Krása

Vůně může podpořit vaši individualitu a sebevědomí. Stačí vědět, jak vybrat tu správnou

Vůně je něco, co častokrát vnímáme jen podvědomě. Přesto to ale velmi ovlivňuje naše dojmy a pocity. Není totiž náhoda, že i partnera si vybíráme podle toho, jak „nám voní“. Nejde zde sice o parfém, ale spíše o jeho přirozenou vůni, ale jisté je, že vůně hraje v našem životě velkou roli.

Proto muži i ženy touží po tom vonět příjemně, a k tomu využívají různé parfémy, spreje nebo toaletní vody. Jak ale vybrat tu správnou vůni pro vás a jak se ve světě voňavých flakónků zorientovat?

Vůně podpoří vaši osobnost

Parfém je luxusem, který je ale dostupný úplně pro každého. Za rozumné peníze se dá pořídit vůně, která podtrhne vaši osobitost a dodá vám sebevědomí. Parfémy také patří mezi nejčastější dárky ke slavnostním příležitostem, jakými jsou Vánoce, narozeniny, Valentýn či Den matek.

Dobře zvolený parfém by vám měl přinášet energii, sílu, sebejistotu i vášeň. Výběr konkrétní vůně je vždy velmi individuální záležitost. Rozhodně neplatí, že to, co sedí vaší kamarádce, bude sedět i vám, i kdybyste si byly bůhvíjak podobné. Platí, že pro každého člověka se hodí jiná vůně. Je také pravděpodobné, že pro různé příležitosti nebo různá roční období budete volit jinou vůni.

Na začátku je tedy dobré si říci, pro koho má být vůně určená. Pánské parfémy mají většinou dřevité a kořenité složky, jsou těžší a drsnější. Dámské parfémy zase podtrhují ženskost a romantičnost.

Dámské vůně

Pro nošení na běžnou příležitost je dobré u dam zvýraznit jejich ženské kouzlo a působit lehce vábivým dojmem. Vybírat můžete z těchto kategorií:

  • Svěží – Jejich základem bývají citrusy nebo levandule. Hodí se pro individualistické a sportovní ženy, které mají mnoho zálib a jsou aktivní.
  • Romantické – Vůně bývá postavena na aroma růží, gardénií nebo lilií, spojené s ženskostí a láskou. Hodí se pro typy žen spíše konzervativní, které jsou mladší a vynikají svou křehkostí a možná i naivitou.
  • Exotické – Silně kořeněné, orientální vůně se hodí pro ženy starší, vášnivé, temperamentní, které se nebojí lákat pozornost a užívají si ji.
  • Při výběru myslete i na roční období – pro chladnější dny se hodí vůně těžší a smyslné vůně například z ambry nebo vanilky, a do tepla zase vůně lehčí, ovocné a citrusové.

Pánské vůně

Muži si donedávna možná vystačili s obyčejným deodorantem, ale rozhodně není nic špatného na tom hezky vonět i jako muž. Ženy to rozhodně dokáží ocenit. Jaké základní pánské vůně jsou k mání?

  • Citrusové – Vynikají osvěžujícím aroma z citrusů a zelených lístků a hodí se zejména pro mladší muže.
  • Květinové – Vůně s dřevitými a kořeněnými tón jsou ideální pro snílky a romantiky, ty, kteří nesportují, ale jejich přitažlivost spočívá v jejich eleganci a básnické duši.
  • Sportovní – Tyto vůně bývají založené na citrusech, mořských tónech, levanduli či bazalce a vyhovují tedy zejména sportovně založeným mužům, které parfém nesmí dráždit a měl by odolat i vyšší fyzické zátěži.
  • Elegantní – Silné, hluboké a kořeněné vůně najdou své uplatnění u mužů, kteří pracují v kanceláři a sází na své charisma a vždy upravený vzhled.
  • Na léto se hodí spíše tóny citrusové, bylinné a květinové. V zimě se zase vyplatí vsadit na těžší orientální a kořeněné parfémy.

Parfém, toaletka, kolínská?

Abyste kupovali skutečně vůni, která za to stojí, je dobré porozumět základnímu rozdělení dle intenzity vůně a obsahu vonných složek.

  • Parfém je nejintenzivnější formou vůně. Použijete-li tento přípravek, můžete se spolehnout, že vůně bude výrazná a trvalá i několik hodin po aplikaci. S pokožkou navíc tento produkt vytváří jedinečnou souhru, a proto na každém voní také trochu jinak. Podíl vonných složek v parfému je 15–30 %, takže ho stačí aplikovat na prohřátá místa pokožky v minimálním množství. Bývá ale logicky dražší, ale pokud se vám nějaká vůně skutečně zalíbí, rozhodně stojí za to do ní investovat.
  • EdP neboli Eau de Parfum obsahuje obvykle 8–15 % podílu vonných složek. Je to asi nejčastější provedení vůně, které naleznete v běžné parfumerii. Po těchto silnějších koncentracích sahejte spíše při večerní akci a významnější příležitosti. Přes den mohou působit přeci jen trochu moc výrazně, zejména pak v letním počasí.
  • EdT neboli Eau de Toilette se perfektně hodí k dennímu nošení do školy a práce. Obsahuje asi jen 4–8 % podílu vonných složek, takže její aroma není tolik intenzivní a klidně ji můžete během dne obnovovat dle potřeby. Pokud nějaký parfém teprve zkoušíte, pořiďte si nejprve levnější toaletku a pokud se vám zalíbí, můžete zainvestovat do parfému.
  • EdC neboli Eau de Cologne má obvykle jen 3–5 % vonných složek. Může se aplikovat nejen na obličej ale také na vlasy nebo celé tělo. Muži ji běžně používají místo klasické vody po holení. Pozor si ale dejte na různé kombinace produktů, aby se vůně vzájemně nebily.

Hodí se rozhodně mít více parfémů pro různé příležitosti. Neplatí, že všude je nutné nosit jeden parfém jako vaši vizitku. Ne každá vůně se totiž hodí do kanceláře, kde by mohla způsobovat až bolehlav vašim kolegům. Pokud jde ale o romantické rande, jistě můžete zvolit něco výraznějšího, co bude vašeho partnera lákat a vábit.

Jak postupovat při výběru?

  • Váš nos nedokáže naráz rozlišit mnoho vůní. Podle vzorků proto zkoušejte najednou maximálně čtyři vůně. 
  • Vyplatí se parfém zkoušet přímo na pokožce. 
  • Parfém aplikujte na místa pulzující krve, typicky zápěstí, krk, spánky.
  • Začínejte u lehkých a ovocných vůní a postupujte k těm těžším a výraznějším.
  • Po vyzkoušení každého vzorku použijte k neutralizaci čichu kávová zrna.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button