CvičeníZdravé tipy

Zimní sporty vás neberou? I přesto se můžete v zimě hýbat

Zimní sporty vám nic neříkají a během těchto chladných měsíců je vaší jedinou touhou zůstat zachumlaní doma v dece a koukat na seriály? Pravdou je, že klasické zimní aktivity typu lyžování, bruslení, snowboarding a jiné jsou pro spoustu lidí náročné sporty, které vyžadují hodně úsilí a také správnou techniku. Nemůžete se jen tak rozhodnout a vyrazit na svah. Potřebujete vybavení a hlavně dovednosti, abyste po prvním sjezdu neskončili v nemocnici. Pokud nejste zrovna zimní sportovec, nemusíte celou zimu sedět „za pecí“. Přinášíme tipy na zimní aktivity, které zvládne každý a pomohou vám udržet se i v zimě v dobré kondici.

Zima motivuje k pohybu daleko méně než jiná roční období. Je chladno, je nutné se pořádně obléknout… samé komplikace. Milovníci zimních sportů sice možná zažívají krásné chvíle, ale vy to můžete vnímat úplně jinak. U těchto zimních aktivit se ale nejen pobavíte, ale také spálíte spoustu kalorií a pořádně se zahřejete. Snadno díky nim zapracujete na své vytrvalosti i kondici.

Zacvičte si ve sněhu

Může to znít trochu bizarně, ale proč vlastně? Zimní workout ve sněhu nemusí být o nic horší než jakýkoliv jiný. Stačí vyběhnout kopec, dát si pár dřepů a k tomu třeba kliky o lavičku nebo jinou překážku. Možností je i v přírodě spousta, navíc i v zimě se dají využít venkovní wokroutová hřiště. Klidně zapojte do aktivity i někoho dalšího a na závěr si krev rozproudíte ještě pořádnou koulovačkou, při které spálíte celkem slušné množství kalorií.

Sáňkování nebo bobování

Pokud máte děti, stejně se tomu nevyhnete. Můžete to ale pojmout jako skvělou možnost potrénovat i své tělo. U téhle aktivity se skutečně pořádně zapotíte, spálíte přebytečnou energii a vaše děti budou nadšené. Samozřejmě se bavíme o sáňkování nebo bobování, které je oblíbenou dětskou zimní kratochvílí. Zkuste si jen vyběhnout kopec s boby, na kterých ještě táhnete svoje děti, a jistě se shodneme, že tohle není žádná legrace. Ve skutečnosti jde o slušné kardio, které posiluje i svaly na nohou, hýždích, rukou a zádech. Což znamená, že získáte skutečně komplexní trénink.

Pořádná vycházka

Nemusíte vždycky do přírody proto, abyste si dali do těla. I vycházky městem ve sněhu mohou být nejen krásné a romantické, ale také pořádně náročné. Naplánujte si alespoň dvouhodinovou vycházku po městě a obdivujte zasněžené domy, užívejte si romantické bílé zdobení a radujte se z chladného vzduchu i stmívajícího se okolí. Při takové procházce ve svižném tempu můžete ujít klidně i 20 tisíc kroků a spálit pořádnou porci kalorií. Jen se nesmíte zastavit v nejbližší cukrárně na dort, to je asi jasné.

Nordic walking v zimě i v létě

Tato aktivita je skutečně univerzální, co se počasí týče. Navíc je to prokazatelně jeden z nejzdravějších pohybů, při kterém snadno zapojíte svaly celého těla. Tento pohyb je vhodný téměř pro všechny, včetně seniorů či osob s nadváhou. Můžete vyrazit skutečně kamkoliv – do parku, na polní cestu, do lesa i do centra města.

Nezapomeňte na vhodné oblečení

Při zimním sportování je ještě více než kdy dřív třeba myslet na vhodné oblečení. Zapomeňte na to, že byste ve městě měli vypadat dobře, ale rovnou si vezměte skutečně teplé a komfortní oblečení, které splňuje všechny potřebné vlastnosti. Mělo by být nepromokavé, neprofouknout a mělo by dobře sát pot. Nezapomeňte na čepici a rukavice, protože právě tyto části těla mohou snadno prochladnout. Jen pokud se budete cítit po celou dobu dobře a v teple, bude se vám pohyb venku bavit a bude mít smysl.

ZDROJ: https://www.contiki.com/six-two/best-winter-sports-try/

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button