KrásaPéče o tělo

Holení žiletkou má svá pravidla. Dodržujete je, nebo stále bojujete s podrážděním a pupínky?

I když už dnes na ženy není vyvíjen takový tlak, aby se holily, a řada z nich dokonce volí pohodlnější cestu a vůbec se za to nestydí, stále asi platí, že většina žen holení řeší. Je to koneckonců efektivní a snadná cesta, jak dosáhnout hladké pokožky, byť má velmi krátké trvání a také má řadu nevýhod.

Mezi největší patří asi zarostlé chloupky, zarudnutí, nebo dokonce pořezání. Občas se to přihodí i těm, které mají léta praxe. Možná si říkáte, že je to něco, s čím se musíte smířit, ale není to tak – třeba jen děláte některé začátečnické chyby, které byste si mohli odpustit a nebyl by problém.

Většina žen bere žiletku poprvé do ruky již v pubertě. Právě tehdy začínají chloupky sílit a tmavnout a dívkám mohou začít vadit. Nebo je na vině jednoduše „masáž“ z jejich okolí, která je vede k tomu, aby se chloupků zbavovaly. Ať už je to tak či onak, je to něco, co bude většinu z nich provázet po zbytek života. Vyhněte se následujícím chybám a sen o krásné a hladké pokožce se konečně stane realitou i pro vás.

Holení až po vaně

Možná to u vás probíhá většinou tak, že vlezete do vany, začnete si napouštět vodu a v mezičase, než se vám připraví příjemná lázeň, si oholíte nohy. To ale není zcela ideální postup. Ve skutečnosti by to mělo být naopak: když se totiž chystáte vzít na pokožku ostrou břitvu, měly byste se ujistit, že je pokožka čistá a ideálně i jemně prohřátá. Tak budou chloupky měkčí a poddajnější a podaří se vám dosáhnout lepšího výsledku.

A kde je pěna?

Ruku na srdce, kolik z vás skutečně používá při holení pěnu nebo gel? Muži při mokrém holení nikdy nezapomenou na přípravek, který pokožku změkčí a umožní žiletce hladce klouzat po obličeji. Stejně bychom se měly chovat ke své pokožce také my. Pokud pěnu nebo gel vynecháte, vystavíte se riziku svědivého zarudlého podráždění a vzniku hnisavých pupínků. Speciální přípravek na holení pokožku zvlhčí a zajistí, že po ní bude žiletka hladce klouzat. Vyplatí se tedy tento přípravek používat – zabere to přeci jen pár minut navíc.

Kterým směrem je to správně?

Možná je efektivnější holit se proti směru růstu chloupků, jelikož to jde rychleji a také zvládnete chloupek seříznout skutečně až u pokožky. Takový přístup ale může způsobit podráždění a zarudnutí pokožky. Doporučuje se tedy holit po směru růstu chloupků, poté pokožku napěnit pěnou či gelem a jemně ji dočistit na místech, kde je to potřeba. Zabráníte tak také nepříjemnému zarůstání chloupků.

Jemně, nebo přitlačit?

Mohlo by se zdát, že čím více zatlačíte, tím lépe se oholíte. To ale není tak úplně pravda. Pokud budete na žiletku silně tlačit, dosáhnete akorát toho, že si podráždíte kůži a můžete si také způsobit poranění. Lehký dotek žiletky naopak umožňuje čepelím využít veškerou svou pružnost a flexibilitu.

Žiletka si žádá pravidelnou obměnu

Když se do žiletky začnou zachytávat chloupky, je to jasný signál, že už má své nejlepší za sebou a je dobré ji vyměnit. Tupé čepele mohou akorát způsobit nepříjemné podráždění. Navíc musíte na daném místě často přejíždět vícekrát, což pokožku zbytečně zatěžuje a výsledek stejně nestojí za to.

Péče po koupeli nekončí

Nohy i jiné partie těla si po holení zaslouží extra péči. Jakmile vystoupíte ze sprchy nebo koupele, je nutné pokožku řádně hydratovat. Nejlepší službu vám udělá kvalitní regenerační krém či tělové mléko, třeba s obsahem bambuckého másla nebo vitamínu E. Nevyplatí se však příliš dlouho otálet – odborníci tvrdí, že pokožka by se měla ošetřit nejpozději do tří minut. Mezibuněčné prostory v rohové vrstvě jsou totiž díky teplé vodě rozvolněné, a hydratační přípravek do nich může snadněji proniknout a působit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button