Přírodní léčba

Pavučina na zacelení rány a jiné babské rady, o kterých jste pravděpodobně ani nevěděli!

Ve světě domácích léčivých kúr existuje na desítky babských rad na všechny možné obtíže, co by jen člověka mohly trápit. Mnoho z těchto zdánlivě obyčejných léčebných prostředků existuje již po stovky (pokud ne tisíce) let a z dobrého důvodu! Zde je několik z nejstarších babských rad, které prošly zubem času, pro běžné zdravotní obtíže. Všechny jsou navíc vědecky podložené, abyste měli jasnější představu, jak je vlastně možné, že fungují.

Slepičí polévka na léčbu nachlazení

Je to snad nejstarším doporučením na nachlazení, i když nikdo pravděpodobně ani neví pořádně proč. Základní instinkt od našich maminek a babiček prostě je, uvařit nemocnému slepičí polévku, aby se mu udělalo lépe. Tuky a bílkoviny nacházející se ve slepičím vývaru vyživují vaše tělo, a poskytují velice potřebné kalorie na vyvážení ztráty chutě k jídlu, která nás často postihuje při nastoupení nemoci. Vývar je navíc velmi hydratující, což zřeďuje hlen a nastane úleva od ucpaného nosu. Též se pomůže tělu regulovat tělesnou teplotu a zajistit odstranění toxinů, které by jinak zpomalili hojící proces, pokud by nadále pluly skrze krevní oběh.

Čajový sáček na lehčí vytažení včelího žihadla

Tanin v čajových lístcích má silné protizánětlivé účinky, které mohou pomoci snížit otok okolo včelího bodnutí, čímž se mnohonásobně ulehčí úspěšné odstranění včelího žihadla. Jednoduše přiložte vlhký sáček černého čaje na postižené místo a nechte působit, dokud neopadne otok okolo bodnutí. Jakmile splaskne, žihadlo půjde velice lehce vytáhnout.

Studené mléko na léčbu popálenin

Od okamžitou úlevu od popálenin, zkuste postiženou část namočit ve studeném mléce. Studená teplota tekutiny je důležitá, aby kůže přestala pálit, zatímco se zároveň odstraňuje chladem i bolest. Tuky a bílkoviny v mléce také vyživí vaši pokožku a pomohou urychlit hojící proces. Pokud je popálená část těla dost malá na to, aby se vešla do nádoby s mlékem, ponořte jí na dobu okolo 15 minut. Jinak zkuste udělat obklad – namočte čistý kus látky v mléce a poté aplikujte na popáleninu. Můžete také použít studený jogurt pro podobný efekt, pokud se vám mléko zdá moc komplikované, nebo pokud zrovna žádné nemáte po ruce.

Grog na zklidnění bolavého krku

Přestože nyní víme, že popíjení alkoholických nápojů není zrovna to nejlepší pro vaše zdraví, je to stále jedna z těch časem prověřených babských rad, která opravdu funguje. Tradiční domácí léčba spočívá ve 100 mililitrech horké vody nebo čaje s panákem bourbonu nebo whisky, lžíci medu a ve troše citrónové šťávy. Léčivý účinek horkého grogu spočívá zejména v léčivých vlastnostech citrónu a medu, takže ano, tento nápoj by fungoval i pokud byste zcela vynechali alkohol, ale kde v tom potom je to kouzlo? Váš dědeček by navíc jistě s nealkoholickou verzí nesouhlasil.

Alkohol sice nemá plně léčivé účinky, nicméně také přispívá svou troškou do soudku. Alkohol v grogu vás dokonale unaví a otupí lehce váš bolavý krk, či jiné symptomy nachlazení natolik, že snáze usnete. Někteří vám však poví, že alkohol narušuje kvalitu vašeho spánku, takže tato rada se sama vyvrací. Nicméně tu pořád jsou antibakteriální účinky na váš krk, které má jak alkohol, tak i med. Jestli tedy chcete pravý český grog nebo jen chabou vodu s medem a citrónem, záleží to jen a pouze na vás.

Použijte pavučiny na zacelení a léčbu ran

Pavučiny mohli velice dobře být první existující obvaz používaný lidmi. Pavoučí vlákno je zcela zjevně lepivé, což vysvětluje, proč je skvělé na uzavření rány. Nicméně už méně zjevně, pavučiny též obsahují bílkoviny a vitamíny, které doopravdy urychlují jak srážení krve, tak léčbu rány.

Vzít si na výlet lékárničku či balíček první pomoci se vždy více preferuje, než loupež pavučin, abyste zacelili ránu. Přesto se však tato babská rada může osvědčit jako zachránce života při dlouhých kempovacích, venkovních, či jiných výletech. Jednoduše najděte čistou pavučinu (ujistěte se, že na ní není žádný mrtvý brouk!), opatrně přemístěte pavouka nacházejícího se na pavučině, sesbírejte pavučinu a splácněte jí do klubíčka. Mějte na paměti, že klubíčko musí být tak veliké, aby se vešlo do rány, kterou chcete zacelit. Ujistěte se, že pavučina pokrývá celou ránu, aby se zastavilo krvácení a předešlo se možné kontaminaci z procházení přírodní divočinou.

Mléko z klejichy na odstranění bradavic

Klejicha produkuje husté bílé mléko, když se nařízne. Když se toto mléko aplikuje na bradavice, budou jím vysušeny a rozpuštěny, díky čemuž později i samy odpadnou. Mějte však na paměti, že mléko z klejichy je též silný svíravý prostředek a obsahuje latex. Stejně u mnohých jiných rostlin, pokud chcete vyzkoušet, zdali nejste na mléko alergičtí, proveďte alergický test, před samotným použitím. Pokud nastane jakákoli nepřirozená reakce, okamžitě přestaňte mléko užívat.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button