DetoxikacePřírodní léčbaZdravé tipy

Mimořádné zdravotní přínosy ibiškového čaje

Ibišek. Tato rostlina se nachází po celém světě v teplých, tropických a subtropických oblastech. Ibišek má nápadné, trubkovité květy, které jsou červené, růžové, oranžové nebo žluté. Je to národní květina Haiti, Jižní Koreje a Malajsie. Kvůli svým vzrušujícím květům se ibišek často používá ve veřejných záhonech a přitahuje včely, motýly a ptáky. Kromě toho se ibišek používá v potravinách, nápojích a nabízí řadu zdravotních přínosů.

Ibiškový čaj výhody

Tento květ byl po staletí používán k léčbě různých onemocnění.

Květy rostliny ibišku se používají k výrobě léků. Je to přírodní diauretikum, což znamená, že pomáhá zvýšit tok moči; ovocné kyseliny fungují jako jemné projímadlo. Tradičně se používá k udržení normální tělesné teploty, k podpoře zdraví srdce a ke zlepšení krevního oběhu v celém těle. Chemikálie v ibišku pracují na snížení žaludečních kyselin, střevních a děložních křečí a boje proti bakteriím jako antibiotikum.

Navíc se používá k potlačení ztráty chuti k jídlu, podpoře zdraví horních dýchacích cest tím, že zmírňuje příznaky nachlazení a chřipky, zklidňuje zánět, bolesti a otoky a léčí podrážděný žaludek a další žaludeční poruchy. Při aplikaci na pokožku má ibišek antioxidanty, které detoxikují, čistí a hydratují pokožku.

Řízení krevního tlaku. Americká srdeční asociace uvedla v roce 2008, že pití čaje ibišku snižuje krevní tlak u dospělých mírně hypertenzních. Ibiškový čaj může také snížit krevní tlak až o 10 bodů. Pro tyto přínosy se však doporučuje konzumovat 2-3 šálky denně za několik týdnů.

Snižuje hladinu cholesterolu. Ibiškový čaj pomáhá snížit hladinu „špatného“ LDL cholesterolu a také pomáhá chránit krevní cévy před poškozením. Pro nejvíce zdravotních přínosů konzumujte šálek čaje ibišku dvakrát denně nebo užívejte 100 mg extraktu dvakrát denně.

Chrání játra. Výzkum ukázal, že antioxidační vlastnosti ibiškového čaje mohou pomoci při léčbě onemocnění jater. Tyto antioxidanty neutralizují volné radikály v tkáních a buňkách těla. Proto je bezpečné říci, že pití čaje ibišku pomáhá udržovat dobré celkové zdraví v mnoha orgánech.

Boj s rakovinou. Protocatechuová kyselina je známa protinádorovými a antioxidačními vlastnostmi a nachází se v ibiškovém čaji. Bylo zjištěno, že Ibišek může dokonce zpomalit růst nádorových buněk.

Protizánětlivé a antibakteriální. Vzhledem k jeho množství vitaminu C může Ibiškový čaj posilovat a stimulovat imunitní systém. Může pomoci předejít nachlazení a chřipce, a může pomoci urychlit čas zotavení.

Menstruační potíže. Ibiškový čaj pomáhá obnovit hormonální rovnováhu, která může pomoci při změně nálady, depresi a přejídání. Pomáhá také zmírnit křeče a bolest z menstruace.

Antidepresivum. Existují vitamíny a minerály, jako jsou flavonoidy, které se nacházejí v ibiškovém čaji, které mají antidepresivní vlastnosti. Spotřeba ibišku může uklidnit nervový systém a snížit úzkost.

Trávení. Čaj z ibišku může zlepšit trávení stejně jako pohyby moči a střev. Díky svým diuretickým vlastnostem se často používá k léčbě zácpy a zlepšuje zdraví střev.

Ztráta váhy. Výzkum naznačil, že ibištek snižuje vstřebávání škrobu a glukózy, což může pomoci při úbytku hmotnosti.

Jak si vyrobit ibiškový čaj

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak využít výhody ibišku, je konzumovat ho v čajové formě. Použijte sušené květy, přidejte dvě čajové lžičky do vroucí vody a nechte asi pět minut luhovat. Přidejte citron nebo med pro zvýšení chuti.

Nápoj má mírně zralou chuť, podobně jako brusinkový džus, a může být teplá nebo studená.

Opatření

Zatímco čaj ibišku přináší mnoho pozitivních přínosů a bezpečnostní profil rostliny je považován za vynikající, neměl by ji užívat každý. Pokud jste těhotná, budete rodit, při hormonální léčbě nebo máte nízký krevní tlak, nedoporučuje se vám konzumovat čaj ibišku.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button