Nemoci a komplikacePéče o tělo

Kdy už nejsou projevy menstruace v pořádku? Ženy se často domnívají, že trpět je normální

Pro většinu žen nejsou „jejich dny“ zrovna tou nejpříjemnější částí měsíce. Většina z nich si je spojuje nejen s nutností využívat dámské hygienické potřeby a omezit se v některých aktivitách, ale třeba také s tím, že je trápí různé potíže, jako jsou bolesti hlavy, břicha nebo nevolnosti. Obvykle neznamenají žádné vážné zdravotní potíže, ale někdy nás mohou upozornit na to, že něco není zcela v pořádku s naší hormonální soustavou. Proto bychom tyto příznaky neměly ignorovat a některé projevy rozhodně řešit s lékařem. Které to jsou?

Každá žena prožívá svou menstruaci trochu jinak – liší se délkou, intenzitou i dalšími projevy. Obecně však platí, že menstruační cyklus trvá 28 až 35 dní. Jestliže je cyklus kratší nebo delší, či se během něj vyskytují další abnormální věci, je vždy dobré situaci s lékařem alespoň konzultovat. Mohou být totiž prvních příznakem vážnějších obtíží.

Vynechání menstruace

Pokud se menstruace nedostaví, vždy to znamená, že se v těle děje něco nestandardního. Tomuto stavu se odborně říká amenorea. Ne vždy je ale na vině jen těhotenství. Vynechání menstruace může nastat například při extrémní fyzické nebo psychické zátěži. Typické bývá zejména u sportovkyň, věčných dietářek nebo anorektiček, ale také u dívek, které teprve začínají menstruovat. Pokud totiž organismus přijímá jen omezené množství energie, začne potlačovat funkce, které momentálně nepotřebuje – což může být třeba právě menstruace.

Velké krevní sraženiny

Každá žena dobře ví, že je zcela normální, pokud se v menstruační krvi nachází drobné krevní sraženiny. Ty se mohou objevovat zejména ráno a jedná se většinou o kousky odumřelé děložní sliznice. Jestliže však zaznamenáte, že se sraženiny objevují hojněji nebo jsou velké, měly byste se raději poradit se svým lékařem. Viníkem v tomto případě mohou být pohlavní choroby, jako jsou chlamydie nebo kapavka, polypy či fibroidy, vzácněji však také rakovina. Pokud je také krvácení příliš silné, může se jednat o projev hematologického onemocnění s poruchou krevní srážlivosti.

Extrémní bolesti

Bolesti v podbřišku jsou při menstruaci zejména v prvních dnech poměrně běžné. Někdy je ženy dokonce pociťují i ve spodní části zad. Na vině jsou stahy dělohy, která takto vylučuje děložní sliznici. Pokud jsou však bolesti natolik silné, že vám znemožňují běžné každodenní fungování, je dobré celou situaci konzultovat s lékařem. Může to být totiž známka endometriózy, poměrně častého onemocnění, které ale právě často nebývá dobře diagnostikované a neléčí se.

Krvácení mimo menstruaci

Pokud krvácíte nebo špiníte i jindy než během menstruačních dní, je to jasná známka nějakých potíží. Krvácení může ukazovat na problém s vaječníky nebo jinými částmi reprodukčního systému, ale problémem v tomto případě mohou být také polypy, fibroidy, zánět děložního čípku nebo rakovina.

Výrazné nevolnosti

Mnoha ženám nebývá během prvních dní menstruace vůbec dobře. Cítí se mizerně nejen fyzicky, ale také psychicky, a nejraději by zalezly do postele a celý den nic nedělaly. Bohužel to většinou není možné. Navíc menstruace by měla být zcela přirozenou součástí života ženy a neměla by ji tedy takto výrazně omezovat. Pokud trpíte nevolností, bolestí hlavy, nadměrnou únavou, zvracením, pocením nebo dušností, určitě byste svůj stav měly konzultovat s lékařem. Na vině může být v podstatě cokoliv, možná vám chybí železo, nebo trpíte hormonální nerovnováhou. Vše je ale lepší řešit včas a nečekat, až se z drobného problému rozvine něco mnohem závažnějšího.

ZDROJ: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button