Jídlo a stravováníZdravé tipy

Zápach z úst je nepříjemný společník. Tyto jídla mohou být na vině

Určitě znáte ten trapný pocit, kdy s někým mluvíte, a onen člověk se znechuceně odtahuje. Je vám ihned jasné, co je za problém – váš špatný dech. Bohužel se to stane každému z nás. Někdy se tomu jednoduše nedá vyhnout a je to normální, pokud dokážete odhalit zjevnou příčinu.

Na druhou stranu, pokud vás špatný dech provází denně a vy nemáte ponětí, čím by to mohlo být, pak je na místě poradit se s lékařem. Může to totiž znamenat i zdravotní problémy, které je na místě urgentně řešit. Ve většině případů ale nejde o nic vážného a jen jste si prostě špatně čistili zuby nebo jste snědli něco nevhodného. Existuje totiž řada potravin, které špatný dech přímo vyvolávají, a my se na ně nyní podíváme, abyste se jim v budoucnu mohli v případě potřeby vyhnout.

Káva

Mnoho lidí to možná překvapí, protože káva sama o sobě voní velmi příjemně a mnoho lidí miluje vůni čerstvě uvařené kávy. Jenže jakmile kávu zkonzumujete, její vůně se logicky promění a není pak zrovna vábná. Vaše milovaná ranní káva se tedy může proměnit v něco, co vám zbytek dne pěkně znepříjemní (nebo minimálně vašemu okolí). Káva je totiž velice kyselá a vysušuje i dutinu ústní. Podporuje také množení bakterií, a tímto způsobem vytváří špatný dech. Po kávě je tedy vhodné si vyčistit znovu zuby, čímž také zabráníte vzniku pigmentových skvrn na vašich zubech.

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Potraviny s vlákninou jsou velice dobrou volbou. Dodávají nám spoustu energie a pomáhají se správným trávením. Jenže problém je, že takové potraviny vám mohou zhoršit dech. Dokonce prý stačí zkonzumovat jen pět gramů vlákniny před cvičením a budete se více potit a více i smrdět. A podobně to funguje i s vaším dechem. Vláknina jednoduše podporuje množení bakterií v ústech. S vlákninou tedy opatrně, pokud vás čeká důležitá schůzka.

Česnek

Klasik mezi jídly, které jsou považovány za ta nejhorší co se zápachu týče. Je to pravda, česnek si statečně drží své prvenství. Obsahuje látku jménem allicin, která způsobuje nejen to, že zapáchá náš dech, ale také celá naše pokožka a pot. Po česneku prostě nebudete vábně vonět nikdy. Když už si tedy chcete dopřát tuto (jinak velmi zdravou) pochoutku, pak to raději dělejte v soukromí doma a večer si nezapomeňte dopřát horkou sprchu.

Brokolice, kapusta a zelí

Tyto druhy zeleniny spojuje nejen to, že jsou velmi zdraví prospěšné a trochu zanedbávané, ale i to, že si po jejich snědení možná budete muset dát žvýkačku nebo si vyčistit zuby. A možná ne jen jednou. Tyto potraviny jsou velmi chutné, i když mnoha lidem připadají obyčejné, ale především obsahují řadu důležitých vitamínů a minerálů. Jenže mimo to mají i vysoký obsah síry, což může způsobovat nepříjemný zápach, který může připomínat kazící se vejce. Nic, co byste chtěli, že? Ale i přesto se vyplatí si tyto kousky zeleniny dopřávat hojně, zdravotní benefity jsou k nezaplacení.

Cibule

Cibule má sama o sobě dost výrazný zápach. Už když ji rozkrojíte, určitě ihned poznáte její charakteristickou vůni. A ta nezmizí ani poté, co ji tepelně upravíte a zkonzumujete. Jedná se o poměrně silný zápach, který se projeví nejen na dechu, ale také na potu. Látky z cibule se totiž šíří i krevním řečištěm a roznáší se tedy do celého těla. Malé množství cibule většinou nevadí a pro lidský nos nebude rozdíl patrný, ale třeba taková cibulová polévka už může být na vašem pachu dost znatelná.

Zápach z úst lze většinou snadno odstranit mentolovou žvýkačkou nebo osvěžujícím sprejem. Dobrý nápad je také hodně se napít. Čím více budete ústní dutinu proplachovat vodou, tím méně bakterií v ní bude. A jsou to právě ony, které zápach způsobují. Pokud tedy zrovna nemáte po ruce žvýkačku, sprej ani kartáček, dobrou službu udělá i obyčejná sklenice vody.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button