Péče o těloZdravé tipy

Jízda veřejnou dopravou jako zdravotní riziko. Nakazit se můžete rýmou, ale i meningokokem nebo žloutenkou

Jezdíte městskou hromadnou dopravou? Pokud bydlíte ve větším městě nebo pravidelně dojíždíte do práce na větší vzdálenost, pak se tomu asi nevyhnete. Určitě je to poměrně rychlý a cenově dostupný způsob jak se přepravovat, a pokud není dopravní prostředek zrovna přeplněný, může to být i docela pohodlné. Jenže řada lidí veřejnou dopravou nerada jezdí a důvodem není jejich lenost nebo pohodlnost. Daleko více se obávají nákazy, která tam na ně čeká. A jejich obava není zcela lichá.

Letošní zima nabízí počasí spíše aprílové, mrazivé dny se střídají s příjemně teplými. Jenže právě to je velký nápor pro váš organismus. S oslabenou imunitou pak snadno podlehnete chřipce či jinému virovému onemocnění. Čím vším se můžete nakazit v místech s četným výskytem lidí, tedy v hromadné dopravě?

Rýma a nachlazení

Asi nejčastěji se můžete v dopravních prostředcích setkat s lidmi, kteří kašlou, smrkají nebo se jinak projevuje to, že nejsou zrovna v nejlepší kondici. Rýmu způsobují ji tzv. rhinoviry, kterých je hned několik druhů a jsou velmi rozšířené. Viry při nádechu snadno proniknou do nosu a na nosní sliznici vyvolají zánět, což způsobí známé reakce.

Rýma sice nepatří k nemocem, na které se umírá, ale to neznamená, že je příjemná nebo byste ji neměli vůbec nijak řešit. Pokud ji chytíte, nemoc musí bohužel sama odeznít, což trvá asi týden. Úlevu mohou poskytnout nosní kapky nebo spreje a zvýšený přísun vitaminu C či echinacey.  Dá se chycení rýmy v dopravních prostředích nějak bránit? Samozřejmě se držte pokud možno v dostatečné vzdálenosti od nakažených lidí a po příchodu domů si nezapomeňte pořádně umýt ruce antibakteriálním mýdlem.

Chřipka

Řada lidí mylně označuje každé virové onemocnění nebo nachlazení jako chřipku. Pravá chřipka je ale závažné onemocnění, v souvislosti s nímž u nás ročně zemřou asi dva tisíce lidí. Ohrožuje zejména malé děti a starší nebo nemocné lidi. Právě v chladném období roku jsou epidemie chřipky častější. Přenáší se hlavně kapénkovou infekcí, postihnout může nosohltan, ale i oční spojivky. Virus ale může přežít i mimo tělo, nakazíte se tak třeba i z madla v tramvaji.

I když řada lidí chřipku ráda přechází a chodí s ní do práce, jednoznačně se to nedoporučuje. Nejen že ohrožujete všechny ve svém okolí, ale navíc touto nemocí neúměrně zatěžujete tělo, které poté může být náchylnější k dalším, třeba i závažnějším onemocněním. Chřipka se také může při neléčení rozvinout v zánět plic, středního ucha nebo nosních dutin.

Průjem

I toto nepříjemné onemocnění můžete chytit v autobuse nebo tramvaji. Bohužel řada lidí nedodržuje základní hygienické návyky a nemyjí si pořádně ruce po toaletě. Z toho pak mohou vzniknout takové nepříjemné komplikace. Při průjmech se doporučuje klid, černé uhlí a dostatek tekutin po malých dávkách. Jestliže jsou ale obtíže vyčerpávající a pacienta trápí velké křeče, měl by vyhledat lékaře. Průjem by neměli podceňovat hlavně lidé s nemocným srdcem nebo ledvinami a děti, u kterých rychleji hrozí dehydratace. Nezapomeňte doplňovat tekutiny, a hlavně si dopřát pár dní klidu.

Meningokok

Pomocí kapének, tedy kýchnutím či smrkáním, se lze nakazit také meningokokovou infekcí. Bohužel se v populaci vyskytují i bezpříznakoví nosiči, kteří mají bakterii v sobě, nemoc u nich ale nepropukne, a tak šíří nevědomky nákazu dál. I takto závažné onemocnění si můžete přinést z veřejné dopravy.  Nemoc se projevuje podobně jako jiné virózy, varovat může navíc světloplachost, úporná bolest hlavy a nachové skvrny na kůži. Buďte ale velmi opatrní – meningokok dokáže během pár hodin i zabít nebo způsobit doživotní následky. Při podezření tedy na nic nečekejte a raději ihned vyhledejte lékaře.

Žloutenka

Tomuto onemocnění se často přezdívá nemoc špinavých rukou a sedí to poměrně přesně. Žloutenkou typu A se můžete nakazit od lidí akutně nemocných i bezpříznakových nosičů, kýchnutím či smrkáním, ale i z rukou, na kterých mohou ulpívat zbytky infikované stolice při nedostatečné hygieně. Virus navíc dokáže přežít třeba až měsíc na madle v tramvaji! Projevy se různí, dokonce nemusí být ani nijak výrazné. Obvyklé jsou ale teploty, zvracení, průjem, celková slabost, bolest břicha a pravého podžebří. Postupně žloutne moč, oči a kůže. Je nutná karanténa a následná rekonvalescence na dietě a bez pohybu.

Bohužel viry ani bakterie nevidíte, nelze tedy spoléhat na účinnou prevenci. Nejde jen o hromadnou dopravu, ale o prakticky jakékoliv místo, kde se pohybuje větší množství lidí. Důležitá je tak dlouhodobě silná obranyschopnost. Dbejte na dostatečný pohyb, zdravý jídelníček bohatý na ovoce a zeleninu a pitný režim. Necítíte-li se fit, raději se místům se zvýšeným výskytem lidí úplně vyhýbejte. A pokud onemocníte, nemoci nepřecházejte.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button