Přírodní léčbaZdravé tipy

Ořešák: Podle pověr byste pod ním neměli spát, ale přečtěte si jeho super výhody

U nás známe tento strom jako vlašský ořech. Toto pojmenování pochází od Vlachů, jak byli dříve nazýváni Italové. Znamená to „cizí“, jelikož právě cizinci k nám v 18. století ořešák přinesli. Znali jej však již staří Řekové, kteří vlašské ořechy označovali jako „pokrm bohů“.

Dnes se ořešák vyskytuje v celé Evropě, Asii i Americe. Stromy dorůstají výšky 25m a dožívají se až 150 let. Koruna je rozložitá a kulovitá, listy opadávají hned při prvních podzimních mrazících. Ořešák kvete v dubnu až květnu, vlašské ořechy dozrávají v říjnu a jsou pokryty zelenou dužnatou slupkou.

Zajímavosti

ořešákŘímané zasvětili tento strom Jupiterovi, protože latinský název ořechu znamená „Jupiterův žalud“. V Turecku a Švýcarsku se říká, že delší pobyt či spánek pod ořešákem je životu nebezpečný. Jsou to pověry, ovšem faktem je, že těsně vedle ořešáku se nedaří dubům a že se jeho listí nehodí ke kompostování kvůli vysokému obsahu tříslovin.

Léčivé účinky

Používají se listy sbírané v květnu až červnu, ořechové slupky sbírané v srpnu až říjnu a samozřejmě velice chutná a zdraví mimořádně prospěšná jádra vlašských ořechů. Z účinných látek jsou nejvíce obsaženy třísloviny a silice, které jsou i v listech a slupkách. Tyto látky povzbuzují látkovou výměnu a působí příznivě na orgány vylučující jedy, tedy na játra, močový měchýř, ledviny, střeva a kůži. Také zabraňují zánětům, urychlují hojení rad a čisté krev. Jedna čajová lžička listů a slupek zalitých šálkem vařící vody a cca 15 minut louhovaných, dává čaj, který pomáhá proti chronické rýmě, otokům lymfatických uzlin, nečisté pleti a žaludečnímu a střevnímu kataru. Čerstvé rozdrcené listy mohou sloužit jako obklad při zánětech očí, kožních onemocněních, křečových žilách a zánětu žil.

Listy ořešáku odrazují hmyz, zahánějí blechy, štěnice, vši, mouchy, roztoče a také myši. Proto se listy ořešáku dávají do kotců drobného domácího zvířectva. Lidé si mohou připravit olej ze slupek zalitých mandlovým nebo levandulovým olejem a komáři se vám budou vyhýbat.

Vlašské ořechy jsou superpotravinou obsahující zdravé tuky, vitamíny, hořčík a zinek. Snižují špatný cholesterol v těle a jsou výbornou prevencí proti infarktu a mozkovým příhodám.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button