Ostatní

7 efektivních domácích prostředků pro snížení zadržování vody

Každý člověk má někdy problém se zadržováním vody v těle. Objevují se otoky. Povětšinou to splaskne během pár hodin, někdy to však může být závažný stav. Příčiny zadržování vody jsou velmi dobře známy a často jde o stav, který je fixován na několik faktorů životního stylu. Otok je nepříjemný, všichni to víme. Jestliže jste však náchylnější k nadměrnějším otokům, pak je dobré zjistit, co to způsobuje.

Co je to edém?

Jde o otok, který je způsobený nadměrnou tekutinou, jež uvízne v tkáních vašeho těla. I když otok může postihnout jakoukoliv část vašeho těla, nejčastěji se objevuje na rukou, nohou, pažích či kotnících. Zadržování vody je často způsobeno určitými zdravotními stavy a konzumací léků. Ve skutečnosti mírné příčiny zadržování vody zahrnují:

  • stání či sezení v jedné pozici velmi dlouho
  • jezení mnoho slaného jídla
  • premenstruační příznaky
  • těhotenství

Edém může být také vedlejším účinkem užívání těchto léků:

  • nesteroidní protizánětlivé léky
  • estrogeny
  • steroidní léky
  • pramipexol
  • ůéky na vysoký krevní tlak
  • některé léky na cukrovku (thiazolidindiony)

Mezi závažnější příčiny patří městnavé srdeční selhání, cirhóza jater, onemocnění ledvin, poškození ledvin, poškozené žíly, lymfatické problémy, alergické reakce, krevní sraženiny, popáleniny, život ohrožující infekce a další a další. Jestliže se domníváte, že i vy máte tento problém, pak si dejte pozor na tyto příznaky edému:

  • zpevněná nebo lesklá kůže
  • zvětšená velikost břicha
  • otoky či opuchy tkáně přímo pod kůží

V závažných případech se může objevovat také dušnost, potíže s dýcháním nebo bolest na hrudi. Jde o závažné známky plicního edému, který vyžaduje naléhavou lékařskou pomoc. Existuje 7 možností, jak efektivně napravit zadržování vody. Pomohou účinně a jednoduše vyřešit hromadění přebytečných tekutin a omezit tak otok způsobený právě zadržováním vody.

Pampeliška

Studie z roku 2009 v časopise Journal of Alternative and Complementary Medicine ukázala, že pampeliška má diuretický účinek. Díky tomu je pampeliška skvělým řešením pro odstranění přebytečné vody z těla. Obsahuje draslík, což pomáhá snižovat hladinu sodíku v těle. Kromě toho je bohatá na hořčík a umí také zmírnit premenstruační nadýmání. Vezměte jednu čajovou lžičku sušené pampelišky, zalijte horkou vodou a nechejte asi 10 minut působit. Sceďte a tento čaj popíjejte třikrát denně. Můžete také konzumovat doplňky stravy nebo tinkturu z pampelišky.

Hloh

Tato rostlina obsahuje enzymy, které zvyšují hladiny sodíku vylučované močí a současně redukují kyselinu močovou v této tekutině. Jeho bobule obsahují sloučeniny, které také snižují hladinu cholesterolu v krvi, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění a mají protinádorové a protizánětlivé vlastnosti.

Přeslička

Přeslička je úzce spojena s kapradinami, které vypadají jako chřest. Obvykle se používá jako diuretikum k léčbě osteoporózy. Ve skutečnosti studie ukazují, že přeslička funguje stejně dobře jako diuretikum hydrochlorothiazid na předpis, aniž by vypláchl esenciální elektrolyty.

Jalovec

Jde o dobře známý strom, jenž je již dlouho základem tradiční medicíny. Bobule jsou používány k léčbě různých otrav, infekcí močových cest, problémů s močovým měchýřem a ledvinami. Jde o silné diuretikum, které výrazně zvyšuje objem moči.

Zelený a černý čaj

Čaj vyrobený z Camellia Sinensis je skvělý pro odpolední pití díky obsahu kofeinu. Tento kofein je nejvíc koncentrovaný v zeleném a černém čaji, má diuretické účinky. Ve skutečnosti během pouhých pár hodin či dní pití tohoto čaje se objem moči bude stále zvyšovat. Pro ty nejlepší výsledky nepijte víc než 2-3 šálky denně.

Petržel

Tato oblíbená bylina se často využívá jako obloha k jídlu, má však mnoho dobrých vlastností, podporuje ledviny a močový měchýř. Mimo jiné může také léčit infekci močových cest, ledvinové kameny, edém a další nemoci. Těhotné ženy by se měly vyhýbat petrželovému čaji, protože může vyvolat potratu.

Ibišek

Tyto velké krásné květiny mohou být využity k přípravě ochuceného léčebného čaje. Ovocné kyseliny v ibišku mohou fungovat jako projímadlo. Druh ibišku „roselle“ má diuretické, natriuretické účinky a také obsahuje draslík, který ovlivňuje aktivitu aldosteronu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button