Spolupráce

Bojíte se, že uzené není zdravé? Tyhle recepty vás přesvědčí o opaku

Všeho s mírou. Staré dobré pravidlo platí i pro uzené maso, sýry nebo ořechy. Budete-li se řídit selským rozumem, párkrát do týdne si můžete uzené dobroty s klidem dopřát. Podívejte se na příklady zdravých receptů s uzeným masem i vegetariánskými dobrotami.

Začátky uzení pro masožravce a milovníky ryb

Uvažujete o pořízení domácí udírny, ale proces uzení zatím neovládáte? Nebojte, nejde o nic složitého. Například ryby zvládnete hned na poprvé skoro v mistrovské kvalitě. Jsou rychle naložené i prouzené. Třeba pstruha stačí nechat cca 8 hodin v láku a pak přibližně 3 hodiny v udírně. A hurá – můžete podávat.

Ani lák na ryby nevyžaduje zvláštní postup. Základ tvoří solný roztok zhruba v poměru 60 g soli na 1 litr vody. Koření závisí na vaší chuti. K základním druhům patří pepř, jalovec nebo bobkový list. K rybám skvěle sedí i citrusy a jejich kůra.

Samotné uzení masa je o něco složitější. Musíte ohlídat vnitřní teplotu masa i samotný lák. Maso v něm pobyde podstatně déle než v případě ryb. Pro začátek zkuste třeba přeudit koupené uzené – dodáte mu na chuti i vůni. A příště třeba už zkusíte vlastní krkovičku nebo žebra.

Pár tipů na uzení pro vegetariány

Domácí udírna potěší i ty, kdo maso ani ryby nemusí. Výborně chutnají například uzené sýry – od goudy až po hermelín. K uzení se hodí neochucené, ale třeba i gouda s chilli papričkami nebo rajčaty. Dalším tipem – a to i pro milovníky zdravé stravy – jsou uzené tvarůžky. Obsahují vysoké procento bílkovin a po vyuzení skvěle chutnají.

Kdo nemá rád sýry, pochutná si třeba na uzených vejcích – a to jak klasických, tak i křepelčích.

I vegani si přijdou na své

Uzenou chuť si užijete i úplně bez živočišných produktů. Domácí uzené tofu nebo tempeh chutnají úplně jinak než ty koupené z obchodu. K uzení se hodí i koření – třeba sůl. Vyudit můžete i papriky a následně je namlít na výborné koření.

A co teprve dezerty? Na těch si smlsnou úplně všichni – třeba na uzeném ananasu.

Zdravé předkrmy

Rovnou z udírny můžete podávat i řadu výtečných předkrmů. Inspirujte se pár příklady:

S uzeným masem/rybou

  • Domácí klobásy s kváskovým chlebem
  • Uzený losos na listovém salátu
  • Domácí jerky

Bezmasé předkrmy

  • Uzené olomoucké tvarůžky na chlebu
  • Uzená křepelčí vejce na salátu
  • Uzená slepičí vejce s nádivkou a salátem

Tipy na hlavní chod

Tady je gró celého uzenářského umění. Blýskněte se třeba těmito recepty:

S uzeným masem/rybou

  • Uzený pstruh se zeleninovým salátem
  • Pomalu uzený losos s bramborami a rajčatovým salátem
  • Trhané uzené maso v pepřové omáčce

Bezmasé obědy či večeře

  • Caesar salát s uzenou parenicí
  • Uzený hermelín s brusinkami a salátem
  • Variace salátů s uzeným tofu a zálivkou

„Uzené“ dezerty

Jak uzenáři říkají, „zakouřit“ jde i většina ovoce. Například Američani rádi udí ananas a různě ho kombinují s alkoholem. My Češi jsme v tomto směru teprve zelenáči. Přesto můžete vyzkoušet třeba:

  • Uzený tvaroh s malinovou zálivkou
  • Uzený banán s čokoládou

Už se vám sbíhají sliny? Tak raušovní uzení!

Podobné články

Back to top button