Jídlo a stravování

Pití při jídle: Může způsobovat trávicí obtíže?

Dopřejete si k jídlu rádi nějaký nápoj nebo jste spíše člověk, který zapíjí jídlo až poté, co skončil? Někteří lidí tvrdí, že konzumace nápojů společně s jídlem může narušovat trávení, způsobovat hromadění toxinů a také vyvolávat určité nepříjemné potíže. Je to pravda nebo se jednat o mýtus? Jak to tedy dělat, pokud chcete svému trávení skutečně prospívat?

Většina lidí je zvyklá na to, že k jídlu se podávají nějaké nápoje. Není zvykem jíst zcela na suchu a zalít to všechno až na konec. Je ale možné, že právě tohle by mohlo být pro naše trávení lepší? Trávení totiž začíná již v ústech, což většina z nás vůbec netuší. Už zde jídlo pomáhají rozkládat rozložit enzymy ve slinách. Následně trávení pokračuje v žaludku, kde potravu rozkládá kyselá žaludeční šťáva. Potrava poté putuje do tenkého střeva, kde enzymy štěpí natrávenou směs. Většina živin se zde vstřebá a krví poté putují dále do těla. Trávení končí vyloučením stolice. V závislosti na tom, co jíte, to může trvat 24–74 hodin. Jak s tímto procesem souvisí příjem tekutin?

Voda vs. Trávení

Někteří tvrdí, že právě voda ředí enzymy, které se mají účastnit trávení jídla. Žaludeční kyseliny a enzymy tedy nepracují tak, jak by měly, respektive jejich činnost je snížená. To by ale znamenalo, že trávicí systém není schopný přizpůsobit produkci sekretů konzistenci jídla, což ale není příliš pravděpodobné. Jinak by přeci trávení musela narušit i jen obyčejná polévka nebo omáčka – a víme, že to tak není. Naopak platí, že sklenka vody spíše žaludek lépe připraví na příchod další stravy.

Zatěžuje žaludek?

Další populární argument v neprospěch pití při jídle uvádí, že tekutiny zvyšují rychlost výstupu pevných potravin z žaludku. Kvůli tomu by se pak mohla zkracovat doba kontaktu jídla s žaludeční kyselinou a trávicími enzymy. Následkem toho by se mohlo trávení zpomalovat a zhoršovat. Není však důvod toto tvrdit, neboť žádný vědecký výzkum nic takového nepotvrzuje. Naopak jedna studie zjistila, že i když tekutiny procházejí trávicím traktem rychleji než pevné látky, nemají vliv na rychlost trávení ostatní potravy. Není tedy třeba se sklenky vody při konzumaci potravy bát.

Víno bere sliny

Řada lidí tvrdí, že kyselé a alkoholické nápoje, kterými mohou být například džus nebo víno, vysušují sliny. Následkem toho může být pro tělo obtížnější nedostatečně provlhčenou potravu strávit. Je pravda, že tvrdý alkohol může produkci slin snižovat, ale málokdy si k jídlu dáváme rovnou panáky. Většinou si dopřejeme víno nebo pivo, u kterého to neplatí. Podle některých zdrojů naopak bílé suché víno produkci slin podporuje. Navíc je třeba říct, že neexistuje žádný seriózní důkaz, že by alkohol nebo kyselé nápoje konzumované s jídlem negativně ovlivňovaly trávení nebo měly nějaký vliv na vstřebávání užitečných látek.

Co je tedy lepší?

Pití vody, vína nebo kyselých nápojů během jídla by nemělo trávení narušovat nebo jinak negativně ovlivňovat. Pití při jídle by tedy mělo být především záležitostí vlastních pocitů a preferencí. V zásadě platí, že bychom měli upřednostňovat vodu, a to bez bublinek, to je pro naše zdraví vždy vůbec nejlepší. Vyplatí se vyhnout se slazeným nápojům, a i s alkoholem to nepřehánět. Platí, že přiměřené množství tekutin při jídle je do 300 ml tekutin. Pravdou zůstává, že největší množství tekutin bychom měli přijmout spíše mimo hlavní jídla.

Je dobré vědět i to, že kapaliny mohou trávení pozitivně ovlivnit. Dokážou například rozmělnit velké kusy jídla, což usnadňuje přechod jícnem do žaludku. Také usnadňují přenos potravinové hmoty do střeva, čímž brání možnému vzniku nadýmání nebo zácpy. A voda přijímaná současně s jídlem může pomoci regulovat chuť k jídlu, takže se hodí i pro jedlíky.

Nicméně platí, že někteří jedinci by si měli dávat při jídle na nápoje pozor. Pokud vás po pití bolí břicho nebo jste nadmutí, raději se mu vyhněte. Pozor by si měli dávat lidé trpící refluxní chorobou.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/drinking-with-meals

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button