Jídlo a stravováníZdravé tipy

Plánujete pořádnou túru? Zkuste tito tipy pro přípravu jídla na trekové dobrodružství

Vydejte se na trekové dobrodružství, které vám umožní spojit se s přírodou a překonat své fyzické limity. Když se vydáváte na vícedenní trek, je třeba zvážit, jak připravit výživné, lehké a snadno přenosné jídlo. Cílem tohoto článku je poskytnout vám cenné tipy na přípravu jídla na trek, abyste měli dostatek energie na zdolávání tras a zároveň neměli batoh nacpaný k prasknutí.

Naplánujte si jídlo

Než se vydáte na trek, věnujte čas pečlivému plánování jídla. Zvažte počet dní, které budete na treku, a spočítejte si přibližný počet kalorií, které budete denně potřebovat. Snažte se o vyvážený poměr sacharidů, bílkovin a zdravých tuků, abyste své tělo dostatečně zásobili.

Zaměřte se na lehké a trvanlivé potraviny

Jelikož si budete jídlo nosit po celou dobu treku, je důležité vybírat lehké potraviny, které se snadno nezkazí. Vybírejte proto dehydratovaná nebo lyofilizovaná jídla, která jsou lehká, kompaktní a lze je připravit jen pomocí vroucí vody. Tato jídla jsou k dispozici v různých příchutích a variantách, což představuje pohodlnou a výživnou volbu.

Svačiny s vysokým obsahem živin

Kromě hlavních jídel si přibalte různé lehké svačiny s vysokým obsahem živin, abyste si mezi jídly udrželi dostatek energie. Mezi vynikající možnosti patří směs na cestu, energetické tyčinky, sušené ovoce, ořechy a sušené maso. Tyto svačiny se nejen snadno přenášejí, ale také poskytují základní živiny, vitamíny a minerály potřebné pro optimální výkon vašeho těla.

Zvažte dietní omezení a alergie

Pokud máte nějaká dietní omezení nebo alergie, je velmi důležité, abyste si jídlo naplánovali podle nich. Zkontrolujte etikety se složením balených jídel a svačin, abyste se ujistili, že splňují vaše dietní potřeby. Případně si můžete připravit domácí dehydratovaná jídla z ingrediencí, které odpovídají vašim požadavkům.

Správně porcujte a balte

Abyste zajistili efektivitu a pohodlí, porcujte a balte jídla jednotlivě. Používejte uzavíratelné sáčky nebo lehké nádoby, abyste měli ve všem pořádek a věděli, kolik toho denně můžete sníst. Označte každý balíček názvem jídla a případně i návodem k vaření, abyste si během putování usnadnili přípravu jídla.

Zahrňte možnosti efektivní hydratace

Během treku je pro vaši celkovou pohodu zásadní udržet si dostatek tekutin. Vezměte si s sebou lehký filtrační systém nebo tablety na čištění vody, aby byla voda z přírodních zdrojů bezpečná k pití. Kromě toho zvažte přibalení elektrolytových směsí v prášku nebo ochucovadel, které zlepší chuť vody a doplní základní minerály ztracené potem.

Vezměte si s sebou lehké vybavení na vaření

Pokud plánujete během treku vařit, pořiďte si lehké vybavení na vaření, jako je kompaktní vařič a malý hrnec nebo pánev. Ujistěte se, že vybavení je odolné, snadno se používá a je vhodné pro vaření v přírodě. Nezapomeňte se před trekem seznámit s vybavením na vaření, abyste předešli případným nehodám.

Předem si jídlo otestujte

Pokud se hodláte spolehnout na balená dehydratovaná nebo lyofilizovaná jídla, je dobré je před cestou otestovat. Připravte si doma několik jídel, abyste zjistili, zda vyhovují vašim chuťovým buňkám a zda vám dodají potřebnou energii a uspokojení. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením během treku, které už nebudete mít jak napravit. Některá dehydratovaná jídla totiž skutečně nejsou chutná, ale pokud to bude vaše jediné večerní jídlo, může vás to velmi nepříjemné zaskočit.

Přibalte si koření a dochucovadla

Lehká dehydratovaná jídla jsou sice pohodlná, ale mohou postrádat potřebnou chuť a výraznost. Chcete-li vylepšit chuť svých jídel, přibalte si malé porce oblíbeného koření či bylinek, jako je sůl, pepř, pálivá omáčka nebo sušené bylinky. Tyto přísady mohou proměnit mdlé jídlo v chuťové potěšení.

Zvažte čerstvé potraviny na první den

Pro první den treku, kdy hmotnost batohu není tak zásadní, můžete do batohu zařadit čerstvé potraviny, které nepodléhají rychlé zkáze. Čerstvé ovoce, zelenina, a dokonce i chléb nebo sýr mohou dodat vašim prvním jídlům osvěžující nádech. Jen se ujistěte, že je spotřebujete dříve, než se zkazí.

Používejte víceúčelové potraviny

Zvažte zařazení víceúčelových potravin do plánování jídla, abyste ušetřili místo a hmotnost v batohu. Například instantní ovesné vločky lze použít k snídani nebo jako základ pro pikantní pokrmy na večeři. Ořechové máslo může sloužit jako pomazánka na chleba nebo jako přísada do omáček či dresinků. Buďte kreativní a využívejte univerzální přísady, abyste maximalizovali své možnosti.

Správná příprava jídla na trek může významně ovlivnit hladinu energie, celkový požitek z túry a výkon během dobrodružství. Plánováním jídla, volbou lehkých a nekazících se potravin a zohledněním dietních omezení si můžete zajistit výživný a bezproblémový zážitek z treku. Díky správnému výběru potravin a pečlivé přípravě budete připraveni zvládnout stezky a zároveň si cestou pochutnáte na chutných a výživných jídlech. Ve výsledku je právě kvalitní a chutná strava tím, co vám může výlet významně zpříjemnit. Rozhodně nešetřete ani na kaloriích, ani na kvalitě a chuti potravin. Sami uvidíte, že při takové fyzické námaze je jídlo skutečně zásadní pro váš celkový dojem z putování. Šťastnou cestu!

ZDROJ: https://www.eatright.org/food/planning/away-from-home/5-food-tips-for-camping-and-hiking
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Jędrzej Koralewski: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/snih-drevo-krajina-lide-16473041/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button