OstatníPéče o těloZdravé tipy

Dehydratace způsobuje větší nevolnost a škody, než si myslíte!

Jedním z klíčových prvků pro optimální zdraví je pití čisté vody. Bohužel mnoho lidí dělá chybu, že nahrazuje vodu jiným typem tekutin. Většina z nich jsou přidané složky, které vašemu tělu nedělají žádnou laskavost.

Vaše tělo potřebuje vodu

Lidské tělo se skládá asi ze 70% vody. Ta je potřebná pro řadu fyziologických procesů a biochemických reakcí. K takovýmto reakcí patří:

  • Metabolismus
  • Krevní oběh
  • Odstraňování odpadu a detoxikace
  • Řízení tělesné teploty

Jakmile tělo ztratí jedno až dvě procenta z celkového obsahu vody, bude signalizovat své potřeby, například pocitem žízně. Žízeň je vodítkem k tomu, kolik vody je potřeba vypít a také to, jak zajistit splnění vašich individuálních potřeb. V době, kdy cítíte žízeň, vám tělo dává najevo, že je v raném stádiu dehydratace. Není dobré ignorovat počáteční pocity žízně. Kromě žízně, což je jasný signál, se mohou objevovat také další signály, proč je nutno pít vodu:

  • Únava nebo závratě
  • Zápach z úst
  • Špatná koncentrace
  • Časté močení nebo tmavá barva moči
  • Svalové křeče
  • Suchá kůže nebo výrazné vrásky
  • Změny nálad
  • Bolesti hlavy
  • Cukerné chutě
  • Zimnice
  • Bolesti zad a kloubů
  • Zácpa

Chronické dehydratace může ovlivnit i poškodit vaše orgány

Astma a alergie: Při hydrataci může mít vaše tělo omezené dýchací cesty, což je prostředek pro zachovávání vody. Ve skutečnosti míra histaminu vyrobeného v těle se zvyšuje exponenciálně, protože tělo ztrácí víc a víc vody.

Porucha trávení: Nedostatek vody a alkalických minerálů, jako vápník a hořčík, může vést k řadě trávicích poruch a to včetně vředů, gastritidy a žaludečních šťáv.

Zácpa: Tlusté střevo je jednou z hlavních oblastí, které čerpá vodu s cílem poskytnout jí jiným tělesným funkcím. Bez adekvátního množství vody odpady prochází tlustým střevem mnohem pomaleji, někdy vůbec ne, což vede k zácpě.

Problémy s ledvinami a močovým měchýřem: Dehydrované tělo hromadí toxiny a odpad, vytváří tak prostředí, ve kterém se bakteriím daří. To má za následek problémy močového měchýře. Močový měchýř a ledviny jsou náchylnější k infekcím, k tvorbě kamenů, zánětů a bolesti.

Bolesti hlavy a migrény: Bolesti hlavy a migrény mohou být příznakem dehydratace. Mozkové buňky podstupují tlak, z čehož vás bolí hlava.

Problémy kůže: Dehydratace zhoršuje vylučování toxinů přes kůži, to dělá pokožku citlivější na všechny typy kožních nemocí včetně dermatitidy a psoriázy.

Bolest kloubů nebo ztuhlost: Spoje chrupavek mají výplň, která se skládá hlavně z vody. Tělo, které je dehydratované má oslabenou chrupavku, což vede k bolesti a celkovým problémům.

Vysoký krevní tlak: Krev tvoří obvykle asi 92% vody a to ve chvíli, kdy je tělo plně hydratované. Když je tělo dehydratované, krev se stává silnější a způsobuje odolnost proti průtoku krve a zvyšuje tak krevní tlak.

Vysoká hladina cholesterolu: Když je tělo dehydratované, bude produkovat více cholesterolu, aby zabránilo ztrátě vody z buněk.

Přibývání na váze, neustálý hlad: Při dehydrataci buňky vyčerpávají energii ke spalování. Výsledkem je, že se cítíte unavení a hladoví. A to vás logicky nutí víc jíst.

Pití čisté vody každý den

Není pochyb o tom, že budete-li pít čistou vodu, vaše tělo bude disponovat optimálním zdraví. Jednoduše vyměňte všechny slazené nápoje, lahvové nápoje za čistou vodu. Jde o krok směrem k lepšímu zdraví. Prakticky se tak zlepší všechny biochemické procesy v těle. Čistá voda tak vašemu tělu pomůže a dodá to správné zdraví. Vyzkoušejte to i vy a pijte čistou vodu během celého dne!

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button