CvičeníPéče o tělo

Je protahování ztráta času? Jen pokud se nebojíte zranění nebo nízké flexibility

Všichni víme, že protahování před nebo po sportovním výkonu je důležité. Alespoň se to tedy tak říká, na hodinách tělocviku ve škole jsme to všichni dělali, ale jakmile si o tréninku máme rozhodovat sami, najednou řada z nás strečink vynechává. Proč? Působí to totiž tak, že je to jen nudná ztráta času, které se dá snadno vyhnout, a namísto toho ještě pár minut pořádně zamakat. Asi ale tušíte, že tento přístup není ideální, ani doporučeníhodný.

Správně sestavený trénink by neměl zapomínat ani na vhodnou rozcvičku a samozřejmě také zklidnění a protažení na konci. Není to tak náhodou. Vychází to ze zdravotních výzkumů a testů, které prokazují, že tato fáze tréninku má mnohem větší důležitost, než si často připouštíme. Co všechno nám pravidelné protahování může přinést?

  • Příprava svalů na zátěž
  • Zlepšení koordinace pohybů
  • Prevence zkracování svalů a zranění
  • Zlepšení ohebnosti a pružnosti

Zkrácené svaly vás mohou nepříjemně zaskočit

Výhody pravidelného a účinného protahování jsme si už řekli. Můžeme tedy lehce odhadnout, co nám hrozí, pokud se na protahování lidově řečeno „vykašleme“. Jistým následkem je celkové snížení rozsahu pohybu při různých cvicích a také méně efektivní zapojení vhodných svalových a kloubních struktur. Může tak dojít k tomu, že některé svaly nebo klouby se konstantě přetěžují, zatímco jiné ztrácí sílu a pohyblivost. Nezahřáté a neaktivované svaly disponují také nižší výkonností a hrozí možná zranění.

Zkrácené a ztuhlé svaly se také často podílí na horším držení těla. A všichni tušíme, co to znamená – nepříjemně bolesti svalů, kloubů nebo dokonce vážnější problémy pohybového aparátu.

Jak tedy strečink správně provádět a kdy je na něj ten ideální čas? Především je nutné se seznámit se se dvěma základními koncepty protahování – tzv. dynamickým a statickým strečinkem.

Dynamický strečink

Dynamický strečink používá k protažení různě rychlé, kontrolované a často také specifické pohyby, které se provádí bez výdrže a následují v rychlém sledu za sebou. Obvykle se začíná s menším rozsahem pohybu a s narůstajícím počtem opakování se rozsah pohybu zvyšuje až do krajních poloh. Jde tedy o rychlost, vytrvalost a dosažení protažení pomocí aktivního zahřívání svalů a kloubů.  Jistou formou takového strečinku mohou být dynamicky provedené výpady nebo dřepy. Kdy je ale takový strečink vhodný pro vás?

Studie při srovnání statického a dynamického strečinku prokázaly, že dynamické protažení může mít lepší vliv na svalovou sílu, maximální výkonnost, rychlost nebo i silově-vytrvalostní výkon. Proto se dá zobecnit, že dynamický strečink se dá ideálně využít před tréninkem v posilovně nebo před tréninkem různých kolektivních či běžeckých sportů.

Statický strečink

Jak už název napovídá, půjde o opak dynamického strečinku. Klíčové je zde protahování daného svalu do jeho krajní polohy, ve které cítíme mírný až středně intenzivní tah. V této pozici však musíme alespoň 15 sekund setrvat. Při protahování však nikdy nesmíme pociťovat nepříjemnou bolest, která by mohla signalizovat natržení nebo přílišné natažení svalů či šlach. 

Statický strečink je skvělý především po tréninku, kdy nám jde zejména o uvolnění svalů, o jejich regeneraci apad. Můžete takto také efektivně pracovat na vaší flexibilitě. Zajistíte si i menší ztuhlost a napětí svalů, které může přispívat k bolestem svalů a kloubů.

Co je vhodné pro vás?

Pro běžného rekreačního sportovce lze jistě více než doporučit pravidelné statické protahování, které vám umožní pracovat na své flexibilitě. Ta se s věkem zhoršuje a je dobré na ní aktivně pracovat.

Výjimkami potvrzujícími pravidlo jsou nicméně svalová zranění nebo tzv. hypermobilní syndrom, kdy jsou klouby pohyblivé více, než je žádoucí, a nevyplácí se je ještě více protahovat. Jsou to ale spíše méně časté případy. Protahování po tréninku tedy neberte na lehkou váhu. Je stejně podstatné jako samotné cvičení a rozhodně se vyplatí skončit s posilováním o pět minut dřív, aby zbyl čas i na strečink.

Pokud jde o dynamický strečink, nejedná se o tak nezbytnou součást běžné rekreační sportovní činnosti. Pokud se ale pravidelně věnujete nějakému sportu, ve kterém se snažíte prohlubovat svou výkonnost a schopnosti, může vám právě dynamický strečink hodně pomoci.

V každém případě ale platí, že byste si protahovací cviky měli pečlivě nastudovat, abyste věděli, jak se správně protahovat bez rizika zranění. Vhodnou inspiraci dnes najdete takřka kdekoliv na internetu, ale pokud chcete mít úplnou jistotu, že děláte pro své zdraví to nejlepší, může se vyplatit zaplatit si několik lekcí na klinice fyzioterapie. Pokud přijdete s požadavkem na sestavení strečinku, mohou vám pomoci s ohledem na váš zdravotní stav a sportovní činnost sestavit protahování na míru.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button