Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Zvracení od A do Z

Tento stav snad ani není nutné nijak zvlášť blíže vysvětlovat, protože se s ním v průběhu života setká každý člověk. Zvracení (reflux), neboli násilné vypuzení žaludečního obsahu ústy ven, bývá nezřídka předcházeno nepříjemnými pocity, jako je nevolnost či bolest žaludku, a je vyvoláváno mnoha různými příčinami. Mezi ty běžné patří například příliš mnoho těžkého jídla, alkohol a následná kocovina, nebo otrava zkaženým jídlem, ale také nemoci typu střevní chřipky, k jejímž hlavním příznakům náleží zvracení a průjem, a tak podobně.

Pocit na zvracení

Kromě výše jmenovaných příčin, které patří mezi ty mechanické a organické, může pocit na zvracení vyvolat také psychologická příčina – nadmíra stresu, vizuální nebo čichový vjem něčeho nechutného a jiné. Citlivější lidé mohou mít žaludeční problémy a pocit nevolnosti například i po hádce s blízkou osobou.

Hlavní podněty vyvolávající pocit nevolnosti a zvracení

  • těžká jídla, alkohol, stres
  • psychický otřes, šok
  • poškození středního ucha (statokinetické ústrojí), točení hlavy, migréna
  • léky (např. chemoterapie), toxiny
  • onemocnění jícnu nebo žaludku
  • salmonelóza, střevní chřipka, úpal, úžeh, žloutenka, úplavice, vředy, rakovina a jiné
  • těhotenství, hormonální poruchy

Jelikož může být příčinou nevolnosti prakticky cokoliv z daného výčtu, je důležité pečlivě zvážit návštěvu lékaře. Jedná-li se o pouhé jednorázové zvracení, není třeba se nijak zvlášť znepokojovat, protože jde s největší pravděpodobností o obranou reakci organismu.

Kdy navštívit lékaře?

  • provází-li zvracení také vysoké horečky
  • pokračuje-li zvracení déle jak tři dny
  • objeví-li se u pacienta příznaky dehydratace
  • přidá-li se ke zvracení i silná bolest hlavy a břicha
  • zvrací-li pacient natolik často, že není schopen přijímat tekutiny

V případě komplikací je vždy dobré potíže s lékařem alespoň konzultovat, protože zvracení může být jedním z příznaků vážného onemocnění.

Co na zvracení?

Ve většině případů není nutné zvracení nijak korigovat, protože jakmile se tělo vyčistí, potíže samy odezní – důležité je doplňovat tekutiny a nasadit nedráždivou dietu. Pokud ovšem jsou pocity nevolnosti velmi intenzivní, je možné použít nějaké přírodní prostředky upravující trávení nebo léky proti zvracení (antiemetika), tyto však pouze pod dozorem lékaře.

Jak zastavit zvracení?

  1. přírodní prostředky (zázvor, olej z máty peprné nebo mátový čaj, heřmánkový čaj)
  2. volně dostupné léky – hlavně při cestování (Kinedryl – účinná látka Moxastini teoclasCoffeinum anhydricumTravel-Gum – účinná látka DimenhydrinatumMotilium – účinná látka Domperidonum atp.)
  3. léky na předpis – pouze v případě, že je známa konkrétní příčina zvracení, a pouze z rukou lékaře

Dieta při zvracení

Podle intenzity zvracení je dobré zcela vynechat jídlo, a to alespoň na několik hodin, aby měl žaludek čas se zklidnit. Velice důležité je často pít po malých doušcích vodu, neperlivou minerálku nebo neslazené bylinkové čaje. Jakmile zvracení odezní, je vhodné nasadit snadno stravitelné, nedráždivé potraviny – rýže, nudle, vločky, toustový chléb, sušenky, piškoty, ovoce – vše po malých porcích. Dobré jsou také čisté masové vývary, které danou osobu posílí.

Zvracení krve

Vyskytne-li se u vás tento příznak, je nutné neprodleně vyhledat lékařskou pomoc, protože se může jednat o projev prasklého žaludečního vředu či jiného závažného onemocnění a váš život může být v ohrožení!

