KrásaPéče o tělo

Naučte se správné fénovat vlasy. Na předklon zapomeňte a s přípravky šetřete

Fén je nezbytným pomocníkem snad každé ženy. Díky fénu můžete po umytí z vlasů vytvořit krásný a nadýchaný účes. Když to ale přeženete, může je horký vzduch poškodit. Mnoho žen tedy fén raději používá jen výjimečně a snaží se vlasy nechat vysušit na vzduchu. Je ale nutné si přiznat, že tak nikdy nedosáhnete tak objemného vlasového stylingu.

Jenže na vysoušení vlasů na vzduchu jednoduše musíte mít spoustu času. I jen pokud máte trochu delší vlasy, může schnutí trvat několik hodin. Řada žen dělá tu chybu, že si vlasy myje před spaním a pak jde klidně spát s mokrými vlasy. To ale rozhodně není ideální. Mokré vlasy jsou křehčí, takže se snadněji polámou. Navíc si můžete „vyležet“ účes, o který jste vážně nestáli a jehož náprava zabere ráno hodně času. Navíc je mokrý polštář hotovou líhní bakterií a spát na takovém místě by se vám rozhodně nelíbilo.

Správný postup

Takže jak správně fénovat? Před tím než začnete, promněte mokré vlasy jemně a opatrně ručníkem, abyste je zbavili přebytečné vody. Je třeba pamatovat na to, že vlhké vlasy jsou zranitelné a velmi křehké. Rozhodně mokré vlasy nijak nesvazujte ani nezamotávejte do ohonu. Vytvoří se vám sice možná pěkné vlny, ale vlasy se takto velmi poškozují a mohou začít řídnout.

Vlasy také není správné sušit v předklonu, i když to tak paradoxně většina žen dělá kvůli většímu objemu. Po prvním prosušení vetřete do vlasů přípravky, které jste zvyklé používat, například tužidlo, výživu nebo na ochranu vlasů před horkým vzduchem. Nechte je chvíli působit a teprve pak vezměte do ruky fén.

Teplota sušení

Pokud máte fén, kde jde nastavovat síla i teplota sušení, tím lépe. S fénováním si dejte na čas a začněte nízkou teplotou. Příliš rychlé odpařování vody z vlasů způsobí jejich přesušení, což se nepěkně podepíše na jejich lesku a kvalitě. Jakmile jsou vlasy již skoro suché, je nutné vytvarovat žádaný účes. To znamená, že je dobré vlasy pročesat a upravit tak, jak je chcete po vysušení mít. Poté použijte studený vzduch, čímž vlasy zafixujete. Během foukání vlasů tedy snižujte teplotu vzduchu a konečnou úpravu udělejte proudem studeného. Jestli na takto postupné sušení nemáte čas, použijte raději suchý šampon. Je lepší vydržet jeden den bez čerstvě umytých vlasů, než celý proces uspěchat a riskovat poškození vlasů.

Jak na česání

V první fázi sušení je lepší vlasy ještě nečesat ani nekartáčovat, ale jen je lehce nadzvedávat prsty tak, abyste vytvořily objem. Až když jsou vlasy lehce vysušené, je dobré vzít do ruky hřeben s velkými zuby. Jak již bylo řečeno, vlhké vlasy se rády lámou a poškozují, takže je netrapte žádným úporným kartáčováním. To je lepší udělat, až budou vlasy suché.

 Vlasy je lepší vysoušet po částech – část nechejte volně a zbytek dejte do skřipce, tak jak to znáte z kadeřnictví. Začíná se většinou v týle (vzadu na hlavě) a přes boky a vršek hlavy se postupuje k čelu.

Stylingové přípravky

Pro úpravu vlasů existuje mnoho různých přípravků. Základním pravidlem je, že byste neměly tyto přípravky nadužívat. Vyberte si jeden nebo dva a to úplně stačí. Ideální je používat přípravek na ochranu vlasů proti horkému vzduchu, který v sobě často obsahuje i tužící složku. Poté už vlasy jen zafixujte lakem nebo využijte vosk. To úplně stačí. Nemusíte do vlasů patlat příliš produktů. Šetřete také s množstvím, většinou stačí jen trocha produktu.

Díky tomuto postupu se můžete těšit na silné a zdravé vlasy. Vysoušení fénem není třeba se bát, ale je nutné dodržovat správný postup. Pak budou vaše vlasy zdravé a budou vaší skutečnou ozdobou, na kterou můžete být právem pyšné.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button