Péče o těloZdravé tipy

Ženy stále častěji dobrovolně volí císařský řez. Neuvědomují si jeho úskalí

Když žena zjistí, že je těhotná, pravděpodobně ji zaplaví vlna štěstí a s každým měsícem má větší a větší radost z rostoucího bříška. Jenže jakmile se začne těhotenství krátit a termín porodu je blíž a blíž, řadu maminek přepadá strach a nejistota. Porod totiž bolí, porod je nepříjemný, může se zkomplikovat, může trvat třeba i celé dny… A když k tomu začnete brouzdat po internetu a číst si příspěvky v diskuzích, nikdo vám nemůže vyčítat, že začnete trochu panikařit. A i v Česku se v posledních letech rozmáhá trend, že si ženy dobrovolně volí možnost císařského řezu, aby se vyhnuly nepříjemnostem klasického porodu. Toto rozhodnutí však má svá úskalí.

Počty císařských řezů stoupají

Počty císařských řezů jsou neustále na vzestupu. V současné době se uvádí, že v České republice končí přibližně 25 % těhotenství císařským řezem. Mezi jednotlivými porodnicemi však panují výrazného rozdíly – někde je to až 40 %, jinde pouze 10 %. Lékaři a jiní odborníci však nejsou z vývoje tímto směrem příliš nadšeni. Císařský řez totiž je poměrně vážným zásahem do těla ženy, což si vyděšené rodičky neuvědomují. Komplikace sice nejsou zdaleka tak běžné jako dřív, ale to neznamená, že by se dalo císařský řez doporučit.

V dnešní době je situace taková, že legislativa neumožňuje, aby si žena mohla dopředu porod císařským řezem vyžádat. Nicméně praxe je taková, že v řadě případů to vlastně takto probíhá. Stačí totiž, aby žena při porodu nezvládala dobře spolupracovat a hned je to důvod, proč jí musí lékař udělat císařský řez. Co ale ženy vede k vědomému podstoupení tohoto zákroku, i když by mohly rodit přirozenou cestou?

Strach z bolesti i neúspěchu

Důvod je asi více než zřejmý – je to strach. Na různých webech i diskuzních fórech není nouze o hrůzostrašné zážitky. Zvláště prvorodičky to nemají v dnešní době internetu jednoduché – ze všech stran se na ně valí různé informace, do toho se většinou ještě přidávají kamarádky a maminky a psychika najednou začíná být napjatá k prasknutí. 

Může jít o strach ze ztráty sebekontroly, nesnesitelné bolesti nebo obavy, že se poníží před partnerem nebo jinými lidmi – to vše může hrát velkou roli. Významné jsou i negativní zážitky z předchozího porodu, které dokáží nastávající maminku zcela paralyzovat. Situaci navíc zhoršuje i fakt, že řada slavných osobností volí dobrovolně císařský řez, a v ženách to budí dojem, že je to vlastně něco normálního a neproblematického, co je ušetří obrovských potíží.

Rizika „císaře“

Bohužel takto snadné to není. Císařský řez je na místě, pokud se jedná o ohrožení života matky či dítěte. Významným faktorem je i zvyšující se věk rodiček, což s sebou nese řadu rizikových faktorů. Proto je císařský řez častější než dříve. Volit jej dobrovolně ale odborníci rozhodně nedoporučují. Císařský řez především zvyšuje riziko některých vážných komplikací v budoucích těhotenstvích. Sice již neplatí, že by nebylo možné porodit druhé dítě klasickým porodem, jako se to tvrdilo dříve, ale riziko tu přeci jen je a není na místě jej zanedbávat. K tomu se přidávají i další rizika spojená s takto závažným zásahem do těla. Jde především o větší krvácení, možné riziko infekcí nebo poranění miminka při zákroku, delší čas hojení, omezení v rámci pohybu apod.

Pracujte na své psychice

Odborníci nedoporučují řešit strach z porodu tím, že se upnete na představu císařského řezu. Dnes existuje řada metod, jak se na porod psychicky připravit. Pokud máte strach, je dobré obrátit se na odborníka a pracovat na vaší psychice už během těhotenství, abyste na porod byla dobře připravená. Jde o život vaše dítěte a silná psychická odolnost je pro úsěšný porod i zvládání mateřství základ.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button