Neméně závažné je zvracení žluče, které může být příznakem zánětu slinivky břišní a rovněž vyžaduje urychlený transport postižené osoby k lékaři!

Jak vyvolat zvracení?

V případě, že člověk sní něco, co mu nesedne, nebo má podezření na otravu (jídlem, houbami, nevhodnými léky), pak mezi účinnou první pomoc patří umělé vyvolání zvracení. Tipů existuje poměrně velká řada, od strkání prstů či zubního kartáčku do krku, přes pití vody se solí, olejem a hořčicí, až po použití dávidel. Každý člověk má jinak nastavené reflexy, takže univerzální účinná metoda vlastně neexistuje.

Tento postup se však doporučuje použít pouze v případě krajní nouze, protože uměle vyvolané zvracení může při častějším opakování vést k poškození jícnu, žaludku i dutiny ústní. Je-li důvodem k vyvolání zvracení otrava, je více než vhodné následně vyhledat lékařskou péči!

Zvracení u dětí

Obecně lze říci, že zvracení a průjem u dětí nepatří k nijak vzácným jevům, a proto není nutné v případě, že se tyto potíže objeví okamžitě panikařit nebo vyhledávat lékařskou pomoc. Jakmile začne vaše dítě zvracet (není myšleno klasické dětské „ublinknutí“ po jídle, ale intenzivní zvracení), je nutné je bedlivě pozorovat a zaměřit se především na to, jaký má tento stav průběh a zda se neprojevují navíc také nějaké další doprovodné problémy.

Zvracení samo o sobě může být pouze jednorázovou záležitostí, často se jedná o obrannou reakci organismu při podráždění žaludku, ale může se také jednat o příznak onemocnění jako je například střevní chřipka, salmonelóza a tak podobně. Proto je dobré v případě déle trvajícího zvracení konzultovat případný postup léčby s lékařem.

Kdy volat lékaře?

  • pokud zvrací kojenec či nemluvně
  • trvá-li zvracení několik hodin
  • když dítě odmítá pít a není schopno v sobě tekutinu udržet
  • objeví-li se horečka, průjem, výrazné bolesti břicha či ztuhnutí krku
  • pokud miminko nepřibírá, nebo dokonce hubne
  • při podezření, že dítě snědlo něco nezdravého, škodlivého, či dokonce jedovatého

Nejčastější příčinou zvracení u dětí naštěstí bývá „pouhá“ chyba v jídelníčku. To znamená, že dítě snědlo něco nezdravého, obtížně stravitelného či nadměrné množství běžného jídla, takže se žaludek pomocí této reakce přirozeně zbavuje nevhodného obsahu. V létě pak dochází k výskytu zvracení často z důvodu přehřátí kvůli dlouhému pobytu na slunci bez pokrývky hlavy.

První pomoc při zvracení

  • zajistit nádobu na zvracení a dávat pozor, aby se dítě nezadusilo
  • po každém zvracení dítěti vypláchnout a otřít ústa
  • nepodávat žádné potraviny, mléko ani slazené nápoje
  • zajistit dostatečný příjem tekutin – voda, čaje, minerálky bez bublinek!
  • tekutiny dávkovat lžičkou (velké množství tekutin najednou by mohlo opět vyvolat zvracení) – jednu lžičku každé dvě minuty, pokud snáší dobře, pak zvyšujeme množství
  • klidový režim na lůžku, ale s podepřenou hlavou kvůli riziku zadušení
  • po uklidnění podávat dítěti dobře stravitelné potraviny (piškoty, staré rohlíky, nemléčné kaše atp.) a až poté přecházet na normální stravu

V případě, že je nutné nadměrné zvracení omezit pomocí léků, je vždy tento postup dobré konzultovat s lékařem. Nevhodné nasazení léků proti zvracení (odborně antiemetika) by totiž mohlo vašemu dítěti spíše uškodit!

Zvracení u kojenců

U velmi malých dětí je dlouhodobé či výraznější zvracení velmi rizikové z důvodu rychlé ztráty tělesných tekutin, což vede k dehydrataci, která by mohla miminko ohrozit na životě. Podstatně více je proto nutné pozorovat chování dítěte a dávat pozor na případné vdechnutí zvratků. Opakované zvracení, zvracení znemožňující příjem tekutin či spojené s průjmem a horečkou je nutné neprodleně konzultovat s lékařem!

