Zdravé tipy

Méně čtení a více technologií zpomalují vývoj dětí

Pryč jsou ty časy, kdy byly knihy a komiksy odměnou pro děti. Dnes už jsou to spíše počítačové hry, nový smartphone nebo tablet. A když už se občas dostanou ke knize, pak je to jen e-kniha, takže zase další a další technologie.

Ale nedostatek čtení nemá na děti dobrý vliv. Ztrácejí řadu kognitivních schopností a zpomaluje se jejich vývoj. Také se hůře soustředí a mohou nastat problémy i ohledně rozvoje jazyka. Děti mají menší slovní zásobu, hůře chápou gramatiku a mají špatné výsledky v porozumění textu a řešení následných úloh.

Nová éra e-knih

Jak často se dnes kupují pro děti knihy? Se zvyšujícím se počtem dostupných e-knih stále roste počet těch, kteří je zcela preferují oproti normálním papírovým knihám. A to nejen pro sebe, ale také pro své děti. Mohlo by se zdát, že dostupnost e-knih spíše zvýší zájem o čtení, ale není tomu tak. Pokud se děti dostanou ke knize, tak už výhradně ve formě e-knihy, která jim navíc často nabízí i jiné možnosti zábavy. Je možné brouzdat na internetu nebo hrát různé hry, takže děti nakonec častěji skončí s tímto typem zábavy.

Navíc čtení e-knih si s sebou nese zdravotní komplikace, které u normálních knih většinou nenastávají. Jedná se zejména o:

  • slabý zrak
  • špatná schopnost soustředění
  • averze vůči knihám s malými fonty
  • bolesti hlavy a únava

Rodiče musí zasáhnout

Rodiče by neměli nechávat výchovu svých dětí na náhodě. Pokud je sami nebudou k určitým věcem motivovat, děti samy se to nenaučí. A to platí zejména pro čtení klasických knih. Prvotní impulz by měl přicházet ze strany rodiče. Měl by to být právě on, kdo navrhne, aby si dítě přečetlo nějakou pohádkovou knihu, sám mu ji koupí a pomůže mu zpočátku naučit se číst a zpracovávat přijaté informace, aby se pro dítě stalo čtení zábavou a potěšením.

Není radno spoléhat jen na školu. Zde se sice děti primárně naučí číst a psát, ale to, jaký budou mít vztah ke knihám závisí především na rodičích. Ti by jim sami měli být vhodným příkladem. Pokud nebudou rodiče sami číst a ukazovat dítěti, že se jedná o vhodnou formu trávení času, pak bude dost těžké o tom přesvědčit i dítě.

Změny ve čtení

Dříve bylo zcela obvyklé, že děti trávily čtením čas třeba při cestování nebo když venku pršelo. Dnes už je to jinak. Děti mají tolik jiných podnětů a možností jak se zabavit, že zvyk čtení doslova mizí do ztracena. Není totiž tolik napínavé, vzrušující a dítě se při něm musí daleko více namáhat. Vyžaduje to od něj vlastní invenci, představivost i schopnost chápat složité souvislosti a na to jsou dnešní děti trochu líné. Ale samozřejmě nechceme generalizovat, i dnes se najde mládež, která čte velmi ráda, a dospělým by mohla jít za příklad.

Nebezpečí také představuje to, že učitelé se snaží v rámci ozvláštnění výuky stále vymýšlet nové aktivity a využívat k práci interaktivní metody. Na jednu stranu je to dobře, jelikož se tím otevírá řada možností, které dříve nebyly ani představitelné. Na druhou stranu to také znamená, že zbývá stále méně času a prostoru proč tradiční formu výuky. Dříve děti běžně trávily 45 minut denně čtením z čítanky. Dnes se tento čas stále zkracuje a nahrazuje se jinými „zábavnějšími“ formami výuky. To ale dlouhodobě dětem neprospívá. Nadbytek podnětů vede k roztržitosti a neschopnosti se v klidu soustředit. Učitelé by si to měli více uvědomovat a neustupovat tolik požadavkům na to, aby byla výuka jen zábavná. Musí být také skutečně hodnotná a pěstovat v dětech dobré návyky.

K příštím Vánocům nebo narozeninám tedy kupte svému dítěti alespoň jednu knihu a usilujte o to, aby ji skutečně přečetlo. Jistě se najde dost zajímavých titulů, které by mohly i mládež oslovit a zabavit.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button