Jídlo a stravováníPéče o těloPřírodní léčbaZdravé tipy

Vědci odhalili nejsilnějšího zabijáka rakoviny – Jackfruit

Jackfruit je národní ovoce Bangladéše a jde o největší ovoce, které roste na stromě. Některé exempláře tohoto ovoce mohou vážit až 77 liber. Slupka plodu je tlustá, tvrdá a zelená, ovoce uvnitř je barevné, všestranné a plné živin. Je mimořádně populární u veganů, nabízí spoustu zdravotních přínosů pro lidské tělo, protože je bohaté na základní živiny.

Zdraví prospěšné ovoce

Jackfruit neboli také Žakie, džekfrut nebo džekfruit je druh ovoce, který pochází z tropického stromu, který dorůstá výšku až třiceti metrů. Plody mají oválný tvar a drsný povrch. Uvnitř plodu je velké množství semínek, která jsou obalená do lepkavého pouzdra. Právě tato část je velmi oblíbeným pokrmem, má příjemně nasládlou a osvěžující chuť. Strom velmi rychle roste a už ve třech či osmi letech začíná kvést a plodit. Rostliny mají rády vlhko.

Přínosy jackfruit

Jde o, na první pohled zvláštní ovoce, které je bohaté na živiny jako například na vlákninu, draslík, hořčík, vápník, železo, vitamín A, vitamín B6, vitamín C stejně jako na bílkoviny. Šálek jackfruit vám poskytuje přibližně 25% doporučené denní dávky vitamínu B6. To je skvělé pro vegany, protože právě jejich specifická strava nenabízí dostatek tohoto vitamínu.

Jeden šálek jackfruit má 155 kalorií a jen 3 gramy tuku. Má také nízký obsah cholesterolu a nasycených tuků. Na druhé straně jde o ovoce, které je bohaté na minerály a folát, thiamin, niacin a riboflavin. V posledních letech se tomuto ovoci daří dostat se do podvědomí spotřebitelů, vědců a pracovníků potravinářského průmyslu.

Skvělé pro zdraví

Umí hrát roli v prevenci a léčbě mnoha nemocí. Výzkum také zjisti, že jackfruit obsahuje hlavní sloučeniny, o kterých je známo, že zabraňují růstu, popřípadě zabíjejí rakovinné buňky. The National Cancer Institute ohlásil, že víc než 1,17 milionů Američanů jsou diagnostikováni s kolorektálním karcinomem.

Studie ukázaly, že toto úžasné ovoce může úspěšně léčit závažné onemocnění a umí zvýšit imunitní systém. Jackfruit je bohatý na několik fytonutrientů včetně isoflavonů, lignanů, a saponinů, které mají silné protirakovinné vlastnosti. Tyto živiny umí bojovat proti volným radikálům v těle. Má schopnost předcházet rakovině a také dalším nemocem.

Jak léčit rakovinu?

Lignany mají anti-estrogenní účinky v reprodukčních tkání. Ty mohou být prospěšné při prevenci rakoviny prsu, dělohy, vaječníků a prostaty, které se spojují s hormonálními účinky. Rovněž je prokázáno, že isoflavony snižují riziko rakoviny endometria, prostaty a prsu. Saponiny zabíjejí rakovinné buňky přímou vazbou na buňky podobně, jako zvyšují aktivitu bílých krvinek a brání buněčné diferenciaci a proliferaci.

Jackfruit je bohatý na antioxidanty, které účinně zabraňují poškození volnými radikály a oxidací. Toto ovoce má také vysokou hladinu vlákniny, což snižuje riziko rakoviny tlustého střeva. Pomáhá čistit tlusté střevo a odstraňuje toxiny z trávicího traktu. Toto úžasné ovoce je také bohaté na vitamín C, který posiluje imunitní systém.

Studie na zvířatech ukazují, že polysacharidy v jackfruit zvyšují funkci fagocytárních buněk a posilují imunitní systém. Toto tropické ovoce také obsahuje flavonoidy, polyfenoly a karotenoidy, které pomáhají snižovat krevní tlak, zvyšují metabolismus, bojují s žaludečními vředy a podporují nervové funkce.

Jak nakupovat a připravovat jackfruit?

Jde o úžasné ovoce, to už jsme výše popisovali. V obchodech je k dostání v čerstvé nebo konzervované podobě. Když sáhnete po konzervované verzi, ujistěte se, že v ní nejsou přidané cukry nebo konzervační látky. Kupujete-li jackfruit v čerstvé podobě, pak doporučujeme se ujistit, že máte v košíku zdravé plody.

Jak poznat, že je plod zralý? Sledujte slupku. Použijte jemný tlak, abyste se ujistili, že je plod zralý. Dalším znamením, že je jackfruit připraven ke konzumaci je jeho vůně, která by měla být spíš výrazná. Je dobré vědět, že jackfruit má velmi silnou a ostrou vůni, která nemusí být všem lidem po chuti. Chuť jackfruit připomíná křížení manga a ananasu. Vyzkoušejte toto skvělé ovoce a využijte všechny výhody, které vám může poskytnout.

Zdroj

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Podobné články

Back to top button