CvičeníPéče o tělo

Množství potu je individuální. Závisí na věku, kondici, ale i konzumaci některých potravin

Pocení je sice pro naše tělo velmi užitečné, ale rozhodně ne příjemné. V mnoha situacích bychom jistě dali bůhvíco za to, abychom se nepotili. Naše tělo ale dobře ví, jak je tato funkce potřebná a nezbytná a proč je pocení zejména v létě zcela klíčové. Díky němu se totiž naše tělo dokáže efektivně ochlazovat a zvládat i vysoké teploty. Jaké další funkce má pocení, z čeho se pot skládá a proč se někteří potí více a jiní méně?

Ochlazovací systém

Chlazení pocením je velmi efektivní metoda mnoha živých organismů, která jim pomáhá využít vlastností vody ve svůj prospěch. Kapky potu se dostávají na povrch kůže a přebytečnou energii spotřebovávají na změnu skupenství – vypařují vodu a proměňují ji na páru. Někdy se ale naše tělo potřebuje chladit tak rychle, že se pot nestíhá odpařit, a na těle se nám pak drží krůpěje potu zcela viditelné a nepříjemné.

Z čeho je pot tvořen?

Je samozřejmé, že až z 99 % je pot tvořen vodou. Právě voda nám pomáhá s chlazením těla. Zbytek tvoří minerální látky – ionty, které jsou přirozenou součástí potu. Společně s potem se z těla odpařuje tedy také sodík spolu s chloridy, o trochu méně zastoupeným minerálem v potu je draslík. Ještě méně pak ztrácíme vápenatých a hořečnatých iontů. Jestliže jsou ztráty sodíku vysoké, vyplatí se dbát na doplňování sodíku z jídla (sůl, pečivo) nebo ihned během zátěže z iontových nápojů.

Společně s potem se však z těla vyplavují také toxické látky. Pomáhá například s vylučováním těžkých kovů nebo třeba polychlorovaných bifenylů, které se nachází v některých plastech. Takto vyloučené látky jsou nicméně ve skutečně malém množství, a proto klíčovou roli v jejich odstraňování sehrávají především ledviny a játra.

V neposlední řadě mohou potem z těla odcházet také další látky, jako je třeba močovina, kyselina mléčná, kyselina máselná nebo různé deriváty cholesterolu či mastných kyselin. Právě ty jsou příčinou charakteristické vůně našeho těla. Společně s bakteriemi na povrchu naší kůže vzniká jedinečný pach, který je typický právě pro nás.

Kdy se potíme?

Asi všichni bychom z vlastní zkušenosti mohli vyjmenovat spoustu situací. K nim patří zejména:

  • Sportování a pohybová aktivita. K pocení dochází, jelikož svalová práce produkuje přebytečné teplo.
  • Pobyt na slunci. Tělo se přehřívá kvůli teplu ze slunce.
  • Sauna. Protože má naše tělo 37 °C a vzduch v sauně asi 100 °C.
  • Horečka a nemoc. Naše tělo je v boji proti virům nebi bakteriím a při vyšší tělesné teplotě mu to je lépe.
  • Stres. Naše tělo musí nainvestovat mnoho energie, která vytváří přebytečné teplo.

Množství potu je individuální

Čím je pro nás fyzická zátěž náročnější, tím více se potíme. Například při pomalé chůzi se většina z nás ani nezapotí, ale při běhu do kopce doběhneme úplně mokří.

Množství potu také ovlivňuje samotná trénovanost sportovce. Trénovaní sportovci mají vyvinutější chladící systém pocení, takže se dokážou při vyšší zátěži potit více, a tím pádem se i lépe ochlazovat.

Svůj díl však má také genetika. Někteří z nás jsou totiž hotovou chladící věží, a tak se začínají potit prakticky ihned, jiní se zase sotva zapotí při krátkém výběhu. Na vině je také odlišná hustota zastoupení potních žlázek, kterých máme na těle každý jiné množství.

Existují však i další důvody, proč se každý potíme trochu jinak. Co může být na vině?

  • Káva, čaj nebo spalovač před tréninkem. Kofein v těchto nápojích opět podpoří spalování, takže se při tréninku zapotíme přeci jen o trochu více než normálně.
  • Pálivá jídla. Je běžné, že pálivé koření tělo zahřívá, a tím pádem také podporuje pocení. Ovlivnit pocení může také samotné načasování jídla – když se najíte těsně před tréninkem, způsobí termický efekt trávení potravin to, že se zapotíte více než když byste nejedli.
  • Příjem tekutin. Pokud se chystáte na sportovní výkon, pamatujte také na dostatečný pitný režim.
  • Pohlaví a věk. Muži se potí více než ženy, dospělí se potí více než děti a senioři.
  • Nadváha a obezita. Větší hmotnost vyžaduje vyšší zahřívání těla, a tím pádem i vyšší pocení. Zároveň mají osoby s nadváhou často nižší kondici, a potí se tak více u z tohoto důvodu.

Znamená pocení rychlejší hubnutí?

Vůbec ne! Je konečně potřeba tento mýtus jednou pro vždy vymýtit. Rozhodně nezhubnete rychleji, pokud se na cvičení oblečete více, nebo budete chodit do sauny. Jediným výsledkem bude to, že vás cvičení nebude bavit a dojde k rychlejší dehydrataci. Pocením vylučujete jen vodu, ale tuk rozhodně ne.

Pocení je přirozená součást našeho života a neměli bychom se jej snažit zbytečně blokovat. Použitím vhodným prostředků lze zabránit zápachu, ale je třeba si uvědomit, že se prostě potíme všichni a je to zcela normální věc.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/sweat-what-is-it

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button