Jídlo a stravování

Máte laktózovou intoleranci? Řešením nemusí být jen kompletní omezení mléčných výrobků

Nejíte mléko a mléčné výrobky, protože se po nich necítíte zrovna nejlíp? Vědci odhalili, že nějakou formou laktózové intolerance trpí až 68 % světové populace. To je poměrně vysoké číslo, a proto je rozhodně na místě věnovat tomuto problému určitou pozornost. Co to laktózová intolerance je a jak se projevuje? Je možné se jí nějak zbavit, pokud už se u nás projeví?

Prvním příznakem jsou zažívací potíže

Laktózová intolerance se obvykle projevuje po konzumaci mléčných výrobků. Nemusí se přitom nutně jednat jen o výrobky z kravského mléka, ale může to být jakékoliv mléko, které obsahuje tzv. “mléčný cukr” neboli laktózu. A to je téměř každé savčí mléko, takže obvykle problém nevyřeší jen prostá výměna za kozí nebo ovčí variantu.

Následně dochází k tomu, že si trávicí trakt s laktózou přítomnou v mléce nedokáže poradit. Ta pak projde až do tlustého střeva, kde se z ní tvoří mastné kyseliny, které zvyšují osmotický tlak v tlustém střevě a vedou k zažívacím problémům. Případně se laktóza přeměňuje na určité plyny, například na plynný vodík, který pak vydechujeme, a i takto se dá intolerance při vyšetřeních detekovat.

Je však třeba upozornit na to, že laktózová intolerance není alergie na mléko! Jedná se o rozdílné diagnózy, které mají jiné projevy a také jiné příčiny, takže není radno tyto dvě věci zaměňovat.

Správné trávení zajišťuje laktáza

Ideální trávení mléka včetně laktózy probíhá tak, že je mléčný cukr natrávený příslušným enzymem, kterému říkáme laktáza. V takovém případě se v trávicím traktu mléčný cukr rozkládá na glukózu a galaktózu, a následně se tyto látky bez potíží vstřebávají do krve. Žádné potíže nenastávají a trávení mléka probíhá bez problémů.

Pokud tento proces stoprocentně nefunguje, jedná se o nějaký druh intolerance. Ta může být buď přímo vrozená – kdy tělo není schopné trávit laktózu již od narození. Jde o velmi vzácný typ laktózové intolerance. Daleko častěji se vyskytuje primární laktózová intolerance, kdy dochází k tomu, že se s věkem postupně snižuje produkce laktázy v těle. Existuje také sekundární typ laktózové intolerance, kdy je na vině jiné poškození či onemocnění trávicího traktu, které urychluje průchod tráveniny tenkým střevem, takže se laktóza nestihne plně a řádně strávit.

Poměrně běžným problémem také je, že tělo laktázu tvoří, ale ne dost na to, aby stačila na zpracování větší porce mléčných výrobků najednou. V takovém případě je pak vhodným řešením upravit množství mléčných výrobků konzumovaných naráz a potíže mohou zcela zmizet.

Pokud tedy máte podezření na laktózovou intoleranci, rozhodně to nemusí znamenat, že už nikdy nebudete moci jíst mléčné produkty. Jejich výběr a celkové množství je vždy individuální záležitost a občas stačí stravovací návyky jen mírně upravit a potíže jsou pryč. Nejvíce problémové bývá klasické mléko, smetana nebo tvarohy, méně problémů způsobují kysané mléčné výrobky a sýry.

Nejhůře je na tom Afrika a Asie

Někdy asi před 10 tisíci lety před naším letopočtem se v lidské genetické informaci objevila mutace, která zapříčinila, že u některých jedinců se tvorba laktázy v organismu zachovává i v dospělosti. Dnes je to pro nás výhoda, díky které můžeme konzumovat mléčné výrobky bez potíží.

Tato schopnost se ale nenachází v současné populaci rovnoměrně. Platí, že tvorba laktázy v organismu je nejvýše zachována v severozápadních zemích Evropy, ale opačná situace je v asijských zemích, jako je např. Jižní Korea, Vietnam nebo Thajsko, kde má problémy se zpracováním laktózy téměř každý. Podobná situace je také v Subsaharské Africe, kde laktózovou intolerancí trpí více než 80 % místní populace.

Jak si stojí Česko?

V naší krajině jsou problémy s laktózovou intolerancí spíše vzácné. Dnes se udává, že nějakou formou intolerance trpí asi jedna desetina české populace. U nás je tedy stále relativně malá pravděpodobnost, že budete tímto problémem trpět, byť aktuálně se zdá, že je takových lidí stále více. Důvodem je také to, že dnes lidé daleko více pozorují své tělo a jeho projevy a případné drobné potíže obvykle hned řeší.

Řešení je snadné – stačí omezit konzumaci mléčných výrobků

Jestli máte diagnostikovanou laktózovou intoleranci, je třeba především zjistit, do jaké míry jste schopni laktózu tolerovat. Je nutné určit “prahovou hodnotu” laktózy, jejíž konzumace vám ještě nedělá potíže. To nejsnadněji zjistíte pozorováním reakcí vlastního těla. Při laktózové intoleranci se nemusíte s příjmem mléčného cukru za den dostat až na úplnou nulu. Stačí, když si budete množství hlídat a zbytečně jej nepřekračovat.

ZDROJ: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/lactose-intolerance/symptoms-causes/syc-20374232

ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Marta Dzedyshko: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-ryma-svetly-salek-6341410/

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button