Jídlo a stravováníPéče o těloZdravé tipy

Bojujete s pamětí? Zkuste těchto 5 tipů, které ji dovedou zlepšit

Také obdivujete každého, kdo si pamatuje nazpaměť telefonní čísla své rodiny, nebo si ihned vybaví, co dělal o víkendu, a nedělá mu problém naučit se data konců snad všech důležitých válek? Dlouhodobá paměť je ze zcela zjevných důvodů velmi ceněná schopnost. Už víme, že naše paměťová kapacita je takřka neomezená, ale horší už je umět do ní informace nasypat a udržet. Některé vědecké výzkumy ukazují, že některé činnosti, které na první pohled nijak nesouvisejí s pamětí, na ni mají vysoce příznivý vliv. Které to jsou a jak vám takové činnosti mohou pomoci?

Sportujete, budete si i víc pamatovat

Možná si ještě vzpomínáte na časy ve zkouškovém, kdy jste celé dny jen leželi v posteli a drtili se nové informace. Ve skutečnosti studie prokazují, že efektivnější strategií by možná bylo vše na hodinu odložit a jít se proběhnout nebo si zahrát třeba nějaký týmový sport. Právě aerobní aktivita má totiž podle všeho na naši paměť skvělé účinky.

Je prokázané, že pravidelná fyzická aktivita zvyšuje neuroplasticitu mozku. To má následně pozitivní vliv na kognitivní funkce a paměť. Díky sportu se také lépe prokrvuje mozková tkáň a zvyšuje se díky tomu také podíl šedé kůry mozkové. Navíc je skvělou zprávou, že není nutné pohybem trávit celé hodiny. Podle všeho by měla stačit i jen krátká 5 minut trvající fyzická aktivita. Zjistilo se, že takové učení podporuje uložení informací do dlouhodobé paměti. Zejména skvělé výsledky pak byly v této studii pozorovány u žen.

Spánek se to naučí za vás

Je všeobecně známo, že spánek je zásadní právě pro dlouhodobé ukládání informací. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že kompletně celé ukládání informací se děje právě v průběhu spánku. To nejspíše není tak úplně pravda, ale rozhodně je odpočinek v tomto směru zásadní a nenahraditelný.

Neznamená to nicméně, že byste se měli učit primárně večer a ihned poté jít spát. Každému vyhovuje něco jiného, jde spíše o to, aby po každém studiu následovala také dostatečná fáze odpočinku. Naopak nadměrné učení před spaním může usínání komplikovat, proto je vhodné současně dbát pravidel spánkové hygieny.

Zkuste wakeful resting

Jde o koncept tzv. bdělého odpočinku. Tato strategie se soustředí na to, abyste po učení absolvovali 10 minut odpočinku vleže se zavřenýma očima s minimálním ruchem okolí. Nedojde samozřejmě k usnutí, ale podle expertů takový odpočinek významně podporuje ukládání informací do krátkodobé i dlouhodobé paměti.

Nezapomínejte na jídlo

Vliv stravování na kognitivní funkce a paměť j samozřejmě zásadní. Pestrá a vyvážená stravy bohatá na přírodní antioxidanty prokazatelně podporuje funkce mozku i poměti.

Nejzásadnější živiny jsou tyto:

  • Vitaminy (skupina B, D, E, C)
  • Minerální látky a stopové prvky (železo, měď)
  • Tuky (omega‑3, cholin)
  • Antioxidanty (polyfenoly, flavonoidy, karotenoidy)

Nebojte se suplementů

Některé doplňky stravy mohou být dobrou volbou, jak si pomoci zlepšit paměť. Některé studie sice mají omezené výsledky, ale nejčastěji se zmiňují následující doplňky stravy:

  • Bacopa monnieri (Brahmi)
  • Centella asiatica (Gotu Kola)

Obě tyto bylinky mají účinné látky, které mohou mít pozitivní vliv kognitivní funkce a především paměť. Především dovedou podpořit zesítění dendritových spojů mezi jednotlivými neurony, čímž se informace mohou snadněji a efektivněji přenášet. Samozřejmě vždy záleží na mnoha dalších faktorech, jak na vás tyti bylinky budou působit. Dejte si také pozor na možné alergie nebo vzájemné ovlivňování s jinými doplňky stravy či léky.

ZDROJ: https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-memory
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/cist-cteni-dospely-dreveny-stul-261909/

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button