Spolupráce

Postavte se k práci čelem. Poznejte výhody polohovacího stolu

V dnešní době je kancelářská práce asi vůbec tou nejrozšířenější. Často k ní musejí zasedat i lidé, kteří jinak pracují spíše manuálně, ale musejí při sezení dohánět papírování. Proto je kvalitní pracovní stůl a pohodlná kancelářská židle naprostou nutností. A to nejen v kanceláři, ale mnohokrát také doma, protože práce z domu je stále dost rozšířená a populární. Pokud máte sedavé zaměstnání a denně u stolu trávíte dlouhé hodiny, je třeba přemýšlet nad tím, jak zmenšit negativní dopady takové statické polohy. Řešením může být polohovatelný kancelářský stůl, který vám umožní jak práci vsedě, tak také ve stoje. Co získáte, když si budete moci podle libosti k práci také stoupnout?

Zbavíte se bolestí zad i hlavy

Při práci vestoje zapojujete zcela jiné svalové skupiny, než když musíte celý den jen sedět u počítače. V této pozici se přetěžují záda i krční páteř, ale ve stoje jim konečně můžete trochu ulevit. Také do práce zapojíte ochabující svaly, čímž se posílí hluboký stabilizační systém. Výsledkem bude postupné zmírnění až vymizení chronických bolestí zad nebo také hlavy, protože ta často bolí právě kvůli přetížení krční páteře. Řešením je volba vhodného polohovacího stolu, který vám umožní průběžně střídat polohy tak, aby nedocházelo k přetěžování žádné z tělesných partií.

Ulevíte také nohám

Možná to netušíte, ale právě sedavé zaměstnání dokáže být velmi nebezpečné také pro dolní končetiny. Trávíte totiž celé hodiny s nohama ohnutýma v kolenou a bez pohybu. Takto se velmi zpomaluje krevní oběh a může docházet ke vzniku křečových žil. Tento stav je přitom dost nebezpečný, protože může dojít také k ucpání některé žíly, a s tím souvisejícím potížím. Snadnou prevencí je přitom střídání polohy vsedě a ve stoje, kdy se zatížení rovnoměrně střídá. K tomu přidejte aspoň pár krátkých zdravotních procházek a budete se cítit mnohem lépe.

Rutina vás neskolí

Střídání sedu a stoje při kancelářské práci je také dobrou prevencí rutiny a s ní související únavy. Pokud se ale k práci postavíte, je rázem tělo více prokrvené, a i únava se vytratí a vy získáte aspoň pár dalších drahocenných minut maximálního soustředění na vaši činnost. Pokud máte kdykoliv během dne pocit, že už se na práci nesoustředíte, nenapadají vás žádné nové nápady a jste jednoduše už unavení, zkuste změnit polohu, dopřejte si sklenici studené vody, protáhněte se a hned se vám bude pracovat lépe.

Doma i v práci

Jak již bylo řečeno, polohovací stoly nejsou skvělým nápadem jen do kanceláří, ale své místo jistě najdou i doma. A využívat je mohou dospělí i děti. Zkuste tímto způsobem dopřát dětem více možností, jak trávit čas u počítače. V dnešní době jej totiž využívají nejen ke školní práci, ale také k zábavě. Málokteré dítě nehraje počítačové hry nebo nebrouzdá na sociálních sítích. Aby byly tyto činnosti přece jen aspoň trochu milosrdnější k jejich vyvíjejícímu se pohybovému aparátu, kupte jim polohovací stůl a pravidelně jim připomínejte změnu pozice. Dá se koupit i herní polohovací stůl, který je ideální právě pro všechny teenagery, které prostě od počítače jen tak neodtrhnete.

Myslete na správný postoj

Samozřejmě je třeba připomenout i to, že ani polohovací stůl není samospasitelný. Aby bylo střídání poloh skutečně efektivní, je třeba naučit se také správně sedět i správně stát. je jasné, že poloha ve stoje, kdy se loktem opíráte o stůl a váha je třeba jen na jedné noze, není vůbec ideální. Je nutné zaměřit se na správné držení těla, rovnou páteř a rovnoměrně rozloženou váhu celého těla. Hlava by měla být vzpřímená a ramena by měla být stažena mírně dozadu a dolů. Jen tak bude polohovací stůl skutečně plnit svůj účel a vy budete zdravější.

Zdroj náhledového obrázku: Pixabay

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button