NávodZdravé tipy

Proč chodit na terapii? Pomůže, i když nemáte žádný jasně pojmenovaný problém

Dříve bylo téma duševního zdraví tabu, dnes se o něm již naštěstí dost mluví. Ale stále se najdou lidé, kteří si jednoduše odmítají připustit, že by tento typ problémů mohli mít. Je to však chyba – duševní potíže může mít skutečně každý, i zdánlivě zcela šťastný a bezproblémový člověk. Ať už si to připouštíme nebo ne, naše rychlá doba a tlak, který neustále zažíváme, nás po psychické stránce do značné míry ovlivňuje. Přitom existuje snadná cesta, jak se vyhnout problémům a řešit případné potíže ještě zavčasu, kdy jsou jen malé – jde o psychoterapii, která nám může pomoci udělat si jasno sami v sobě a dosáhnout většího vnitřního klidu.

Jak psychoterapie pomáhá?

Psychoterapie je léčebný proces, který je veden odborníkem. Jeho cílem odstranit nebo zmírnit psychické potíže klienta a podpořit jej v náročné situaci nebo zlepšit jeho sebepoznání a rozvoj. Rozhodně tedy neplatí, že na psychoterapii je čas, až když máte nějaký skutečný problém. Naopak může působit preventivně, naučit vás pečovat o své psychické zdraví a zlepšit kvalitu našeho života.

Přístupy k psychoterapii

Psychoterapie může být buď individuální, nebo skupinová. Různí odborníci volí různé terapeutické přístupy, které mají různý základ a postup. Nelze říct, která z nich je nejlepší, ale k nejčastěji praktikovaným patří:

  • Kognitivně-behaviorální psychoterapie. Zaměřuje se na řešení konkrétních problémů a obtíží nebo dosažení specifických cílů.
  • Psychoanalytická psychoterapie. Soustředí se zejména na význam nevědomých duševních procesů a snů.
  • Dynamická psychoterapie. Snaží se pochopit a poznat významné životní událostí a jejich spojitost s aktuálními potížemi, užívá se hlavně ve formě skupinové terapie.
  • Gestalt terapie. Snaží se strategicky a systematicky zvyšovat uvědomění klienta o jeho prožívání, podporuje ho v přijetí odpovědnosti za sebe a své činy.

Terapeut, ať už praktikuje jakoukoliv formu terapie, se vždy snaží pomoci svému klientovi v sebepoznání, uvědomování si souvislostí, lepšímu prožívání a snadnější analýze svých pocitů. Terapie obvykle probíhá formou rozhovoru, podněcování, učení, ale klidně i mlčení. Je důležité vybudovat pevný a důvěrný vztah mezi klientem a terapeutem, aby vzájemná komunikace mohla být skutečně otevřená.

Co vám tedy terapie můž přinést?

Zlepšení aktuálních potíží

Není nic překvapivého, že většina lidí své problémy řeší až ve chvíli, kdy už jim takřka „hoří střecha nad hlavou“. I tehdy však psychoterapie dokáže být velmi efektivní. Může nám pomoci odhalit příčinu našich potíží, ale také je vidět z jiného úhlu pohledu a naučit se zvládat nepříjemné pocity, které s nimi souvisí. Může také ulevit od depresí, úzkostí nebo různých jiných psychických potíží.

Lepší zvládaní stresu

Stres rozhodně z našich životů jen tak neodejde, a proto bychom se jej měli naučit dobře zvládat. Během terapie se můžete naučit soustředit se na skutečně důležité věci, ale také umět využívat různých relaxačních a meditačních technik, které nám pomohou se uvolnit. Je také zásadní připomínat si, že chybovat je prostě lidské a své neúspěchy bychom si měli nejen odpustit, ale také se z nich do budoucna poučit.

Pevnější vztahy

Vztahy jsou zde proto, aby v nás vyvolávaly emoce. A někdy skutečně silné. Emoce bychom se ale měli naučit dobře zvládat a kontrolovat. Nejprve je však nutné tyto pocity zvnitřnit a skutečně prožít, abychom je jen neustále nepotlačovali. To je totiž cesta k vyhoření nebo psychickým problémům. Na terapii je možné zaměřit se na řešení již vzniklých problémů, ale také na budování lepšího sebevědomí do budoucích vztahů.

Sebevědomí a sebepoznání

Psychoterapie dokáže velmi prospět k sebepoznání a rozvíjení našich schopností. Dokáže nám dát prostor, abychom se sami poznali a uvědomili si, čeho bychom vlastně chtěli v životě dosáhnout. Také nás může učit klást na sebe reálné nároky a v neposlední řadě se umět náležitě ocenit.

Vyšší kvalita života

Terapie je dobrou cestou, jak si uvědomit, co je opravdu důležité a že i v těch nejhorších chvílích je potřeba pěstovat v sobě vděčnost. Dokáže také pozitivně ovlivnit naše vztahy k ostatním a lépe být připraveni na nové příležitosti a výzvy. Tak můžeme jako vedlejší efekt získat také větší životní spokojenost a větší odolnost proti stresu. Nejde však o nějaký zázračný postup, který vás zbaví všech problémů – terapie vyžaduje vaše úsilí a ochotu pracovat sami na sobě.

ZDROJ: https://psychcentral.com/health/reasons-to-see-a-therapist

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Alex Green ze služby Pexels

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button