Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Tento skvělý čaj pomáhá na syndrom dráždivého střeva

Syndrom dráždivého střeva je rozšířená porucha, která způsobuje problémy v oblasti tlustého střeva. Je to chronický stav, jenž může být způsoben potravinovými alergiemi, stresem a střevními infekcemi. Mezi nejčastější příznaky syndromu dráždivého střeva (IBS) patří:

  • Bolest a křeče v břiše
  • Nadýmání
  • Plynatost
  • Zácpa
  • Průjem
  • Ztráta chuti k jídlu

Zhruba šedesát miliónů lidí v Americe (asi 1/5) trpí tímto problémem. Symptomy IBS jsou velmi časté a známé, přesto pouze malá skupinka lidí hledá lékařskou pomoci pro IBS. Jde o chronické onemocnění a nejlepší způsoby léčby syndromu dráždivého tračníku je dlouhodobé zvládání symptomů.

Ujistěte se, že víte o všem, co spouští váš IBS, a také se ujistěte, že se vyvarujete alkoholu, nezdravým potravinám a kofeinu. V mnoha případech může být hlavním spouštěčem stres. Pokud je to důvod, proč se u vás spouští syndrom dráždivého tračníku, pak se stres doporučuje řešit cvičením jógy, spánkem,… zkrátka odbouráním stresu.

Rovněž byste neměli zapomínat na zdravé jídlo, na pravidelný pohyb, vitamín D, který se bude vyskytovat pravidelně ve vaší stravě. Tyto změny vám mohou pomoci převzít kontrolu nad vaším IBS, ale pokud jde o okamžité příznaky, není nic lepšího, než vyzkoušet uklidňující čas.

Uklidňující čaj

Tento čaj je velmi jednoduchý na přípravu, v podstatě obsahuje pouze dvě složky, které jsou k dostání opravdu všude. Jde o mátu a fenykl. Studie zjistily, že fenykl a máta peprná jsou skvělé při léčbě symptomů dráždivého střeva. Pomocí kombinací těchto dvou ingrediencí vám vznikne silný a účinný čaj. Jak si jej připravit?

Ingredience:

  • Čerstvá máta
  • Čerstvé listy fenyklu
  • Organický med
  • 6 šálků vody

Postup:

Nakrájejte stonky těchto bylin, čímž podpoříte uvolňování olejů. Přidejte bylinky do nádoby, následně uvařte vodu. Nalijte do nádoby s bylinkami a nechejte dvacet minut. Poté sceďte a přidejte med podle vaší chuti. Čím déle necháte bylinky v čaji louhovat, tím bude čaj silnější. Denně můžete vypít jeden až tři šálky, zmírníte tak příznaky IBS.

Co jednotlivé složky dodávají vašemu tělu?

Fenykl – jde o zajímavou zeleninu, která se často vyskytuje ve stravě středomořských lidí. Ve fenyklu najdete fytonutrienty, které pomáhají zlepšit protizánětlivé a protinádorové schopnosti vašeho těla. Nejvýznamnější phytonutrient je anetol, jenž má mírnou aktivitu podobnou estrogenu, tedy působí na uklidnění svalů ve střevním traktu. Díky této činnosti je fenykl velmi prospěšný pro všechny lidi, zejména pak pro ty, kteří trpí syndromem dráždivého střeva.

Máta peprná je velmi dobře známá pro své chladící vlastnosti. Obsahuje mentol, který napomáhá trávicímu systému uvolňovat svaly, zabraňuje svalovým křečím a křečím, jež trápí jedince, kteří trpí IBS. Máta má navíc také antibakteriální vlastnosti, které umí bojovat proti škodlivým plísním a bakteriím, které ve střevech můžete najít, například Helicobacter Pylori způsobující vředy. Podle některých studií se zjistilo, že olej z máty peprné je nejlepší a nejbezpečnější řešení pro syndrom dráždivého střeva.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button