DetoxikacePřírodní léčbaZdravé tipy

Červená řepa se považuje za jeden z nejzdravějších druhů zelenin. Podívejte se na její účinky

Řepa byla nejprve kultivována Římany. Má nízký obsah kalorií a je téměř bez tuku. Betanin, který dává červené řepě svou barvu, je silným antioxidantem.

Hluboká, nasládlá, zemitá chuť, ale to, co nejvíc miluju na červené řepě, je neuvěřitelná barva, která dokáže přeměnit vše na růžové. Vychází z pigmentu zvaného betanin, který se často extrahuje, aby vytvořil přirozené potravinářské barvivo a barviva. Zajímavé je, že řepa byla také používána k přidání barvy vína. Původně z Evropy, řepa byla nejprve kultivována Římany. Do 19. století bylo zjištěno, že obsahuje jeden z nejvyšších obsahů cukru jakékoliv rostlinné látky a byla pak komerčně používána k extrakci sacharózy z rostliny řepy. Díky své sladké chuti a rustikální šarmu, tato kořenová zelenina se díky svým zdravotním pověrám těší na zasloužený návrat.

Je obtížné odolat rubínově červené šťavnatosti, zvláště když víte, jak dobré je to pro vás – mnoho výhod červené řepy.

1. Pomáhá při detoxikaci:

Řepa se považuje za skvělý čistič. Detoxikuje vaše tělo tím, že vytáhne toxiny do tlustého střeva, odkud mohou být vyloučeny. Některé studie naznačují, že šťáva z červené řepy může také stimulovat produkci červených krvinek a budovat jejich vytrvalost.

2. Nízký obsah tuku a kalorií:

Přestože má vysoký obsah cukru, má nízký obsah kalorií a je téměř bez tuku. Vzhledem k tomu, že je nabitá vlákninou, je plná nižších kaloriích. To z ní dělá výživnou možnost pro ty, kteří si chtějí udržet svou váhu.

3. Zdraví srdce:

Studie ukázaly, že vysoký obsah dusičnanu produkuje plyn zvaný oxid dusnatý. Tento plyn pomáhá relaxovat a dilatovat cévy, což zlepšuje průtok krve a snižuje krevní tlak.

4. Bohatá na antioxidanty:

Betanin, pigment, který dodává řepě barvu, je silný antioxidant. Spolu s jinou třídou antioxidantů nazývaných polyfenoly se v odborné vědě stále více věnuje pozornost. Podle časopisu American Journal of Clinical Nutrition antioxidanty snižují oxidaci špatného cholesterolu, chrání stěny tepny a chrání před srdečními chorobami a mrtvicí.

5. Folate, vláknina, vitamin C a další minerály:

„Většina lidí si myslí, že diabetici by se měli vyhnout červené řepě, protože je sladká. Je to bohužel špatně pochopeno.” Červená řepa je skvělý zdroj vlákniny a minerálů, jako jsou železo, draslík a mangan, a v kombinaci s jinými potravinami to může dodat hodně pro celkové zdraví včetně diabetiků, „říká Dr. Rupali Datta, hlavní klinický výživový lékař v Fortis-Escort Hospital. Vitamín C posiluje imunitu, folát je nezbytný pro normální růst tkání a vláknina pomáhají při hladkých trávicích funkcích. Má obzvláště vysoký obsah bílkovin a železa než většina ostatních kořenů a hlíz.

6. Starostlivost o vlasy:

Řepa je vlastně jedna z nejlepších domácích prostředků pro boj s lupy a svědící pokožku hlavy. Můžete vařit některé řepy ve vodě a použít na masáž pokožky hlavy. Můžete také namíchat nějakou šťávu z červené řepy, vinný ocet a zázvorovou šťávu a aplikovat na pokožku hlavy. Nechte působit po dobu 20 minut a opláchněte.

Síla syrové řepy

Výživné látky v červené řepě jsou citlivé na teplo. S nárůstem doby a teploty vaření se obsah antioxidantu snižuje. Řepa je bohatá na vitamín C, který je ve vodě rozpustný vitamín, který může být při vaření zničen. Nejen to, že při vaření ztrácí více než 25 procent své kyseliny listové. Nejlepší je připravit si jí lehce na páře nebo pečeme při nižších teplotách. Čerstvá řepa je stejně šťastná v polévce, jako když je v čisté vodě. Můžete jí marinovat s troškou olivového oleje a bylinkami a upečeme jí. Grilování, na druhé straně, čerpá sladkost a dává jí kouřovou chuť.

Listy červené řepy

Příště, když přinesete domů spoustu řepy, nevyhazujte listy. Tyto tmavé zelené listy, které jsou často přehlíženy, jsou bohaté na železo, vápník, vitamín A, K a C. Jsou nabité vitamínem K, který hraje hlavní roli při srážení krve. Průměrný muž potřebuje 120 mikrogramů vitaminu K, zatímco dospělé ženy potřebují 90 mikrogramů – jeden šálka nakrájených listů z řepy poskytuje neuvěřitelných 152 mikrogramů tohoto vitamínu. Ty lze vařit stejně jako špenát a jsou mírně hořké ve srovnání se sladkou řepou.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button