DetoxikaceZdravé tipy

Znečištění přímo ohrožuje naše zdraví. Tyto nemoci jsou toho důkazem

Dopad znečištěného prostředí na lidské zdraví znepokojuje stále více odborníků i běžných lidí. Podle Světové zdravotnické organizace je až čtvrtina všech nemocí, které aktuálně trápí lidstvo, důsledkem života ve znečištěném životním prostředí.

Každý rok se 5. června slaví Světový den životního prostředí, který se snaží upozornit na stále se zvětšující problém, který sice mnoho lidí řeší, ale stále se nedaří najít uspokojivé a fungující řešení. Světový den životního prostředí je zde především proto, aby apeloval na jednotlivé občany, kteří doposud o své životní prostředí příliš nepečovali, a uvědomili si, že pokud se rychle nezasáhne, mohou být následky skutečně ničivé.

Většina odborníků se shoduje v názoru, že jedním z největších problémů je především odpadové hospodářství. Není doposud uspokojivě vyřešeno, jak nakládat s tunami odpadu, které každodenně vznikají ve všech koutech světa. Na skládkách se hromadí odpad, jehož zpracování je v nedohlednu, a zejména rozvojové země silně bojují se zavedením alespoň nějaké odpadové politiky, která by eliminovala množství odpadu které končí v mořích nebo v přírodě.

Chmurné statistiky

Podle statistik jsou naše vyhlídky skutečně docela mizerné. Znečištění vzduchu prý aktuálně způsobuje zkracování života až o 3,5 roku. Zamořená voda a půda pak významně zvyšuje riziko rozvoje různých vážných chorob, kterým samozřejmě zcela jednoznačně vévodí různé typy rakoviny.

Nejvíce znečištění ohrožuje budoucí generace. Děti se rodí do prostředí, které je od mala zatěžuje návalem chemikálií, toxických látek a dalších znečišťujících elementů, v důsledku čehož jsou děti stále častěji nemocné, trpí alergiemi a neprospívají. I budoucí rodičky stále častěji trpí různými potížemi během těhotenství a plod bývá snadněji ohrožen.

Rizika, která na nás číhají

Podle Světové zdravotnické organizace nám zhoršování životních podmínek způsobuje vážné zdravotní komplikace. Nejhorší ale je, že se tyto potíže objevují velice pomalu a postupně, takže si jich často všimneme až když je pozdě. Zejména rozšíření některých chorob lze zcela jistě přičíst špatnému životnímu prostředí. Mezi tyto choroby patří:

Astma

Stále více malých dětí i dospělých trpí astmatem. Není to žádná náhoda. Na vině je samozřejmě silné znečištění vzduchu, které způsobuje řadu dýchacích potíží a mezi nimi vyniká právě astma. Znečištění je zejména v důsledku spalování fosilních paliv, při němž unikají do vzduchu drobné toxické částice. Ty pak pronikají do našeho dýchací systému, který zanáší a způsobují problémy.

Kožní nemoci

Bojujete-li s nekonečnými obtížemi s kůží, může být na vině znečištěná voda. Podle odborníků je dnes voda znečištěna hormony i toxickými látkami, které snadno narušují křehkou rovnováhu našeho systému. Typicky se to projeví právě na naší pokožce, ale výjimkou nejsou ani poškození nervového nebo reprodukčního sytému.

Rakovina prsu

Zejména rakovinu prsu lze přímo propojit se znečištěním. Jde jak o znečištění vody a vzduchu, tak i o znečištění půdy, což má přímý vliv na kvalitu potravin. Problémem jsou hlavně pesticidy, které jsou dnes bohužel běžnou součástí řady plodin. Je tedy na místě začít se zajímat, odkud pochází ovoce a zelenina, kterou jíme, a pokusit se najít způsob jak eliminovat možnost, že jsou tyto potraviny vystaveny působení chemických látek.

Nemoci srdce

I přestože je srdce velmi ovlivněno různými druhy znečištění, je zajímavé, že velký vliv na něj má i znečištění hlukové, které si mnoho lidí ani neuvědomuje. V současnosti většina lidí žije v prostředí, ve kterém jsou pravidelně překračovány hlukové limity a naše tělo je tedy neustále vystaveno náporu hluku, se kterým se neumí dobře vypořádat. Hluk má přímou souvislost se srdečními onemocněními.

Neméně likvidačně pak na srdce působí i stres, který lze bez nadsázky také řadit pod jednu z forem znečištění. Náš svět je totiž velmi silně postavený na neustálém tlaku a spěchu, díky kterému jsme schopni dosahovat stále lepších výkonů v enormním čase. To je třeba brát zcela vážné a snažit se riziko stresového znečištění eliminovat.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button