CvičeníJídlo a stravování

Zpomaluje se s věkem metabolismus? Známe odpověď, která vás povzbudí

Také se bojíte, že s přibývajícím věkem bude stále těžší udržovat si štíhlou postavu? Možná vás vaši rodiče vždy strašili tím, že s věkem se rychlost metabolismus snižuje, a je tedy potřeba jíst méně a více vydat, jinak budete přibírat. Snad to také v praxi vidíte ve svém okolí – muži i ženy mají tendenci okolo 30. nebo 40. roku přibírat a začít se zakulacovat. Není to ale žádným zpomaleným metabolismem, na vině bude něco jiného.

Faktem totiž, je že mezi 20 a 60 lety bývá energetický výdej relativně stabilní a nedochází k jeho snižování. Pokud tedy máte pocit, že přibíráte, nemá smysl svádět to na věk, daleko spíše půjde prostě o to, že se nedostatečně hýbete nebo máte příliš vysoký energetický příjem. 

Spíš než zpomalený metabolismus nám přibývající roky způsobují to, že se cítíme více unavení, hledáme větší pohodlí, nechce se nám tolik sportovat, protože jsme unavení z práce a dětí apod. Nicméně zcela z pohledu vědy je možné držet si štíhlou linii snadno v jakémkoliv věku. Jde jen o to najít si čas na pohyb a nezanedbávat zdravou stravu.

Kolik energie potřebujete?

Pokud jde o hubnutí nebo přibírání hmotnosti, je klíčové znát svůj energetický výdej. Toto číslo nám říká, kolik energie za den vydáme. Tato hodnota se může během života dost značně měnit, právě v závislosti na našem věku, a tedy i životní situaci a povinnostem, které obvykle máme.

  • Děti a dospívající (1–20 let): Ve fázi růstu a vývoje je skutečně potřeba ohromné množství energie. Tkáně a orgány mladého organismu vyžadují až o 50 % více energie než u dospělých, navíc je zcela nepopiratelné, že oproti dospělým mají děti daleko více příležitostí k aktivnímu pohybu. Dá se tedy říct, že vzhledem k hmotnosti vydají děti a dospívající daleko více energie než dospělí, aniž by o to museli nějak zvlášť usilovat.
  • Dospělí (20–60 let): Pokud zachováme přibližně stejnou míru pohybové aktivity a beztukové hmotnosti, bývá energetický výdej dospělých velmi stabilní. Mezi 20 až 60 lety se nemění nijak dramaticky, takže se není třeba obávat toho, že po třicítce prostě budete přibírat i ze vzduchu. K nějakému zpomalování metabolismu samovolně nedochází. 
  • Senioři (60 let a více): Zlom přichází někdy mezi 60–65 lety. Je pravdou, že v tomto věku se již energetická potřeba tkání a orgánů snižuje, spolu s ní často mizí fyzická aktivita a může klesat také aktivní tělesná hmotnost. Navíc se objevují zdravotní potíže, které pohyb a aktivity limitují. Obvykle tedy po 60 letech věku klesne celkový energetický výdej v průměru o 0,7 % za každý rok.

Proč v dospělosti snadněji přibíráme

Na základě studií, které tvrdí, že se rychlostí metabolismu a energetický výdej během dospělosti značně nemění, dalo by se předpokládat, že by tedy nemělo být nijak obtížné udržovat si svou váhu stejně ve 20 i v 50. Opak je ale pravdou a vidíme to nejen kolem sebe, ale potvrzují to i průzkumy obyvatelstva. Hmotnost se v průběhu dospělosti naopak poměrně výrazně zvyšuje. Proč se to ale dejě a jak tomu zabránit?

Nejčastějším důvodem bývá prostě a jednoduše nedostatek fyzické aktivity. Ta je totiž klíčovou součástí našeho spalování a pokud jí máme nedostatek, je přibírání velmi snadné. Na pohyb bychom si měli vyhradit alespoň 150–300 minut týdně, aby se nám dařilo udržet si váhu a také pečovat o své zdraví.

Dalším faktorem je také to, že s rostoucím věkem se stáváme čím dál více pohodlní. Namísto cesty pěšky, raději sedneme do auta, namísto túr po horách se budeme raději povalovat ve wellness hotelu. Pohodlnost je další zásadní problém, který musíme překonávat. Pokud vás netrápí zdravotní potíže, není důvod s aktivitami přestávat.

Za nárůstem hmotnosti může být také konzumace jídla s vysokou kalorickou denzitou. Jde typicky o rychlá jídla v restauraci nebo ve fast-foodech. Nemáme tolik čas nad jídlem přemýšlet, a proto volíme snadná řešení, které jsou ale většinou nezdravá a velmi kalorická.

Máte to ve svých rukách

Během dospělosti se rychlost spalování prakticky nemění. To znamená jediné – všechno máte ve svých rukách a je jen na vás, jak budete vypadat a jak se budete cítit. Dosáhnout štíhlé postavy jde prakticky v jakémkoliv věku a nemusíte se obávat, že by vám s přibývajícím věkem házel klacky pod nohy pomalý metabolismus.

ZDROJ: https://www.nbcnews.com/health/health-news/metabolism-adulthood-does-not-slow-commonly-believed-study-finds-n1276650

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Towfiqu barbhuiya ze služby Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button