CvičeníZdravé tipy

Jste zimomřiví? Zkuste své tělo na chlad natrénovat

V posledních letech jsme byli spíše zvyklí na mírné zimy, kdy teploty padaly maximálně pár stupňů pod nulu. Řešit tedy odolnost proti chladu nebylo úplně potřeba. Letošní rok nám však ukázal, že zima stále umí zabrat, a ještě dokáže vykouzlit pořádně mrazivé teploty padající hluboko pod bod mrazu. Pokud vás tyto teploty zaskočily a najednou jste zjistili, že na chlad nejste zvyklí a neumíte mu dobře odolávat, pak je načase s tím něco udělat. Zima totiž může být krásná, ale pokud se na každém kroku klepete a třesete, rozhodně si ji neužijete. Tyto tipy by vám ale mohly pomoci cítit se lépe i během mrazivých dnů.

1 Snažte se aklimatizovat své tělo

Nejlepším způsobem, jak si vypěstovat větší odolnost vůči nízkým teplotám, je vystavit se chladu. Každý den choďte na několik hodin ven s nezbytným oblečením, jako jsou rukavice, boty a čepice, protože obecně platí, že nejrychleji prochladnou končetiny. Časem zjistíte, že začnete nosit méně oblečení, budete se cítit pohodlněji, budete moci trávit více času venku a nízké teploty vás budou méně ovlivňovat.

2 Dávejte si studené sprchy

Odborníci tvrdí, že střídání teplé a studené vody při sprchování pomůže vašemu tělu zvyknout si na rychlé změny teplot, podobně jako když jste venku. Můžete tedy tuto aktivitu zavést do své každodenní rutiny ještě před začátkem zimy, abyste si zvykli na změny teplot a vaše tělo bylo odolnější. Říká se, že si takto můžete vypěstovat také silnější imunitu, což je jistě pro zimní období významné plus.

3 Často cvičte

Kardiovaskulární a odporové cvičení několikrát týdně pomáhá vašemu metabolismu účinněji regulovat tělesnou teplotu a váš metabolismus zůstane ve zdravém a aktivním stavu. Také zvýšení obsahu svalové hmoty ve vašem těle, vám pomůže udržet teplo samo o sobě. Kardiovaskulárním cvičením zlepšíte schopnost srdce a plic cirkulovat krev bohatou na kyslík, díky čemuž bude celé vaše tělo lépe fungovat. Také se zaměřujte na správnou výživu. V zimě má naše tělo tendenci spalovat více kalorií v procesu regulace teploty, a proto potřebuje kvalitní živiny.

4 Vyzkoušejte nové návyky

Zatímco se snažíte přizpůsobit venkovnímu chladu, měli byste se také snažit přizpůsobit chladu uvnitř. Ztlumte termostat a nepřetápějte svou domácnost. Když už si doma zvyknete na nižší teploty, nebude přechod do chladného počasí venku takovým šokem pro vaše tělo.  Navíc dostanete další bonus v podobě menších nákladů na topení.

5 Schovejte deku

Až vám příště bude zima a budete v pokušení přikrýt se dekou, nedělejte to. Místo toho zimu vydržte a v případě potřeby udělejte něco, co vás chladu zbaví. Jde o to, abyste se zbavili nutnosti vždy se přikrýt něčím teplým, když je zima, a místo toho se naučili vypořádat se s ní sami pomocí vlastní energie a schopnosti termoregulace.

6 Pijte ledovou vodu

Pití ledově studených nápojů mírně sníží vaši vnitřní teplotu, což donutí adaptační reakce vašeho těla tuto změnu kompenzovat. Ačkoli většina lidí se v chladných měsících obrací ke kávě nebo horkému čaji, aby se zahřáli, vy byste měli dělat pravý opak. Kromě toho, že je ledová voda užitečným nástrojem pro budování vaší tolerance vůči chladu, je také zdarma a najdete ji téměř kdekoli.

7 Zima není hrozba

Je instinktivním chováním reagovat nepříjemně na neobvyklé podmínky, ale nepříjemné pocity a nebezpečí jsou dvě různé věci. Pobyt v chladném prostředí obecně nepředstavuje žádné nebezpečí, pokud není chlad natolik extrémní, aby snížil teplotu vašeho tělesného jádra, a pokud nezůstáváte v chladu příliš dlouho. Není tedy třeba se zimy bát a vyhýbat se jí. Naopak ji začněte brát jako zcela běžné roční období, kdy můžete stejně dobře trávit čas venku.

8 Užijte si zimní aktivity

Udělejte si z tohoto procesu zábavu. Vyjděte ven a vyzkoušejte nějakou venkovní zimní aktivitu. Existuje mnoho možností: sáňkování, jízda na saních, běh na lyžích, snowboarding, chůze na sněžnicích nebo zimní turistika. Jednoduše tím, že se budete věnovat nějaké aktivitě, se v mrazu rychleji zahřejete, a také budete mít zábavný způsob, jak strávit dlouhé zimní měsíce venku, místo abyste byli zavření doma.

Na zimu se jednoduše řečeno dá připravit. Vaše tělo je nesmírně flexibilní a zvykne si takřka na cokoliv. Jde jen o to trénink rozplánovat, mít v tom systém a zátěž zvyšovat postupně. Pak získáte dlouhodobé benefity, které pomohou vašemu zdraví i psychice.

ZDROJ: https://www.findapharmacy.com.au/advice/10-strategies-to-strengthen-your-immune-system-during-cold-and-flu-season
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Karolina Grabowska: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-piti-caj-nemocny-6633321/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button