Péče o těloPřírodní léčba

Na bolestivá prsa platí zábal i úprava stravy. Trpět rozhodně nemusíte

Citlivost prsou je u žen běžným projevem menstruačního cyklu a kolísání hladiny hormonů. Je to zcela normální jev, ale někdy jsou projevy natolik silné a nepříjemné, že vám mohou významně komplikovat život. A tehdy už rozhodně není namístě tyto potíže přehlížet a tvářit se, že je to úplně v pohodě.

Pokud máte pocit, že poslední dobou zažíváte silnější projevy a vaše prsa už nejsou jen citlivá, ale skutečně bolavá, je dobré obrátit se na vašeho gynekologa. Je totiž důležité zjistit, kde se stala změna, a proč se najednou cítíte jinak než obvykle. Není nutné hned stresovat a bát se, že se může jednat o vážnou nemoc. Někdy jen změníte stravování, životní styl, zažíváte více stresu apod. Ale abyste vyloučily příčinu, která je skutečně nebezpečná, je dobré nechat se zkontrolovat lékařem.

Většinou je ale každopádně kořenem problému hormonální nerovnováha – ať už je způsobena čímkoliv. Proto je dobré zaměřit se na způsoby, jakým lze hormony zase dostat „do latě“.

Sója

Sója je zdrojem specifických látek, které dokáží ovlivňovat hormonální systém. Proto vám může pomoci vyrovnat nerovnováhu v ženských hormonech a pomoci vám cítit se lépe. Pokud nejste zrovna vegetarián, neznamená to nutně, že musíte přesedlat na sójové maso. Sóju ve skutečnosti najdete ve spoustě jiných produktů. Stačí třeba začít od oblíbených sójových řezů.

Vláknina

Stejně velkou úloh hraje i vláknina. Pomůže vám srovnat zažívání, které někdy může být vlivem hormonů rozházené. Vaše tělo pak nedokáže dobře přijímat nutné živiny a vlastně se tak samo připravuje o látky, které se mu skrze pestrou stravu snažíte dodávat. Vláknina vám může pomoci střeva pročistit a harmonizovat celý proces trávení. Vyrovnané zažívání vám také případně pomůže zbavit se nadbytku některých hormonů a vyvést je z těla ven.

Pozor na sodík

Není asi žádným tajemstvím, že potraviny s vysokým obsahem sodíku nejsou zrovna ideální. Problém spočívá především v tom, že v těle zadržují vodu, a vy se pak můžete cítit nafouklé a oteklé. Pokud tělo zadržuje vodu, je také možné, že budete mít pocti plnějších a nafouklých prsou, což ještě přidává na bolesti a nepříjemných pocitech.

Kurkuma

Jestli existuje nějaké univerzálně léčivé koření, tak je to jednoznačně kurkuma. Své využití najde téměř při jakémkoliv problému a výjimkou není ani hormonální nerovnováha a bolestivá prsa. Když tedy připravujete nějaké jídlo, přidejte k němu špetku kurkumy. Dodá pokrmům hezkou svěží barvu a hlavně kopu léčivých látek, které vám pomohou cítit se lépe v každé fázi vašeho cyklu.

Zázvorový čaj

Zázvorový čaj je běžně doporučovaný k posílení imunity a při chřipkách či nachlazení. Nemusíte ale jeho použití omezovat jen na období, kdy vám teče z nosu. Zázvor má úžasné posilující účinky a pomáhá také zlepšovat zažívání. Dokáže stabilizovat funkce celého organismu, včetně produkce hormonů.

Teplo a chlad

Při pomoci proti bolestivým ňadrům vám pomůže především výživa a zdravý životní styl. Nicméně pro akutní úlevu od bolesti, která vám nedovoluje účastnit se běžného programu, vám může pomoci střídání teplého a studeného zábalu. Stačí použít žínku nebo menší ručník a střídavě jej namáčet v horké a studené vodě a přikládat na bolestivá prsa. Střídání teplot uvolní napjaté svalstvo a pomůže vám lépe zvládnout situaci, kdy si nemůžete dovolit vypadnout ze svých povinností.

V každém případě ale pamatujte, že v prvé řadě je nutné řešit příčinu a až pak následky. Bolestivá prsa by určitě neměla být každoměsíční součástí vašeho cyklu. Pokud to tak je, hledejte způsoby, jak si přírodní cestou srovnat hormony. Vyzkoušejte více cest a jistě najdete tu svou ideální.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button