Jídlo a stravováníZdravé tipy

Kvasnicové vločky nahradí parmazán, dodají jídlu pátou chuť a jsou zdrojem cenných látek!

Jsou známé pod názvem „veganské zlato“ a v poslední době se řadí mezi nejoblíbenější přísadu do pomazánek, do polévek či do omáček, po které sahají milovníci rostlinné stravy při přípravě pokrmů. Ale nejen oni, protože kvasnicové vločky získávají na popularitě rovněž mezi těmi, co nedají na maso ve svém talíři dopustit. Jsou totiž zdrojem cenných vitamínů pro posílení organismu, k tomu výtečně chutnají, což se o mnohých alternativních produktech k tradičním jídlům říci nedá. Proč se nebát experimentů a vyzkoušet kvasnicové vločky a v jakých receptech se mohou použít?

Příjemné oříškové aroma

Pro vegany a vegetariány nejsou kvasnicové vločky žádným překvapením, ale většina konzumentů jistě nemá o jejich existenci ani tušení. Nejedná se o droždí, jak jej známe z obchodů, jde o sypkou směs připomínající vločky nebo panko strouhanku. Sypká směs s deaktivovanými kvasinkami, které se získávají z kvasnic z řepné melasy, případně třtinové melasy, má tmavě béžové zabarvení. Tyto vločky mají příjemnou vůni s oříškovým nádechem sýru, ne nadarmo se jim přezdívá „veganský parmazán“, protože se skvěle snoubí se zeleninovými, zejména rajčatovými omáčkami a těstovinami.

Pátá chuť umami

Čím jsou kvasnicové vločky lákavé? Rozhodně chutí, protože oříšková vůně není jediné, v čem jsou unikátní. Skrývají v sobě také pátou chuť, která je známá v Japonsku jako umami. Každé jídlo získává přidáním kvasnicových vloček něco navíc, něco, co se jen těžko popisuje, protože umami každý vnímá jinak, přesto se strávníci shodují, že se jedná o skvělý kořenící produkt, který pozvedá obyčejné pomazánky nebo polévky na vyšší úroveň. A to není vše, tento výrobek je zdrojem důležitých látek povzbuzujících nervovou soustavu a zklidňujících mysl.

Koření namísto soli

Proč ještě přidávat kvasnicové vločky do připravovaných pokrmů? Mohou zčásti nahradit sůl, k tomu dodat tělu potřebné vitamíny A a skupiny B, také minerály, jako jsou zinek, hořčík, selen nebo chrom, nadto oplývají kvalitními bílkovinami, které jsou nezbytné pro fungování lidského těla. Kvasnicové vločky se používají jako koření nebo jako veganská náhražka sýra, přidávají se do polévek a k zahuštění omáček. Jsou vhodné jako přídavek do bílého jogurtu nebo do ranní ovesné kaše, dokonce se mohou konzumovat samostatně na lžičce. Kvasnicových vloček se musí zříci pouze pacientky s kandidózou nebo alergici s citlivostí na kvasinky.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button