Jídlo a stravování

Energetické nápoje: Mohou i hodně uškodit. Děti by je neměly pít vůbec

Možná si také se svými studentskými léty spojujete nákup energetických nápojů, které vás držely vzhůru, když jste se potřebovali v noci učit na zkoušky. Bohužel čím dál častěji vídáme i malé dšti, které energetické nápoje pijí jako obyčejnou limonádu a nikoho to netrápí. Energetický nápoj může mít své výhody, ale má také řadu rizik a problematických vlastností. Kdy a jak energetické nápoje pít?

Energiťáky nám slibují zvýšený psychický a fyzický výkon, ale také lepší soustředění nebo podporu myšlení a kreativity. Jenže tato reklama je dost zavádějící, neboť vynechává také negativní stránku věci. Světová zdravotnická organizace (WHO) však tvrdí, že kvůli malé regulaci prodeje a potenciálně negativním účinkům mohou tyto nápoje představovat riziko pro veřejné zdraví.

Jaké je složení energetických nápojů?

To se samozřejmě liší podle výrobce a typu nápoje, ale obvykle v plechovce energetického nápoje najdeme ve větším či menším množství tyto složky: 

  • Voda
  • Cukr nebo sladidla
  • Kofein: Pouhých 100 ml nápoje může obsahovat 30 až 70 mg kofeinu. 
  • Taurin: Tato aminokyselina má nejspíš pozitivní vliv na srdečně-cévní a nervový systém a také je považována za antioxidant.
  • L-karnitin: Tato látka hraje důležitou roli v metabolismu tuků. Mám klíčovou úlohu ve funkci svalů, mozku nebo srdce. 
  • Vitaminy: Do nápojů se často přidávají vitaminy skupiny B, D nebo C.
  • Glukuronolakton: Bývá označován jako podpůrný prostředek při detoxikaci, ale žádné prokazatelné vědecké výzkumy o tom neexistují.
  • Guarana nebo výtažek ze zeleného čaje
  • Aromata, barviva, konzervanty a regulátory kyselosti

Stimulační efekt

Ten je zajištěn především díky obsahu kofeinu. Podporuje fyzický a psychický výkon, ale také pomáhá zahánět únavu, zvyšuje koncentraci a má prostě takové účinky jako šálek silné kávy. Efekt je zvyšován také přidáním cukru, který zase funguje jako okamžitý zdroj energie. Oproti tomu působení taurinu není úplně jasné, i když se zdá, že je výhodná právě jeho kombinace s kofeinem, protože by mohl regulovat jeho negativní vlivy na srdce a cévy. Vitamíny zvyšují nutriční hodnotu nápoje, ale povzbuzující efekt samozřejmě nemají.

Negativní efekt

Ten hrozí zejména u lidí, kteří nejsou zvyklí na příjem kofeinu. Kofein nás v optimálním množství nakopne a povzbudí, pokud jej ale zkonzumujeme příliš najednou, hrozí potíže. Zejména lidé, kteří jsou na kofein citlivější nebo jej pravidelne nepřijímají, jsou ohroženi rizikem zvýšeného krevního tlaku, nepravidelného srdečního rytmu nebo třesem či nespavostí. Člověk, který denně pije kafe, bude pravděpodobně cítit menší negativní účinky po vypití energetického nápoje, ale i tak není proti těmto následkům zcela imunní. Je třeba si uvědomit, že maximální doporučený denní příjem kofeinu je okolo 400 mg. Pokud ale vypijete jeden nebo dva energiťáky, je možné, že tuto hranici překročíte.

Nadbytek cukru

V 100 ml energetického nápojemůže být asi 11 gramů cukru. Koupit se dají plechovky o objemu 250 ml, ale i 500 ml. Půllitrový energetický nápoj, může mí tedy klidně 55 gramů cukru. Přitom cukr by neměl tvořit více než 10 % našeho energetického příjmu. Pokud budeme tuto energetickou potřebu pravidelně překračovat, budeme nabírat na hmotnosti, ale také si vytvářet na cukr návyk, kterého se obtížně zbavuje.

Pozor na kombinaci s alkoholem

Kombinace alkoholu a energetického nápoje bývá poměrně častá. Je to však mix, který nám rozhodně neprospívá. Alkohol totiž na člověka působí spíše tlumivě, pociťujete únavu a motá se vám hlava. Pokud si ale k tomu dáte energetický nápoj, zvýší se vám energie, vyčistí se hlava a vy můžete vesele pokračovat v pití, i když už dávno máte dost. Působení energetického nápoje přehluší vliv alkoholu a následky nadměrné konzumace si jistě všichni dovedeme představit.

Dětem, těhotným a kojícím vstup zakázán

Děti by neměly přijmout víc než 3 mg kofeinu na kg hmotnosti denně. Dítě, které váží okolo 35 kilogramů, se tak může jedním energetickým nápojem lehce předávkovat. Některé organizace dokonce říkají, že děti by neměly kofein vůbec přijímat a energetickým nápojům by se měly vyhýbat. Samotní výrobci také deklarují, že energetické nápoje nejsou vhodné pro těhotné a kojící ženy.

Pomůže s řešením náročného úkolu

Nechceme však energetické nápoje jen hanit. Určitě nám může jednorázově pomoci zlepšit psychický výkon a podpořit kognitivní schopnosti. Pokud vás tedy čeká skutečně náročný úkol, můžete si energiťákem hodně pomoci. Klíčové je však nezapomínat na správné množství a načasování. V žádném případě jej také nekombinujte s kávou, protože byste se snadno mohli kofeinem předávkovat.

ZDROJ: https://www.eatthis.com/news-dangerous-side-effects-energy-drinks/

ZDROj obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button