Jídlo a stravováníPéče o tělo

Tyto potraviny a nápoje nám berou zdraví i energii. Na jídelníčku je přitom má většina z nás

Strava je pro naše zdraví a celkovou pohodu klíčová. O to více bychom si měli dávat pozor na potraviny, které nás pomalu ničí a mohou nám způsobit velmi nepříjemné zdravotní komplikace. Víte, které to jsou a proč mohou být nebezpečné? Možná budete překvapeni, kolik jich máte ve svém každodenním jídelníčku i vy. Možná je načase udělat pár změn a v zájmu svého zdraví se některým těmto pochoutkám zcela vyhnout.

Může hrozit rakovina i vysoký krevní tlak

Existuje řada potravin, které mohou na první pohled působit poměrně zdravě, ale ve skutečnosti mohou stát za výše zmíněnými zdravotními problémy, které rozhodně nejsou banální. Jejich nadměrná či pravidelná konzumace vede často nejen k vysokému tlaku, ale třeba i vysokému cholesterolu, onemocněním srdce nebo cukrovce. Často způsobují také obezitu, deprese nebo celkově špatný fyzický i duševní stav.

Rajčatový protlak v konzervě

Právě tato nenápadná červená omáčka může nadělat spoustu problémů. Konzervovaný rajčatový protlak je skrytý zdroj cukrů, i když se tak rozhodně netváří. Pravdou ale je, že na 100 gramů obsahuje oproti jiným potravinám skutečně velmi vysoké množství cukru. Místo protlaku v konzervě si kupte raději rajčatové pyré nebo loupaná rajčata, anebo si protlak vyrobte sami podle některého z receptů. Není to vůbec tak těžké, jak by se mohlo zdát.

Bílé pečivo

Obiloviny jsou pro naše zdraví dobré, o tom nemusí být žádná diskuze. Jenže nejsou obiloviny jako obiloviny a třeba právě bílé pečivo nepatří zrovna k těm potravinám, které bychom měli mít každodenně na jídelníčku. Bílá mouka je totiž ochuzena o vlákninu, minerály a mnoho vitamínů. Za tím pak stojí riziko tloustnutí či možné poškození štítné žlázy. Když už pečivo, tak jedině z celozrnné mouky.

Perlivé limonády

Nápoje s bublinkami a sycené limonády rozhodně nepatří k nápojům, které bychom si měli pravidelně dopřávat. Ideální je, pokud je vynecháme zcela. Dokážou nadělat paseku v celém těle a pěkně vám rozházet pleť, hladinu cukru v krvi, náladu nebo dokonce hormonální vyváženost. Moc si nepomůžete ani variantami, které jsou tzv. bez cukru. Namísto cukru se totiž vaše tělo bude muset poprat s náloží umělých sladidel.

Cukr

Nechceme cukr démonizovat a shazovat na něj vinu za všechno, ale je třeba si říct, že jeho nadměrná konzumace skutečně stojí za celou řadou civilizačních chorob, se kterými se potýkáme. Cukr je také vysoce návykový a dočasně zvedá hladinu glukózy v krvi, což může vést k onemocněním srdce a dalším nemocem. Cukru se tedy v maximální možné míře vyhýbejte, protože už i tak jej je spousta skryta i tam, kde byste ho nečekali.

Uzeniny

Možná žijete v přesvědčení, že šunka přeci není nezdravá. Bohužel v podstatě jakékoliv uzeniny, včetně šunky, obsahují nitráty, sodík, zahušťovadla a konzervanty – všechno jsou to látky, které zvyšují riziko rakoviny, srdečních onemocnění a cukrovky. Možná je tedy na místě vyřadit uzeniny úplně, anebo si je dopřát skutečně jen zcela výjimečně.

Brambůrky a jiné slané pochutiny

Většina pražených a smažených potravin obsahuje tzv. akrylamid. Jedná se o látku, která způsobuje rakovinné bujení, zvyšuje riziko rakoviny střev, prsou, prostaty anebo konečníku. Bohužel má ale vliv také na nervový systém. Namísto těchto nezdravých lahůdek dejte předost bramborám nakrájeným na tenké plátky, které zakapete olivovým olejem a necháte krátce zapéct v troubě se solí a bylinkami.

Dresinky

Kupované dresink jsou plné cukru, barviv a zahušťovadel. Než dresink koupíte, pořádně si prostudujte jeho složení a raději dobře zvažte, zda jej skutečně potřebujete a nebude lepší udělat si zálivku doma z kvalitních surovin. Daleko snazší a zdravější je ochutit si salát klasicky citronem, jablečným nebo balsamikovým octem a olivovým olejem.

Mléčné produkty

Mléko opět není třeba kategoricky odsuzovat a démonizovat. Přesto ale platí, že mléčné výrobky konzumované v dospělosti mohou být častou příčinou problematické pleti, zažívacích problémů, migrén, alergií a dokonce astmatu. Pokud trpíte zmíněnými problémy, stojí za zkoušku kravské mléko vynechat a uvidíte, jaký to na vás bude mít vliv.

Džusy

Nevěřte krásným barevným obalům, které vám slibují, že díky džusům uděláte pro své zdraví něco navíc. Džusy v krabicích často obsahují cukry, barviva a konzervanty, a to i přesto, že hlásí, že se jedná o 100% šťávu z ovoce. Hodnotné živiny i vitamíny se mohou ztrácet i při pasterizaci. Džusy mohou být zdravé pouze tehdy, pokud jsou vyrobeny doma a ihned jsou konzumovány. I tak je ale vždy lepší jíst celé ovoce.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/20-foods-to-avoid-like-the-plague#TOC_TITLE_HDR_3

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button