Ostatní

9 zajímavostí o mozku, o kterých jste nevěděli

Mozek je komplikovaný orgán. Čím více se o něm dozvídáme, tím více mu nerozumíme. Navzdory skutečnosti, že se od dob homo sapiens výrazně zmenšil, je mnohem výkonnější, než tomu bývalo. Pojďme se podívat na zajímavé fakty o tomto lidském orgánu.

Mozek necítí bolest

Mozek nám dává pokyny k tomu, na co si dát pozor a říká nám, co bolí a co ne. Samotnému mozku však receptory bolesti chybí. To je důvod, proč operace tohoto orgánu mohou být prováděny, při plném vědomí pacienta. Nebude totiž cítit vůbec nic.

Mozek je nejtučnější orgán v těle

Výkonnost mozku závisí na příjmu esenciálních mastných kyselin, které jsou pro správné fungování nezbytné. Jelikož je z 60% tvořen tuky, je umístěn na prvním místě mezi nejtučnějšími orgány v těle.

Mozek je nejvíce náchylný na dehydrataci

Tři čtvrtiny přijatých tekuti potřebuje mozek pro správné fungování. Při nedostatečné hydrataci, ztrácíte pozornost a krátkodobou paměť. Proto dbejte na správný přísun vody.

Pocením se zmenšuje

I když všichni víme, že pravidelná fyzická aktivita je pro zdravou životosprávu důležitá, pocení kolem 90 minut může způsobit to, že váš mozek se zmenšuje, jelikož je z velké části tvořen vodou. Takže zatímco vy shodíte pár kilo, pokud nebudete správně pít, vaše IQ bude klesat.

Roste do 25 let

Mozek je zralý, když je vám 25 let. Pokud ještě nemáte tento věk, váš mozek není úplný a nejede na plné obrátky.

Špatné diety mohou způsobovat zmenšování mozku

Během diet ztrácíte nejen na váze, ale také ohrožujete mozek. Nedostatek energie totiž vyvolá vzruchy, díky kterým dochází k sebedestrukci neuronů, které stojí za většinou funkcí mozku.

Když jste opilý, váš mozek nevytváří vzpomínky

Někdy se vám může stát, že se probudíte po propité noci, nic si nepamatujete. Vlastně si jen pamatujete útržky. Způsobuje to mozek, který se snaží zpracovat alkohol v těle. Jakmile začne alkohol v těle působit, funkce vašeho těla se mění. Jakmile jste hodně pod vlivem alkoholu, mozek přestane být schopen tvořit nové dlouhodobé vzpomínky.

Většina našich myšlenek je vytvářena podvědomě

Možná většina z nás je přesvědčena, že myšlenky ovládáte pouze vy sami a je jen na vašem rozhodnutí, nad čím budete právě teď přemýšlet. To je však omyl. Myšlenky tvoří naše podvědomí a to z neskutečných 95%. Ve většině případů tedy uvažujete podvědomě, aniž byste to tušili.

zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button