některé luštěniny a mořské řasy a při přípravě pokrmů se běžně používá nakličování semínek, obilovin a luštěnin, odšťavňování ovoce a zeleniny, namáčení ořechů a semínek, mixování a sušení.

Proč si dopřát raw stravu?

Hlavní benefit tohoto způsobu stravování je nasnadě – samozřejmě díky němu získáte větší podíl výživných látek. Je totiž pravda, že během tepelné přípravy se některé vitamíny a minerály ztrácí. Druhou stranou téže mince je i to, že konzumujete mnohem méně škodlivých trans tuků a aditiv. Kvalitní raw produkty navíc neobsahují toxické látky, které někdy vznikají při tepelné úpravě. Raw neboli živá strava dodává tělu dostatek vlákniny a zdravých tuků a také víc významných vitaminů. Navíc nás daleko více vede k tomu, abychom například konzumovali čerstvé ovoce a zeleninu, což je vždy výhoda a dobrý směr.

Z pohledu lékařské vědy se názory na konzumaci výhradně syrové stravy liší. Existují samozřejmě studie o větší zdravotní prospěšnosti některých potravin, jako je třeba brokolice a česnek, v syrovém stavu, ale i studie, které dokazují zvýšení zdravotní prospěšnosti jiných potravin, například fazolí a rajčat, po jejich tepelné úpravě. Zdá se tedy, že z pohledu medicíny má všechno své pro a proti.

Raw není pro všechny

Jak už to ale tak bývá, raw strava není jediným doporučitelným způsobem stravování a pro některé lidi může být dokonce zcela nevhodná. Živá strava má řadu úskalí. Velkým omezením mohou být například různé potravinové alergie, například na oříšky, ovoce či zeleninu, které raw produkty obsahují. Jídelníček založený výhradně na syrových pokrmech by neměli jíst ani lidé s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou, zrovna tak nemusí prospívat lidem s nemocným žaludkem, žlučníkem či slinivkou. To samé logicky platí i pro děti, které by více než kdokoliv jiný měly konzumovat co možná nejpestřejší stravu a žádný výhradní výživový směr pro ně není vhodný.

Pokud se rozhodnete pro raw stravování, chce to začít pomalu a postupně. Pro organismus lidí, kteří jsou zvyklí na typickou českou kuchyni, by taková změna mohla znamenat šok a řadu nepříjemných zažívacích potíží. Na nový systém tedy přecházejte pomalu v rámci několika týdnů či měsíců a bedlivě sledujte reakce vašeho těla.

Pomůže s hubnutím?

Při raw stravě se nemusíte zdaleka spoléhat jen na vlastní výrobu. Potravinářský průmysl nezaspal a nabízí mnoho speciálních „živých“ výrobků, například tyčinky, čokoládu, krekry, sušenky, zelňáky, snídaňové směsi, kakao a proteinové prášky. Tyto produkty však často obsahují hodně kalorií – je to pochopitelné, protože bývají z velké části založené na skořápkových plodech a ovoci. Zároveň však nelze jistě říci, že by raw kuchyně byla natolik kaloricky náročné, že po ní musí každý nutně přibrat. Vždy záleží na poměru příjmu a výdeje kalorií, který se u různých lidí může dost dramaticky odlišovat.

Podle většiny odborníků však raw strava není ideální metodou pro hubnutí. Na druhou stranu ale bývá často řazena mezi podpůrné cesty, jak lze redukce dosáhnout. Je totiž pravda, že na rostoucí obezitě se globálně nejvíce podílí právě průmyslově zpracované výrobky, kterým se raw lidé zcela vyhýbají.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button