CvičeníJídlo a stravování

Ztráta hmotnosti znamená pro tělo velké změny. Zjistěte, na co se připravit

Co se s naším tělem stane, když zhubneme? Většinu asi napadne, že obléknou konečně své staré džíny, nebo se budou moci bez obav vypravit na koupaliště. Někteří se těší, že lépe upoutají pozornost opačného pohlaví, nebo se jim třeba bude snáze sportovat. Ale to není zdaleka vše. Nižší hmotnost přináší řadu dalších věcí. Některé jsou skvělé, jiné o něco méně, ale každopádně se vám s nižší hmotností bude žít lépe a budete se cítit sebevědoměji a zdravěji.

Jakmile změníme své stravování a začneme se více hýbat, naše těla se začnou měnit. A to nejen viditelně tak, že nám začnou ubývat centimetry v pase, ale i méně viditelně, uvnitř. Změní se hladina některých hormonů a upraví se způsob, jakým řada procesů funguje. A to může vyústit ve změny, kterých si povšimnete nejen vy, ale i vaše okolí.

Množství kortizolu

Většina odborníků považuje obezitu za jednu z příčin stresu a doporučuje snížit hmotnost, abyste se cítili lépe i po psychické stránce. To jistě platí v případě sebevědomí, ale nejde to říci zcela univerzálně. U některých lidí totiž dochází vlivem snížení hmotnosti k vyšší produkci kortizolu nebo stresových hormonů, a tím pádem se takový člověk může cítit podrážděnější a napjatější. Tělo tak jednoduše reaguje na změny, které zažívá a které mu připadají nezvyklé. Ztráta tuku totiž pro naše tělo znamená něco jako signál, že přichází horší časy, což může stres vyvolávat. Tento stav by se ale měl ustálit poté, co skončíte s redukcí a vaše váha se zastaví na přijatelných číslech.

Spánek

Každý, kdo hubne, může potvrdit, že se cítí ospalejší a potřebuje více spát. Tímto způsobem se tělo adaptuje na nižší množství přijímaných kalorií a na vyšší energetický výdej. Je to zcela přirozený proces, kterým je potřeba si projít, abyste tělo naučili, že takto má správně fungovat a naučit se lépe pracoat s přijatou energií. Náš organismus se na tyto změny většinou zvládne dřív nebo později adaptovat a únava nebo vyčerpání postupně vymizí. Dokonce je dokázané, že hubenější lidé mají celkově více enegie a cítí se z dlouhodobého hlediska lépe. Jde jen o to, aby se tělo naučilo kalorie proměnit v energii a ne tuk, který se ukládá.

Lepší sex

Sex je v podstatě formou cvičení. Takže je zřejmé, že když zhubnete, bude se vám i milostný život praktikovat lépe. Budete mít větší výdrž a budete moci vyzkoušet i pozice, které pro vás dříve byly nekonfortní nebo dokonce zcela nemožné. V neposlední řadě také získáte o poznání větší sebevědomí, které je pro uspokojivý sexuální život neméně podstatné. Možná si troufnete i na milostné hrátky, které pro vás dříve byly zcela nepředstavitelné. A jsme si jisti, že váš partner či partnerka takovou změnu ocení.

Pokožka

Budete-li hubnout zdravě a ne příliš rychle, zlepší se i stav vaší pleti. Obvykle se pročistí a zbaví se toxinů a nadbytku vody. Musíte si ale také uvědomit, že společně s tukem přijde i o část své elasticity. Je tedy nutné pořídit si kvalitní zpevňující krémy, které vám pomohou pokožku hezky vypnout a přizpůsobit ji novému tvaru těla. Zvlášť ženy mohou také zaznamenat větší výskyt vrásek ve tváři, ale kvalitní krém by měl být schopný to vyřešit.

Zima

Je zcela běžné, že po úbytku hmotnosti se možná budete muset začít více oblékat. Tuk totiž funguje jako izolant, který vám v zimě poskytuje dobré krytí před chladem. Jakmile zmizí, tělo potřebuje více pomoci od oblečení. Na druhou stranu se zase můžete těšit na léto, kdy se nebudete tolik potit a lépe se vám bude dýchat i při vyšších teplotách. Všechno má tedy své pro a proti. Ale nižší hmotnost je celkově jistě zdravější a umožní vám žít život naplno.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button