DetoxikaceZdravé tipy

Na následky boreliózy zabírají tyto bylinky

Léto je dobou odpočinku a pohody. Pro mnohé se ale dovolená a prázdniny mohou proměnit v noční můru – v lese, na louce a někdy i ve městech na nás číhá nebezpečí ve formě klíšťat, které přenáší závažnou nemoc, lymskou boreliózu. Podle statistiky se jí v ČR ročně nakazí až čtyři a půl tisíce lidí. Léčba bývá zdlouhavá a nesnadná a mnohé pacienty nemoc obtěžuje ještě dlouhé roky po nákaze.

Kromě klasické léčby se vyplatí následky řešit i s pomocí bylinek. Bylinná terapie pomáhá tlumit následky onemocnění a usnadňuje návrat organismu k normálnímu fungování.

Mnoho pacientů potvrzuje, že i roky po nákaze pociťují bolesti a otoky kloubů, někteří pak stále bojují i s neurologickými příznaky jako je necitlivost, brnění a vystřelující bolest. Méně často se mohou objevovat krátkodobé výpadky paměti, výkyvy nálad, deprese i silná únava a mnohé další.

Terapie s pomocí bylinek dokáže účinně stabilizovat a vyrovnat funkce organismu a zároveň nijak nezatěžuje další orgány. Proti následkům boreliózy je možné použít celou řadu různých bylinek. Vždy totiž záleží, co přesně je v těle v nepořádku a na co je nutné se zaměřit. Ideální tedy mohou být zejména bylinkové směsi.

Jaké bylinky využít?

Pojďme se podívat na nejosvědčenější pomocníky, díky kterým bude vaše léčba rychlejší a méně náročná.

Pupečník asijský

Tato bylinka pochází z Asie, kde se tradičně užívá k léčbě kožních onemocnění. Pomáhá ale velmi dobře regenerovat i nervovou soustavu. Lze ji tedy využít i k léčbě mentálních blokád, k podpoře paměti, k odstranění epilepsie nebo depresí. Mimo to čistí krev, posiluje imunitu a podporuje funkci jater.

Bělotrn kulatohlavý

Je velice silným pomocníkem při léčbě svalové atrofie, zánětech nervů nebo poruchách vedení nervového vzruchu. Musí se ale dávkovat opatrně, jen v malém množství. Ve velkém množství může naopak vyvolávat svalové křeče a bolesti. Proto je vhodné se o jeho užívání poradit s odborníkem, který vám doporučí vhodné dávkování vzhledem k vašemu stavu a tělesné konstituci.

Třezalka tečkovaná

K doléčení boreliózy se skvěle hodí i třezalka, a to především díky svým silným protizánětlivým vlastnostem. Umí také tlumit bolest a podporuje regeneraci. V kombinaci s pelyňkem pozitivně působí na slinivku břišní a játra, což jsou orgány, jež bývají boreliózou poškozeny nejvíce. Je ji možné využít i k výrobě masážního oleje, který se skvěle hodí při potížích s páteří nebo klouby.

Rozchodnice růžová

Rozchodnice výrazně přispívá k činnosti štítné žlázy a pomáhá také vyrovnávat organismus. Je běžně používána k rekonvalescenci po těžkých chorobách, a to především proto, že odstraňuje únavu, posiluje imunitní systém a tlumí podrážděnost. Chrání také játra a působí detoxikačně.

Černý rybíz

Chutné plody jsou ideální doplňkem stravy při únavě a proti stresu. Využívá se při rekonvalescenci, jelikož má vysoký obsah vitamínu C a urychluje hojení i posílení imunity. K léčbě lze využít i odvar z kořene, který se podává zejména při zánětech jater.

Ořešák černý

Při léčbě boreliózy hraje velkou úlohu detoxikace a očista střev. K tomu je ořešák jako stvořený. Odvar z plodů je možné konzumovat k pročištění a posílení střevní mikroflóry. Ta je navíc po léčbě léky vždy oslabena a je vhodné ji podpořit tak či tak.

Jalovec

Jalovec je známý především svými pozitivními účinky na játra. Pomáhá ale také při revma a bolesti kloubů a svalů. Reguluje také potíže se žlučníkem a pomáhá tělu detoxikovat.

Tinktura z topolu

Topolové pupeny mají výjimečné analgetické účinky, což se osvědčuje zejména při léčbě revmatismu. Doporučuje se užívat také při svalových křečích, a to zejména v kombinaci s hořčíkem. Má také pozitivní vliv na stav pokožky a sliznic.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button