Spolupráce

Jak se vybavit na pořádnou turistiku?

Turistika patří mezi nedílné součásti dovolené všech cestovatelů s dobrodružnou povahou. Nezáleží na tom, zda dáváte přednost cestám do zahraničí, nebo vás každý rok čeká dovolená v ČR, příroda je krásná prakticky kdekoliv. Abyste si však túru užili naplno, je třeba mít to správné vybavení. Například pokud se na túru vydáte v běžném oblečení do města, budou vás čekat značně nekomfortní chvíle. V článku si představíme, s jakou výbavou byste se na túru měli vydat, aby vás na ní čekaly jen příjemné zážitky.

Komfort vám zajistí funkční oblečení

Hned na začátku navážeme na úvod a zaměříme se na důležitost kvalitního a vhodně zvoleného oblečení. V nevhodném oblečení se budete zbytečně moc potit, nebo vám v něm naopak může být zima. Špatně zvolené oblečení si budete zvlášť vyčítat, když vás zastihne nepříznivé počasí – déšť, sněžení nebo vítr.

To, co si na sebe obléct, samozřejmě závisí na aktuálním počasí a na tom, kam se na túru vydáváte. Ať už je horko, nebo zima, na těle rozhodně oceníte triko z funkčního materiálu, které spolehlivě odvádí pot od těla. V chladnějším počasí oceníte rovněž mikinu z funkčního materiálu. Bunda na turistiku by měla být dostatečně prodyšná, jinak byste se v ní pořádně zapotili, především při výšlapu do hor. Lehkou bundu odolnou proti větru a dešti si není od věci sbalit do batohu, i když je hezky a předpověď počasí vypadá příznivě, a to především právě v horách, kde se počasí může rychle změnit.

Za chladného počasí je příjemné si nasadit alespoň lehkou čepici přes uši a případně si vzít i rukavice. Pokrývku hlavy, například kšiltovku, se hodí nosit i v létě, když praží odpolední slunce.

Bez pořádné obuvi raději ani nevycházejte

Zvláštní kapitolou z hlediska toho, co si vzít na sebe, jsou boty. Tady opravdu není žádný prostor pro kompromisy. Jediným správným řešením je pevná treková obuv, která něco vydrží. Chybu neuděláte, když vsadíte na boty od nějaké osvědčené značky. Boty nemusí být nutně nepromokavé, někdy lépe poslouží prodyšnější modely, pochopitelně záleží na počasí a vaší trase.

Podobné je to i při výběru typu bot – nazout si můžete buď nízké, nebo kotníkové. Každopádně byste na delší túru měli vyrazit pouze v botách, které již máte vyzkoušené na kratších procházkách.

Outdoorový batoh je jediná správná volba

Stejně jako s oblečením tomu je i v případě batohu, ve kterém na zádech ponesete veškeré nezbytnosti. Školní nebo designový městský batoh nejsou to pravé – mezi nimi a pořádným batohem na turistiku je několik poměrně zásadních rozdílů.

Turistický batoh má obvykle zajištěné lepší odvětrávání zad, takže při náročné túře v létě pod ním nebudete mít úplně mokrá záda. Velmi praktické jsou upevňovací prvky v podobě popruhů na hrudi, díky nimž vám batoh při chůzi nesjíždí z ramen. Často na něj lze připevnit trekové hole a může být vybaven integrovanou pláštěnkou, nebo se přímo pro něj vyrábí samostatná pláštěnka. Pokud se za chůze nechcete zdržovat sundaváním batohu kvůli vyndání lahve s pitím, pořiďte si model s hydrovakem, ze kterého se můžete přes hadičku napít kdykoliv a bez zastavení.

V případě, že takový batoh doma nemáte, můžeme doporučit outdoorový batoh Osprey, který splní požadavky i těch nejnáročnějších dobrodruhů. Značka nabízí batohy a krosny ve velkém rozpětí velikostí, takže je možné si vybrat batoh či krosnu s objemem přesně podle vašich potřeb.

Trekové hole pro větší stabilitu

Zmíněné trekové hole nejsou nepostradatelnou součástí turistické výbavy, ale rozhodně se vyplatí zamyslet nad tím, zda si je na túry přece jen nepořídit. Hole vám pomohou lépe držet stabilitu v terénu, ulehčí nohám a navíc vás donutí při chůzi zapojit horní část těla, což přispěje k jejímu zpevnění. Když budete chtít jít nějaký úsek s volnýma rukama, jednoduše hole složíte a připevníte na batoh.

Něco na zub a k pití

Na túru se nemůžete vydat bez jídla a pití. Univerzální rada, jaké jídlo si sbalit do batohu, neexistuje, protože každý má jiné stravovací návyky a potřeby. Jídlo by vám však mělo poskytnout dostatek energie s ohledem na plánovaný výkon. Jako tip na vydatnou a chutnou svačinu lze uvést hotová jídla, která se ohřívají v sáčcích za pomoci malého množství vody a samoohřevné kapsle. Na pití pak zvažte v batohu nosit místo PET lahve termosku, ve které teplé pití zůstane dlouhé hodiny teplé a studené pití zase studené.

Zdroj náhledových obrázků: krauzovinacestach.cz, rockpoint.cz, Petr Krauz

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button