Nemoci a komplikaceZdravé tipy

Správná péče o zuby vás ochrání nejen před kazem, ale také před cukrovkou

Už od mládí všichni slýcháme, jak je důležité čistit si zuby a udržovat stav dutiny ústní v perfektní kondici. Málokdo už ale tuší, že to neděláme jen proto, abychom neměli kazy a vyhnuli se bolestivým návštěvám u zubaře. Tímto dobrým návykem se také chráníme před velmi vážnou nemocí, která naší civilizaci aktuálně velmi hrozí – cukrovce 2. typu. Japonští výzkumníci totiž zjistili, že právě špatný stav dutiny ústní souvisí se ztrátou svalstva, a to může vést až k rozvoji cukrovky, onemocněním srdce a dalším komplikacím. Až tedy příště budete zvažovat, zda večer trávit dalších pár minut před zrcadlem a pořádně si vyčistit zuby, rozhodně si vzpomeňte na toto varování.

Bohužel současná doba má jeden nepříjemný následek, ze kterého lékaři rozhodně nemají radost – lidé začali zase více zanedbávat preventivní prohlídky. Lidé si jednoduše odvykli k lékařům chodit, ale to bude mít do budoucna velmi nepříjemné následky. Zejména je obtížné včas odhalit nastupující vyšší krevní tlak, ale také počáteční projevy nemoci srdce nebo právě třeba cukrovku.

Podobný problém jako praktici však řeší také zubaři. I těm se v ordinacích hromadí pacienti se zanedbaným chrupem. Ti si ale často neuvědomují, že nejde o zuby, ale riskují daleko horší potíže. Zejména pak vyšší pravděpodobnost vzniku cukrovky.

Na co má vliv stav vašeho chrupu?

Výzkumy odhalily, že lidé nad 40 let s křehkým chrupem mají zvýšené riziko cukrovky 2. typu. Na základě pokusů vědci odhalili, že s cukrovkou souvisí například množství svalové hmoty, ale také síla úchopu čelisti a další faktory. Ukázalo se, že menší počet zbývajících zubů v kombinaci se špatnou žvýkací schopností zvyšuje riziko cukrovky, ale také je spojen s vyšším úbytkem svalstva a dalšími zdravotními obtížemi.

Pečujete-li o chrup, pečujete o celé své tělo

Je známé že časté záněty dásní mohou s rizikem cukrovky souviset. Pokud v důsledku zánětu dojde také k úbytku zubů, riziko se ještě dále zvyšuje. Pokud má člověk sníženou žvýkací schopnost nebo menší počet zubů, mohou mít sklon konzumovat spíše více potravin bohatých na cukr, které bývají měkké, chutné a snadno se koušou.

Proto je velmi podstatné starat se pravidelně o své zuby. Odborníci věří, že člověk, který se poctivě stará o své zuby, také zároveň pečuje o zdraví celého těla. Mnozí lékaři se snaží tuto osvětu šířit dál a svým pacientům právě během preventivních prohlídek vysvětlují, že záněty dásní a zkažené zuby zvyšují riziko onemocnění cukrovkou i infarktu. Zánět v ústní dutině se totiž snadno může přenést i do jiných částí těla a každopádně aktivuje zánětlivé procesy v celém organismu. Následkem toho dochází také k poškození cévních stěn a ukládání cholesterolu do srdečních tepen.

Péče o zuby již od útlého věku

O zuby je třeba pečlivě pečovat již od mládí. Zároveň ale platí, že nikdy není pozdě začít. Pokud jste doteď péči o chrup trochu podceňovali a zatím se vám nevymstila, máte skvělou příležitost to ještě napravit. Ztráta zubů může vést k dalšímu rozvoji parodontózy, který může zapříčinit až vznik systémového zánětu, jež pak může hrát nebezpečnou roli v rozvoji diabetu i sarkopenie.

Ve stáří vsaďte na kvalitní zubní náhradu

Někdy se může stát, že i přes veškerou péči se nepodaří zuby zachránit. Pak je potřeba především zaměřit se na plnohodnotnou náhradu, která zajistí možnost žvýkat zdravé a hodnotné potraviny. Vhodnou záchranou v každém věku je kvalitní zubní náhrada, která sice něco stojí, ale umožní vám zachovat si pevné zdraví i v pozdějším věku.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes/art-20043848

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button