Krása

Jak spánek pomáhá vaší pleti? Ráno se můžete probudit krásnější

Není třeba připomínat, že dostatečný a kvalitní spánek má zcela zásadní vliv na naše zdraví. Jen tak se můžeme zbavit stresu, únavy a napětí, které dennodenně zažíváme v našich pracích a rodinách. Bohužel ne vždy se to daří, ale vliv to ve výsledku nemá jen na naše zdraví, ale také na naši krásu. Právě pravidelný spánek může zásadním způsobem ovlivnit kvalitu naší pleti.

Obnova nejen pro mysl, ale také pro naši pleť

Určitě jste už slyšeli, že se během spánku celé naše tělo obnovuje a hojí. To probíhá především prostřednictvím efektivního prokrvení různých částí těla. Takové zvýšené prokrvení se pozitivně projeví také na stavu pleti. Například zmenšuje otoky kolem očí a úst, ale také pleti hned po ránu dává hezkou narůžovělou barvu, kterou ženy už odnepaměti musí dotvářet tvářenkami. Pokud je pleť během spánku správně a dostatečně prokrvena, zaručuje to také to, že se nám do pokožky dostanou vitaminy a minerály, které naše tělo přijímá ze stravy.

Díky nočnímu prokrvení se v pokožce také posiluje ochranná bariéra pokožky, která pomáhá bojovat s bakteriemi, jež vyvolávají akné a chrání kůži před okolními toxiny nebo UV zářením. Jestliže vám spánek chybí nebo dlouhodobě spíte méně než 5 hodin, může se toto prokrvení naopak výrazně snížit. To vede k otokům, celkově bledé nebo našedlé pleti, ale také vzniku vrásek nebo nechtěných pupínků.

Aktivujte působení pleťových produktů

V noci naše tělo pracuje trochu jiným způsobem než ve dne. Má dostatek času na regeneraci, ale také na produkci látek, mezi něž patří například kolagen. Jedná se o látku, která je nezbytná pro zdravou a pružnou pleť. Zabraňuje vzniku vrásek a pomáhá nám vypadat mladistvě. Kvalitním spánkem tedy docílíte mladistvého vzhledu, který získáte navíc zcela přírodní cestou. Je také dokázáno, že během spaní mohou daleko lépe působit všechny produkty, které na pleť nanášíte. Jedná se o všechna séra, hydratační krémy nebo retinol, ale i léčivé přípravky proti akné. Pokud tedy během dne péči o pleť zanedbáváte, jde to velmi dobře dohnat během spánku – pokud je kvalitní a dlouhý.

Podpořte regeneraci masáží

Ačkoliv dostatečně dlouhý a ničím nerušený spánek nic nenahradí, přesto se dá péče o pleť vylepšit ještě několika pomůckami. První z nich je provádět důkladnou obličejovou masáž, skvělý je na to například kamen gua sha. Když jej použijete těsně před spaním, pomůže podpořit účinné prokrvení pleti a proudění lymfy v ní. Ujistěte se vždy před spaním také o tom, že je vaše pleť dokonale vyčištěná. Zamezíte tak vzniku přebytečného mazu a potažmo také ucpaných pórů. Je nutné myslet na to, že se během noci z pleti vyplavují nečistoty, a proto je také nezbytné skutečně pravidelně měnit povlak polštáře, a to ideálně alespoň jednou do týdne.

Na poloze záleží

Otokům v obličeji se dá předcházet. Jak? Především tak, že si hlavu podložíte správným polštářem. Pro pleť také uděláte více, pokud se vyhnete spaní na boku nebo na břichu. Tyto polohy bohužel přispívají k tvorbě vrásek. Ideální je tedy spánek na zádech, byť je pravdou, že ne všem se takto spí nejpohodlněji. Vybírejte také povlak, který je vyrobený s měkkých a hebkých látek. Ty z tuhých, drsných tkanin mohou vést k poškození kůže během noci.

Nezapomeňte na hydrataci

Během spánku se velmi rychle využívají zásoby vody. Pleť je proto nutné před spaním hydratovat – a to jak zvenku, tak i zevnitř. Vaše večerní péče by tedy měla obsahovat správně zvolený hydratační krém, ale stejně podstatný je i pitný režim. Proto se hodinu před spaním pořádně napijte a k posteli si také postavte sklenici čerstvé vody, z níž můžete během noci nebo hned po probuzení upíjet.

ZDROJ: https://www.webmd.com/beauty/features/beauty-sleep#1

ZDROJ obrázku: Pexels

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button