DetoxikaceJídlo a stravováníKrása

Šetrné odstranění pupínků vás ochrání před jizvičkami. Naučte se, jak na to

I pokud nemáte zrovna aknózní a problematickou pleť, čas od času se pupínku, který vám vyraší na bradě či na čele, nevyhnete. Není to nic zvláštního a rozhodně to neznamená nic, z čeho byste se měli hroutit. Pupínky se často objevují v závislosti na hormonálních změnách v těle, ale může se jednat i o obyčejné působení nečistot a mazu.

Zvlášť pokud se nejedná přímo o akné, ale jen o zanícený pór, je jasné, že se chcete takového pupínku co nejrychleji zbavit. Nejideálnější je samozřejmě vyčkat, až se zhojí zcela sám, ale to se snadněji řekne, než udělá. Pro většinu z nás je téměř nemožné odolat tomu, abychom si pupínek sami vymáčkli. Jenže neodborné vymačkávání vám může na pleti vytvořit pěknou paseku, která se nedá jen tak napravit.

V prvé řadě je tedy nejlepší zkusit se přemoci a pupínek prostě nechat žít svým životem a vyčkat, až se sám uráčí zmizet. V opačném případě alespoň postupujte podle následujících pokynů, které vám umožní odstranit jej odborně a pokud možno bez následků.

Pupínek musí pryč

V prvé řadě se musíte ujistit, že pupínek je na vymáčknutí připraven. To znamená především to, že tzv. dozrál a na vršku je viditelná bílá čepička hnisu. Pokud to tak není, nepokoušejte se jej vymačkávat. Akorát si způsobíte vážné poškození kůže, které zcela jistě vyústí ve vznik ještě většího problému.

Co budete potřebovat: Dezinfekční prostředek, vatový tamponek, antibakteriální gel, papírové kapesníčky, někdy i malou jehlu.

Jak na to:

  1. Nejprve si řádně umyjte ruce a s pomocí vatového tamponku a dezinfekčního prostředku také očistěte okolí pupínku.
  2. Dle stavu pupínku se můžete rozhodnout, že budete mačkat rovnou, anebo využijete jehlu. Pokud je nutné pupínek nejprve propíchnout, pak musíte velice pečlivě sterilizovat jehlu.
  3. Nyní už je čas na vymačkávání. Pokud používáte jehlu, je nutné propíchnout špičku pupínku. Toto by nemělo bolet, pouze lehce píchnout. Jehlu není třeba zasouvat nijak hluboko. Účelem je pouze narušit svrchní vrstvu, aby se pupínek lépe vymačkával.
  4. Pokud jehlu nepoužíváte, obalte si oba ukazováčky papírovým ubrouskem a jemně zatlačte po okrajích pupínku.
  5. Tlačte jemně a spíše nechte hnis samovolně vytékat. Pokračujte až do té doby, kdy bude všechen hnis pryč a objeví se krev.
  6. Místo opět vyčistěte a nechte krátce zaschnout. Pokud bude z místa stále vytékat hnis nebo krev, průběžně jej osušujte a dezinfikujte.
  7. Nakonec naneste na postižené místo antibakteriální gel a nechte působit. Může se stát, že to bude mírně štípat, ale to není na škodu.

Další možnosti

Výše popsaný postup je skutečně poslední pomocí, když není možní jiné řešení. Ale využívejte jej jen výjimečně. Pleti skutečně neprospívá.

Namísto toho lze využít jiné způsoby jak pupínek ošetřit, aby také zmizel rychle, a přitom jste pleť nenamáhali a neriskovali její poškození.

Domácí péče

Na pupínky platí celá řada domácích postupů a řešení. Vyzkoušejte třeba všechny podle toho, co zrovna máte po ruce. Na pupínek se může aplikovat tea tree olej, jedlá soda, peroxid vodíku, černé uhlí. Všechny tyto produkty pomáhají zmírnit zánět a pupínek vysušit tak, aby co nejdříve sám zmizel.

Dermatolog

Kvůli jednomu pupínku asi k lékaři nepoběžíte, ale pokud se u vás potíže s pletí opakují, anebo jsou vážnějšího charakteru, je určitě vhodné zajít ke kožnímu lékaři. Ten zjistí příčinu problémů, doporučí vhodnou léčbu a samozřejmě také poradí, jak pupínky vhodně odstraňovat a ošetřovat.

Strava

Na stavu pleti se hojně podepisuje i náš celkový životní styl, a hlavně naše strava. Proto se zaměřte na konzumaci ovoce a zeleniny a vyřaďte nezdravé produkty plné cukrů a tuků. Pomůže i snížit konzumaci kofeinových nápojů a některým lidem pomáhá i snížit příjem ořechů nebo mléčných výrobků.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button