Péče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

9 návyků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu

Milióny Američanů užívají statiny (léčiva, kterými se léčí zvýšená hladina některých lipidů v krvi) každý den, aby snížily hladinu cholesterolu. Statiny pomáhají blokovat enzym v játrech, který přirozeně produkuje cholesterol. Jedním z hlavních problémů je, že statiny nerozlišují HDL a LDL cholesterol, tedy špatný a dobrý cholesterol. Snižují jednoduše celkovou hladinu cholesterolu v krvi.

Vedlejší účinky statinů

Bylo prokázáno, že statiny způsobují mnohočetné vedlejší účinky, včetně poškození a slabosti svalů. Studie také naznačují potenciální vazbu mezi statiny a progresí ztráty svalové hmoty, které může vést k Lou Gehrigově nemoci (Amyotrofická laterální skleróza). I když statiny mohou pomoci snížit cholesterol, ale také se vystavují možným nežádoucím účinkům, které tělu neprospívají.

Budete-li užívat statinové léky ve velkých dávkách a po dlouhou dobu, mohou se u vás objevit některé nepříjemné vedlejší účinky:

  • Bolest hlavy
  • Problémy se spánkem
  • Časté horečky
  • Kognitivní ztráty
  • Bolesti v dolní oblasti zad
  • Ztráta paměti
  • Vysoká hladina cukru v krvi
  • Problémy a změny vidění

Trpíte-li vysokým cholesterolem, pak vám lékař může předepsat obdobné léky. Díky nim se hladina cholesterolu sníží, ovšem s pomocí chemických látek, které se do těla dostanou. Vy se však můžete zkusit vydat jinou cestou, tou přírodní. Pravdou je, že existuje spousta bezpečných a přírodních způsobů, jak se dá hladina cholesterolu dobře snížit. Neohrozíte vaše zdraví tím, že budete užívat statiny. Jak si můžete pomoci od vysokého cholesterolu?

Konzumujte potraviny zdravé pro srdce

Do svého jídelníčku přidejte potraviny, které jsou prospěšné pro vaše srdce, které vám pomohou přirozeně zlepšit hladinu cholesterolu (přirozeně jí snížit). Zdravými potravinami myslíme například olivový olej, kokosový olej, volně žijící ryby, organické vejce, avokádo, syrové ořechy a semínka.

Snižujte příjem sacharidů a udržte si svou váhu

Nadměrná konzumace sacharidů nepřispívá vašemu zdraví, navíc zanechává následky v podobě kilogramů navíc. Správné a zdravé hmotnosti dosáhnete, vyloučíte-li ze své stravy cukry – a to ve vaší stravě může velmi dobře pomoci snížit hladinu cholesterolu. Vysoká konzumace sacharidů může zvyšovat hladinu inzulínu, což způsobuje problémy s cholesterolem.

Optimalizujte svou hladinu vitamínu D

Nedostatek vitamínu D se spojuje s vysokou hladinou cholesterolu. Tělesná schopnost syntetizovat vitamín D ze slunce se snižuje vlivem stárnutí. Mějte hladinu vitamínu D pod kontrolou; pokud je vaše hladina tohoto vitamínu nízká, doporučujeme užívat denní doplněk vitamínu D.

Pravidelně cvičte

Bez pravidelného pohybu to nejde, musíte do svého života zařadit také cvičení. Pravidelné cvičení posiluje vaše srdce a udržuje jej zdravé. Cvičení a pohyb pomáhají také při ztrátě kilogramů navíc a přirozeně pomáhá s hladinou cholesterolu. Jestliže nesportujete, pak začněte. Doporučujeme například chůzi, což je přirozený pohyb pro lidské tělo. Postupně pohyb navyšujte, choďte do posilovny, na trénink a zvyšujte zátěž.

Snižte úroveň stresu

Stres může mít velmi negativní dopad na vaše zdraví, vaši váhu a hladinu cholesterolu. Najděte si proto ten správný způsob, jak stres zvládat. Zdraví máte jen jedno, proto se o něj pečlivě starejte. Jeden z nejlepších způsobů, jak snížit úroveň stresu, je zlepšit kvalitu spánku. Choďte do přírody, cvičte jógu, meditujte, čtěte si knihu, dejte si uvolňující lázeň.

Zlepšete kvalitu spánku

Vaše tělo ke každodenní běžné aktivitě potřebuje dostatečné množství energie – tu získáte s pomocí spánku. Díky tomu budete mít dostatek energie, nepřepadne vás únava. Každodenní kvalitní spánek zlepšuje celý den, pomáhá snižovat hladinu stresu a také normalizuje hladinu inzulínu.

Omezte požívání alkoholu a tabáku

Alkohol i tabák negativně ovlivňuje vaše zdraví včetně hladiny cholesterolu. Alkohol má vysoký obsah čistých sacharidů, což ovlivňuje hladinu inzulínu. Tabák dočasně zvyšuje váš krevní tlak, jenž má negativní vliv na váš arteriální systém. Vynechte alkohol a tabák a uvidíte, jak skvělých výsledků dosáhnete.

Vyměňte rostlinné oleje za zdravé tuky

Rostlinné oleje a syntetické trans-tuky jsou pro tělo nebezpečné, měli byste je nahradit zdravými tuky, které obsahují omega-3. To je pro cholesterol velmi šetrné. Zkuste místo rostlinného oleje použít olivový olej a kokosový olej.

Jezte fermentované potraviny

Fermentované potraviny mohou posílit váš imunitní systém, a to vede k zdravějšímu tělu. Zvyšujte prospěšné bakterie ve střevě – to může pomoci snížit riziko onemocnění srdce. Vyzkoušejte fermentovanou zeleninu jako je kapusta, zelí, mrkev spolu s natto a kimchee. Prospívá to vašemu tělu i hladině cholesterolu.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button