CvičeníZdravé tipy

Většina žen nedýchá správně. Trápí je pak zbytečné bolesti zad. Jak si stojíte vy?

Dýchání je zcela běžná každodenní činnost, nad kterou nikdo z nás nepřemýšlí. Je tedy vůbec možné dýchat špatně? Jde přeci o tak přirozenou věc, kterou děláme od prvních vteřin na tomto světě. Bohužel pravda je taková, že spousta lidí dýchat vlastně neumí. Přitom právě špatná technika dýchání může být důvod, proč vás bolí v zádech. Zkuste to napravit, není to těžké.

Málokoho napadne, že důvodem bolestí v oblasti krční páteře, ramen nebo šíje může být také špatné dýchání. Je to ale častější, než si myslíte a my vám poradíme, jak se zlozvyku špatného dýchání zbavit a cítit se lépe.

Rozdíl mezi hrudním a břišním dýcháním

Do dýchání se zapojuje množství svalů, ale jeden z těch vůbec nejdůležitějších je bránice. Jedná se o hlavní dýchací sval, na kterém závisí třeba právě to, kolik vzduchu vdechnete a jak se při tom budete cítit. Pokud bránice nefunguje správně, můžete mít pocit, že se vám dýchá obtížně a že vás z toho dokonce bolí záda nebo krční páteř.

Podle zapojených svalů můžeme dýchání rozdělit na hrudní a břišní. Břišní dýchání je typické pro muže a děti v kojeneckém věku. Zapojují se do něj břišní svaly včetně bránice, naopak ženy častěji dýchají do hrudníku, k čemuž se používají hlavně mezižeberní svaly.

Výhody zapojení bránice

Pokud budete dýchat plynule a zhluboka, budete přijímat dostatek kyslíku a zároveň se také zbavíte přebytečného oxidu uhličitého. Ale nádechy do břicha jsou účinnější. Brániční dýchání je hlubší a napomůže k lepšímu okysličení krve, čímž se snižuje únava a stres. Díky tomu můžete být koncentrovanější a lépe zvládat práci i další náročné úkoly.

Dýchání může vést k bolestem

Pokud do dýchání nezapojujete bránici, zbytečně přetěžujete horní dýchací svaly v oblasti krku a hrudního koše. Následkem toho se tyto svaly přetěžují, což následně přispívá k nepříjemným bolestem. Můžete se tedy později dozvědět třeba od lékaře nebo fyzioterapeuta, že příčinou vašich potíží je právě nevhodné dýchání. Nejčastěji vás budou trápit bolesti v oblasti ramen, šíje, mezi lopatkami nebo v bederní oblasti.

Dýcháte správně?

A jak si stojíte vy? Myslíte si, že vaše dýchání je v pořádku? Zjistíte to poměrně snadno. Sedněte nebo stoupněte si před zrcadlo a sledujte, zda se vám při dýchání pohybuje hrudník nebo břicho. To samé můžete udělat také v pozici na zádech, kdy si jednu ruku položíte na hruď a druhou na břicho a budete svůj dech sledovat. Pokud dojdete k tomu, že zapojujete spíše hrudník, je nutné naučit se dýchat bránicí. Zdravé dýchání je základ zdravého fungování organismu, a proto nelze správnou techniku dýchání podceňovat. Má to vliv i na kvalitu spánku, schopnost zvládat stres a relaxovat.

Naučte se dýchat správně – tedy do břicha

Začněte tím, že si lehnete, položíte si ruku na břicho a budete se snažit dýchat tak, aby se vám zvedalo břicho, nikoliv hrudník. Nadechujte se zhluboka, víc než obvykle, a vydechujte dlouze a plynule. Díky správnému dýchání budete také efektivně procvičovat břišní svaly a můžete tak také zpevnit a zeštíhlit tuto oblast. A to je určitě benefit, který by měl být dostatečně motivující.

Dýchat nosem nebo ústy?

Samozřejmě i způsob nadechování je důležitý. Většina lidí má potíže s tím, že až příliš často dýchá ústy. Správně bychom se ale měli nadechovat nosem a ústy jen vydechovat. Nejenže se vzduch v ohřeje a zvlhčí, ale nosní sliznice také dovede velmi dobře odfiltrovat případné viry a bakterie, které se jinak dostávají přímo do krku a do průdušek.

ZDROJ: https://www.lung.org/blog/you-might-be-breathing-wrong

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button