Přírodní léčbaZdravé tipy

Nad čím se zamyslet, než začnete brát antibiotika?

Je podzim. To znamená bolest v krku, rýmu a kašel. Nevadí jak moc pracujeme na supernabití našeho imunitního systému a jak moc si myjeme ruce, jako prevenci proti bacilům. Někdy jednoduše chytíme nějakou tu potvůrku po cestě do práce nebo do školy. Naštěstí rychlý sezónní virus studeného počasí je rozsahově kratší, ale všichni víme, že nepříjemné příznaky jsou všude kolem a my se můžeme obávat i bakteriální infekce. Pokud se tak stane, je zde pět otázek, které byste si měli položit předtím, než si necháte napsat antibiotika.

1. Je to nutné?

Antibiotika jsou léky, které léčí pouze bakteriální infekci. Antibiotika nedokáží bojovat proti infekcím, které jsou způsobeny viry jako je chřipka, horečka nebo infekce v uších. Tyto infekce se mohou zlepšit bez antibiotik a místo toho je lepší léčit symptomy. Použití antibiotik může způsobit zbytečné vedlejší účinky. Mnohokrát lidé hledají rychlou léčbu onemocnění, které nemohou antibiotika napravit. Neměli byste žádat antibiotika, pokud váš poskytovatel zdravotní péče říká, že nejsou důležité, a nikdy nepoužívejte antibiotika, které byly předepsány někomu jinému, protože to nemusí být vhodná forma léčby a může prodloužit čas potřebný k diagnostice vašeho skutečného onemocnění.

2.  Jaké vedlejší účinky mohu očekávat?

Jakmile je prokázáno, že je pro vaše onemocnění indikováno antibiotikum, je důležité si uvědomit možné vedlejší účinky, které mohou nastat při užívání antibiotika. Antibiotika jsou extrémně užitečné, ale nejsou bez nevýhod – což je další důvod, proč byste se měli ujistit, že jsou zcela nezbytné. Jedním častým nežádoucím účinkem je průjem, což znamená, že během léčby dochází k uvolněným nebo vodnatým střevním pohybům. Typicky bude průjem spojen s antibiotiky a nevyžaduje žádnou léčbu; obvykle se zastaví během několika dnů od ukončení léčby. Předpokládá se, že tento problém spojený s antibiotiky pochází z narušení rovnováhy bakterií, které normálně existují v gastrointestinálním traktu. Existuje závažnější a komplikovanější typ bakteriální infekce nazývané Clostridium difficile (C.diff), který se může vyskytnout po použití antibiotik. Clostridium difficile je vážný stav, který může způsobit horečku, bolest břicha, nadměrný průjem a možnou kolitidu. Pokud máte některý z těchto příznaků po užívání antibiotik, měli byste se obrátit na svého lékaře.

3. Měl/a bych jíst probiotika?

Ne všechny bakterie jsou špatné; ve skutečnosti existuje tuna bakterií žijících v a na našem těle a kolem něj, které hrají zásadní roli pro udržení zdravého života. Bohužel antibiotika nemohou vždy rozlišovat mezi dobrými a škodlivými bakteriemi, takže mohou zabít i zdravé a přirozené bakterie. Aby bylo možné je doplnit, může být doporučeno užívání probiotik. Probiotika jsou doplňky, které obsahují dobré bakterie, které jsou buď stejné, nebo velmi podobné bakteriím, které jsou již ve vašem těle. Probiotika mohou být také v některých jogurtech, sýrech a fermentovaných potravinách, jako je kimchi a zelí. Ne všechny probiotické doplňky jsou stejné, a proto se zeptejte svého lékaře, jakou značku probiotik doporučují!

4. Budou reagovat s nějakými léky, které už beru?

Antibiotika jsou předepsána jako užitečná, ale je důležité si uvědomit, jaké jsou vaše další zdravotní stavy, a zejména aktuální seznam léků a doplňků, pokud užíváte antibiotikum. Některé třídy antibiotik mohou způsobit interakce s léky, které již užíváte. Zvláště některé třídy antibiotik mohou interferovat s účinností orální antikoncepce. Váš lékař vám může doporučit zálohování nebo nehormonální metodu antikoncepce během užívání antibiotik a týden poté.

5. Jak rychle mi bude líp?

To je pravděpodobně jedna z nejdůležitějších otázek, když už máte pocit nevolnosti. Obvykle si myslíme, že do 24 až 48 hodin po první dávce antibiotika byste měli začít cítit určité zlepšení. Antibiotika nejsou magické pilulky, a proto je důležité sledovat zlepšení spíše než úplné vyřešení symptomů v tomto časovém úseku. Případně se můžete cítit zcela dobře během dvou dnů, nicméně to neznamená, že byste měli přestat užívat léky. V nedávném článku v britském lékařském časopise zdůrazňují, že je potřeba dokončit předepsanou dobu užívání antibiotik. To je však něco, co lékařská komunita potřebuje podrobněji prozkoumat. Takže i když odborníci pokračují ve studiu, je pro vás nejlepší, abyste užívali své antibiotika přesně tak, jak je předepsáno!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button