KrásaNávod

Vousy, chloupky, nežádoucí porost. Proč je mají i ženy a co když jich je až moc?

Také se vám občas stane, že se podíváte do zrcadla pod ostrým bílým světlem a najednou se zhrozíte, co to máte na obličeji? Chloupky na obličeji mohou být pro řadu žen velkým trápením, se kterým si nevědí rady. A většinou nezáleží, zda jde o skutečné vousy, nebo jen pár tmavých chloupků, kterých se nedá nijak zbavit.

Zejména brunetky tyto potíže znají asi důvěrně. Právě ony mají většinou větší sklon k viditelným chloupkům na obličeji. Dá se s tím nějak bojovat? A co může výskyt silnějšího ochlupení (nejen) na obličeji u žen signalizovat?

Brunetky mají smůlu 

Do jisté míry je růst chloupků v obličeji přirozený. U tmavších typů je pak jasné, že tyto chloupky budou na první pohled viditelnější než u žen, které jsou přirozeně blond. Pokud navíc ženě nadměrně rostou chloupky v obličeji, je pravděpodobné, že s nimi bude bojovat i jinde, například v tříslech či na nohách. Ale pokud je ochlupení nevyvážené a zejména s vyšším věkem řídne na nohách, ale houstne v obličeji, může být na vině hormonální nerovnováha.

Nerovnováha hormonů

Obecně platí, že pokud se výskyt chloupků u ženy mění, je na místě zvážit endokrinologické vyšetření. Růst chloupků může někdy souviset s problémy se štítnou žlázou. Je-li nadměrný výskyt ochlupení dán hormonální nerovnováhou, dá se situace řešit zavedením vhodné antikoncepce. Obecně lze ale tuto metodu doporučovat až pro ženy, který již neplánují mít děti. Negativní vlivy antikoncepce na plodnost sice nejsou univerzálně prokázané, ale je lepší se jí v plodném věku vyhýbat a volit jiné metody ochrany před početím.

Právě pohlavní hormony stojí za tím, proč někdy chloupky rostou jak splašené během těhotenství. Pro ženské tělo jde o hormonální tobogán a je tedy možné, že se objeví některé netypické příznaky právě jako růst ochlupení na nezvyklých místech. Je vhodné s řešením situace vyčkat po porodu, aby nebyl nijak ohrožen plod.

Nepříjemná nemoc

Při hormonálních poruchách může jít o tzv. virilizaci, kdy se u žen objevuje typicky mužské ochlupení, ale rozvíjejí se i další mužské pohlavní znaky, hrubne hlas, zvětšuje se klitoris. Jde o poruchu, při které se z ženy vlivem nerovnovážného hormonálního profilu stává v podstatě muž. Krom toho, že na tvářích ženy se objevují chloupky až vousy, poruchu provází i jakési plešatění. Není zcela dobře propátráno, proč tato porucha vzniká, ale jedním z faktorů je bezpochyby stres. Vyplatí se tedy pracovat na svém duševním zdraví a nepřepínat se.

Pryč s chloupky

V každém případě platí, že pokud je růst chloupků nadměrný, nečekaný nebo obtěžující, je třeba hledat příčinu s pomocí lékaře. Co ale s chloupky samotnými? Dá se jich nějak šetrně zbavit?

Dobrou službu vám jistě udělají v kosmetickém salonu. Zde se nabízejí různé depilační metody – některé z nich, například odstraňování voskem, se samozřejmě dají použít i v domácích podmínkách. U některých žen však odstraňování voskem způsobuje vznik pigmentových skvrn, a proto je potřeba vždy vyzkoušet, jak jste na tom právě vy, abyste nenaděli více škody než užitku.

Rozhodně nelze doporučit, abyste chloupky na nose či na bradě holila. Není sice pravda, že zhoustnou, ale porostou pak všechny naráz stejně dlouhé a budou rozhodně vypadat hustší, jelikož budou mít ostrý hrot. Nejšetrnější a nejúčinnější domácí metodou tak zůstává pinzeta, byť to zabere dost času, a ne každý na to má trpělivost. V salonech ji koneckonců také často používají.

Vyzkoušet můžete i epilátory, která mají někdy i speciální nástavce na obličej. Je to ale bolestivé, a tato metoda je tedy jen pro silnější jedince.

Trvalé odstranění chloupků?

Mnoho žen také jistě automaticky napadne možnost v podobě laserové depilace. Během několika sezení se dá zbavit nejen chloupků v obličeji, ale třeba i v podpaždí nebo na nohou. Není to ale zrovna levná záležitost a také je potřeba ošetření absolvovat vícekrát. Je to proto, že laserem se ničí vlasové folikuly v době, kdy chloupek roste, a jen větší počet sezení tedy zaručí, že se postupně dostane na všechny.

Jestliže se ale domníváte, že budete mít klid do konce života, musíme vás zklamat. Trvala epilace prostě neexistuje. V závislosti na kvalitě ošetření i typu přístroje vydrží laserová epilace několik měsíců až rok. Dřív nebo později se ale alespoň část chloupků opět dostane ke slovu. Je nicméně jisté, že budou slabší a možná i světlejší. U laseru, který provádí trvalou redukci, stačí po několika úvodních sezeních většinou další ošetření až za rok, což je jistě poměrně slušná výdrž.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button