DetoxikaceJídlo a stravování

4 mýty o zdraví a hubnutí, které vám brání žít skutečně zdravě

Pokud se přistihnete, že procházíte sociální média a hledáte způsoby, jak zhubnout nebo žít zdravěji, jistě nejste sami. Velká část populace, zejména pak mladší ročníky, uvádí, že informace o zdraví a zdravém životním stylu často hledají právě na sociálních sítích. Je to ale správné místo?

I když se však některé rady, na které narazíte na internetu, mohou zdát užitečné a důvěryhodné – a některé mohou dokonce pocházet od lékařů, registrovaných dietologů nebo jiných kvalifikovaných osob – často tomu tak není. Mnohokrát se totiž jedná o osobní zkušenosti lidí, kteří si udělali svůj vlastní plán hubnutí nebo očisty střev a snaží se to aplikovat na všechny… To, že to fungovalo u něj, neznamená, že to bude fungovat u každého, a v tom to může být opravdu nebezpečné. Zajímavá a rychlá řešení, kterým lidé chtějí věřit, ale nejsou podložena vědeckými poznatky a mohou být škodlivá.

Sociální média lze sice využít jako nástroj pro vzdělávání a šíření informací, ale zároveň ej to i místo, kde se mohou velmi snadno šířit dezinformace a vznikat fámy a mýty, které mohou ve výsledku způsobit vážné potíže. Rozlišit, co je či není pravdivé, může být obtížné. Abychom pomohli zmatení zmírnit, požádali jsme odborníky na zdraví, aby vyvrátili některé z nejčastějších mýtů o výživě, které se sdílejí na sociálních sítích.

Mýtus: Každý by měl dodržovat keto nebo nízkosacharidové stravování

Ačkoli keto a nízkosacharidové stravování může zapříčinit úbytek hmotnosti, rozhodně nelze říct, že jsou tyto stravovací návyky vhodné pro každého. Zejména lidé, kteří trpí určitými zdravotními komplikacemi, jako je cukrovka, může být výrazné omezení sacharidů nebezpečné. Při keto stravování také snadno může dojít k eliminaci některých potravin, které ale mají mít ve stravě své místo a rozhodně není vhodné je omezovat.

Kromě toho je obtížné držet keto nebo nízkosacharidovou dietu dlouhodobě, a když lidé začnou sacharidy do svého jídelníčku opět zařazovat, může často dojít k jojo efektu nebo nepřiměřenému zatížení trávicí soustavy. Při navracení sacharidů do stravy se totiž lidé obvykle nezaměřují na celozrnné potraviny, ovoce a škrobovou zeleninu, ale začínají zařazovat spíše jednoduché sacharidy, jako je bílé pečivo, cukr a bílé těstoviny.

Mýtus: Potřebujete kofein, abyste měli energii

Kofein je stimulant, který zvyšuje bdělost mozku, ale technicky vzato nedodává tělu výživu ani energii. Je to proto, že kofein nevede k buněčné produkci ATP (adenosintrifosfátu), což je organická sloučenina, která tělu dodává energii. V mozku máme oblasti, které nás uspávají, a kofein pomáhá tyto neuropatické dráhy zklidnit. Ve skutečnosti maskuje naši nízkoenergetickou krizi tím, že skutečné řešení jen krátkodobě překrývá.

Je také dobře známé, že konzumace kofeinu může vést k závislosti. Můžete se na něj například spoléhat ráno, ale později během dne může negativně ovlivnit váš spánek. A když se vám špatně spí, probudíte se unavení a opět sáhnete po kofeinu.

Mýtus: Hubnutí pomocí léků na předpis je bez rizika

Některé celebrity se sice pochlubily úbytkem hmotnosti, kterého dosáhly pomocí léků proti obezitě na předpis. Jsou ale známy nežádoucí účinky, většinou gastrointestinálního typu, a navíc opravdu neznáme dlouhodobé účinky rekreačního užívání takových látek jen za účelem zhubnutí několika kilogramů při absenci metabolického onemocnění.

Pokud existují léky na snížení hmotnosti, pak by se měly užívat jen pod přísným dohledem lékaře a jen při dané infikaci, která takovou léčbu bezpodmínečně vyžaduje.

Mýtus: Měli byste vyzkoušet detoxikační diety

Téměř u žádné z očistných nebo detoxikačních diet dnes není prokázána účinnost na krátkodobé nebo dlouhodobé metabolické zdraví. Detoxikace může u někoho krátkodobě vyvolat pocit menšího nadýmání, ale tyto výsledky nejsou trvalé a mohou dokonce vést k opětovnému zadržování vody nebo zácpě. Ve skutečnosti žádnou detoxikaci nepotřebujeme. 

Naše tělo má nastavený velmi složitý proces, který nás každý den detoxikuje – v játrech, ledvinách, trávicím systému a tlustém střevě – to vše je způsob, jak se naše tělo zbavuje toxinů. 

Aby lidé tělu v těchto procesech pomohli, mohou se zaměřit na zdravou výživu, kvalitní spánek a pokud možno omezit vystavování se toxinům z okolního prostředí.

Co si z toho odnést?

Zatímco trendy týkající se diet, výživy a očisty těla mohou krátkodobě vést k úbytku hmotnosti nebo lepšímu pocitu, je prakticky nemožné je dodržovat dlouhodobě.  Umírněnost v konzumaci a důslednost při dodržování zásad zdravého životního stylu jsou lepší dlouhodobé strategie.

ZDROJ: https://www.healthline.com/health-news/nutrition-and-weight-loss-myths-debunked
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Mikhail Nilov: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zena-relaxace-piti-doma-6707378/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button