DetoxikacePřírodní léčbaZdravé tipy

9 neuvěřitelných přínosů mrkvové šťávy

Pití mrkvové šťávy může přinést mnoho výhod a více koncentrovaný výbuch živin než jíst mrkev samotnou, a proto je považována za jednu z nejlepších zeleninových šťáv pro udržení optimálního zdraví. Jak název napovídá, mrkvová šťáva pochází z mrkve, která má vědecký název Daucus carota a patří k nejčastěji konzumované kořenové zelenině spolu s cibulí a bramborami. Více než polovina světové nabídky mrkve pochází z Číny, ale tato zelenina je dostupná po celém světě a používá se v mnoha různých kulinářských přípravcích.

Tento druhy zeleniny má vysokým obsah beta-karotenu, stejně jako vitamínu K a různých dalších klíčových živin, které mohou vysvětlovat popularitu této šťávy. Nicméně, na rozdíl od mnoha jiných ovocných a zeleninových džusů, výtěžnost mrkvové šťávy je poměrně malá ve srovnání s počtem mrkví, které jsou k tomu potřebné. Jinými slovy, jediná mrkev je přibližně 1 porce, zatímco jedna šálka mrkvové šťávy vyžaduje 3 velké mrkve. Konzumace mrkve je dobrá pro vaše zdraví, ale pití mrkvové šťávy je mnohem lepší. Mrkvová šťáva poskytuje více než trojnásobek doporučeného množství vitamínu A, stejně jako významné množství hořčíku, draslíku, vápníku, vitamínu B6 a fosforu. V této koncentrované formě může mrkvová šťáva poskytnout obrovské množství pozoruhodných přínosů a málo vedlejších účinků.

Výhody mrkvové šťávy

Mezi nejpůsobivější přínosy mrkvové šťávy patří její schopnost zabránit rakovině, zlepšit zdraví zraku, snížit krevní tlak, stimulovat imunitní systém, urychlit metabolismus, chránit kognitivní zdraví, posílit nervový systém a optimalizovat trávení, mimo jiné.

  1. Zabraňuje rakovině

Množství antioxidantů, které se nacházejí v mrkvi, se přenese do šťávy včetně vysokých hladin beta-karotenu. Výzkum ukázal, že antioxidanty jsou schopny snížit oxidační stres v těle, zabránit mutaci zdravých buněk a snižovat riziko rakoviny. Beta-karoten byl specificky spojen s nižším rizikem rakoviny prostaty.

2. Snižuje krevní tlak

Při významné hladině draslíku (přibližně 15% denního potřebného příjmu) je tato šťáva vynikající pro ochranu zdraví srdce tím, že snižuje krevní tlak a zabraňuje nebezpečí hypertenze. Jako vazodilatační činidlo pomáhá draslík zmírnit napětí v tepnách a cévách, což chrání kardiovaskulární zdraví.

3. Zvyšuje váš metabolismus

Mrkvová šťáva je extrémně bohatá na vitaminy B, zejména vitamín B6, thiamin a riboflavin. B vitaminy jsou rozhodující pro určité metabolické aktivity v těle, stejně jako funkce nervů a funkce mozku, což napomáhá správnému fungování všech orgánových systémů.

4. Zlepšuje kognitivní funkci

Stejný oxidační stres zodpovědný za mutace a rakovinu může poškodit funkci mozku, což způsobuje neurodegenerativní onemocnění, jako je Alzheimerova choroba a demence. Beta-karoten a další antioxidanty nalezené v mrkvové šťávě jsou schopny tyto účinky vyvrátit a studie ukázaly, že pravidelné doplňování mrkvové šťávy může zlepšit kognitivní funkci.

5. Zlepšuje kostní minerální hustotu

Díky působivému rozmezí minerálů, zejména draslíku, vápníku, fosforu a hořčíku, je tato koncentrovaná šťáva vynikající pro zabránění včasnému nástupu osteoporózy a zvyšování hladin minerálů v kostech.

6. Zlepšuje trávení

Známé o mrkvové šťávě je, že může stimulovat sekreci žlučníku, což zlepšuje trávicí účinnost a optimalizuje příjem živin. Dále mrkvová šťáva je dobrým zdrojem vlákniny, která může léčit příznaky zácpy, křečí a nadýmání tím, že stimuluje peristaltický pohyb ve střevě.

7. Zlepšuje zrak

Legendární účinky beta-karotenu na zdraví zraku jsou dobře známy v komunitě přírodních léků a protože mrkvová šťáva je tak neuvěřitelně koncentrovaným zdrojem této živiny, je často doporučována pro osoby se špatným zrakem. Může chránit před dalším poškozením sítnice a zpomalit nástup katarakty.

8. Zvyšuje imunitu

Značné množství vitamínu C nalezené v mrkvové šťávě, bude stimulovat produkci bílých krvinek, kromě působí jako antioxidant sám o sobě. Další antioxidační látky, včetně vitaminu E a vitaminu A, mohou také pomoci chránit tělo před oxidačním stresem a chronickým onemocněním, které podporuje imunitní systém.

9. Zklidňuje podráždění pokožky

Mrkvová šťáva je již dlouho známa jako zdravotní pomůcka pro kůži díky přítomnosti beta-karotenu a vitamínu C. Beta-karoten má určité protizánětlivé účinky, což pomáhá snížit příznaky psoriázy, ekzémů a dalších stavů kůže, zatímco imunitní posilnění vitaminu C může eliminovat jakékoli infekce na pokožce.

Mrkev s mlékem

Mrkvové mléko je velmi populární nápoj v Indii a řadě dalších asijských zemí a skládá se ze syrové mrkve smíšené s mlékem, kostkami ledu a kardamovým práškem. Kombinuje mnoho výhod mrkve, stejně jako minerální obsah mléka (kondenzované nebo normální) a antioxidanty kardamonu dohromady.

Recept

Složení:

3 velké mrkve

1 šálek kondenzovaného mléka (nebo normálního)

1 čajová lžička prášku z kardamonu

2 šálky vody (filtrované)

Krok 1 – Přidejte mrkev a vodu do hrnce a přiveďte k varu.

Krok 2 – Vařte mrkev zhruba 5 minut.

Krok 3 – Přidejte mrkev a vodu do mixéru a rozmixujte na pyré.

Krok 4 – Zahřejte mléko v hrnci, dokud nezačne vařit, poté ho nechte vychladnout 1-2 minuty.

Krok 5 – Vmíchejte mrkvového pyré a kardamový prášek do mléka a důkladně promíchejte.

Krok 6 – Nechte směs vychladnout  nejméně po dobu 2 hodin.

Krok 7 – Podávejte a vychutnejte si toto zdravé mrkvové mléko!

Jak vyrobit šťávu z mrkve?

Výroba mrkvové šťávy je o něco jednodušší než výroba mrkvového mléka, protože vyžaduje jen mrkev a vodu, ale s trochou extra námahy si můžete vychutnat tento extrémně živinový nápoj.

Recept

Složení:

3 velké mrkve

1/2 šálku vody (filtrované)

Krok 1 – Umyjte a nakrájejte mrkev.

Krok 2 – Přidejte nakrájenou mrkev a vodu do mixéru.

Krok 3 – Mixujte mrkev po dobu 60 sekund.

Krok 4 – Obsah přeceďte přes síto nebo látku a co nejvíce vymačkejte šťávu

(Tento krok není nutný, pokud vám nevadí hustá šťáva)

Krok 5 – Podávejte a vychutnejte si!

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button