Jak poznat dehydrataci?

  • dítě má suché sliznice (dásně, jazyk, oči při pláči méně slzí) a kůži
  • neklid, nebo naopak malátnost až bezvědomí
  • méně časté močení
  • velká fontanela na hlavičce dítěte je lehce propadlá
  • ztráta hmotnosti do 10%
  • při těžké dehydrataci má dítě vpadlé oči, výrazně propadlou velkou fontanelu, studené ruce a nohy, ztráta hmotnosti je nad 10%

Zcela jinou kategorií je pak známé „ublinkávání“ kojenců po jídle, které se objevuje velice často a nepředstavuje pro děťátko výrazné nebezpečí. Pro jeho eliminaci je dobré nechat dítě po jídle takzvaně odříhnout a ukládat je ke spánku do zvýšené polohy (ne na rovný povrch).

Zvracení v těhotenství

Velké procento nastávajících matek se v průběhu těhotenství (nejčastěji během prvního trimestru) setká s potížemi, které jsou běžně známé jako „ranní nevolnost“, ačkoliv lékaři dávají přednost označení „nevolnost a zvracení v těhotenství.“ Jedná se o zcela normální jev, který je sice pro těhotnou ženu velmi nepříjemný, avšak ve většině případů nepředstavuje žádné zdravotní riziko ani pro matku, ani pro dítě.

Dle odhadu těmito problémy trpí asi jedna čtvrtina těhotných žen a asi polovina se setká s občasnými nevolnostmi, zácpou, průjmy, či jinými problémy. Ačkoliv se zvracení objevuje častěji po ránu, nezřídka se s ním těhotné ženy potýkají v průběhu celého dne.

Co je příčinou?

Důvody, které vedou ke vzniku těchto problémů v průběhu těhotenství, nejsou bohužel zcela jasné. Hlavní komplikací určení správné příčiny je totiž skutečnost, že každá nastávající matka udává jako podnět ke zvracení jiné věci – většinou to bývají nejrůznější pachy, běžná jídla a nápoje.

Možní původci

  • zlepšující se čich a chuť v průběhu těhotenství
  • hormony – estrogen nebo humánní choriový gonadotropin (jejich hladina v těle velice vzrůstá během těhotenství)
  • stres, špatné stravování (těžká jídla atp.)
  • genetické dispozice (ženy v rodině trpěly v průběhu těhotenství nevolnostmi)

Co je dobré dělat?

Především je nutné určit a zcela se vyhnout potravinám a pachům, které u těhotné ženy zvracení vyvolávají. Dobré je dodržovat lehké dietní zásady, dobře pít a dodávat tělu potřebné vitamíny, které může při zvracení ztrácet. Často pomáhá mátový čaj a je dobré zařadit do jídelníčku hodně zeleniny a ovoce.

Kdy navštívit lékaře?

Ve většině případů není lékařská asistence nutná, avšak pokud nastávající matka zvrací natolik silně, že není schopná jíst ani pít, ztrácí na váze nebo se u ní začíná projevovat dehydratace, je návštěva lékaře nevyhnutelná! Těžké a dlouhodobé zvracení může vyvolat předčasný porod nebo vést k nízké váze miminka!

Netrpím-li nevolnostmi, potratím?

Nic takového zatím žádné studie nepotvrdily, avšak možná souvislost zde přesto je. Souvisí-li totiž těhotenské nevolnosti se zvýšeným množstvím hormonů v těle nastávající matky, pak je toto zvracení znamením, že je v průběhu těhotenství vše v pořádku. Pokud je ve vývoji dítěte či s placentou něco špatně, bývá produkce hormonů menší, a tudíž se nemusí nevolnosti dostavit.

Jedná se však pouze o teorii, jelikož mnoho těhotných žen, které takzvanými ranními nevolnostmi netrpěly, porodilo bez komplikací zdravé miminko. Důležité je nevynechávat pravidelné kontroly u lékaře, nestresovat se zbytečnými pochybnostmi a brát těhotenstvím se vším, co přinese, protože každé je svým průběhem zcela individuální.

Zvracení u zvířat

Jak u koček, tak u psů bývá občasné zvracení zcela normálním jevem, jehož prostřednictvím si domácí mazlíček čistí svůj zažívací systém v případě, že snědl něco nevhodného, obtížně stravitelného, nebo příliš velkou porci jídla. Proto není při výskytu zvracení u zvířat většinou nutné vyhledávat pomoc veterináře, zvíře si totiž většinou dokáže pomoci samo.

Naprosto v klidu lze zůstat, jestliže po zvracení pes či kočka opět normálně konzumuje potravu a pije. Obzvláště příjem tekutin je velice důležitý, protože zabraňuje dehydrataci a pár hodin či dní bez jídla zvířeti výrazně neuškodí. Zcela jiná je však situace, kdy se stav mazlíčka nelepší, či naopak komplikuje dalšími příznaky.

Na co dávat pozor?

  • přílišná ztráta tekutin při dlouhodobém zvracení
  • apatie, nezájem o jídlo
  • zvracení doprovází průjem a zvíře hubne
  • krev ve zvratcích
  • tzv. neefektivní zvracení – zvíře se neustále dáví a pokouší se o zvracení bez patřičného efektu

Neefektivní zvracení může být způsobeno uvíznutým předmětem v dutině ústní, ale také závažnějším onemocněním. V případě výskytu výše zmíněných příznaků je proto dobré konzultovat další postup se zvěrolékařem.

Podle průběhu se rozlišuje zvracení akutní (náhlé, jednorázové či krátkodobé) a zvracení chronické (zvíře opakovaně zvrací několikrát týdně až denně), avšak v obou případech mohou být spouštěčem buďto normální, nebo závažné příčiny.

Příčiny akutního zvracení

  • problémy se zažíváním, přežrání
  • bakteriální infekce
  • chyba ve výživě (změna krmiva, nesnášenlivost potravin, alergie)
  • cizí předměty (provázky, chomáče chlupů, umělá hmota, apod.)
  • vchlípení střeva, střevní paraziti
  • akutní selhání ledvin, jater nebo žlučníku
  • cukrovka
  • léky, jedy a chemikálie
  • zánět pobřišnice
  • pooperační nevolnost
  • virové infekce a další

Příčiny chronického zvracení

  • zánět tlustého střeva, žaludku
  • brániční, hiatální kýla
  • chyba ve výživě
  • porucha motility žaludku
  • vředy žaludku a střev
  • paraziti
  • zácpa a jiné

Pokud stav mazlíčka nevyžaduje návštěvu veterináře, je dobré zvířeti odebrat stravu (při úporném zvracení i vodu) a nechat žaludek několik hodin zklidnit. Poté lze podávat zvířeti menší porce jídla, a pokud se zvracení již neobjevuje postupně se vrátit k normálnímu jídelníčku.

Zvracení u psa

Jak již bylo výše řečeno, představuje příležitostné zvracení u psa naprosto normální jev, kterým není nutné se nijak se znepokojovat. Pokud zvíře následně normálně přijímá potravu i tekutiny, dále nezvrací a nemá vysokou horečku či jiné příznaky, nejedná se o nic závažného.

Totéž platí také pro znepokojivě vypadající zvracení žluté pěny. Žlutá pěna se objevuje v případě, že pes kromě obsahu žaludku zvrací také obsah přední části tenkého střeva, která se vrací zpět do žaludku a má toto charakteristické zabarvení. Nejedná se tedy o příznak onemocnění žlučníku ani jiných potíží. Důležité je opět pouze to, zda se zvracení neopakuje dlouhodobě a stav psa se nehorší.

Zvracení u koček

U koček lze pozorovat zvracení poněkud častěji než u psů, avšak ani v tomto případě se většinou nejedná o nic závažného. Nejčastěji jde totiž o takzvané zvracení chlupů, které zvířeti uvíznou v krku. Na toto nejvíce trpí kočky domácí s polodlouhými či dlouhými chlupy a lze jim pomoci speciálně vylepšeným krmivem. 

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button