DetoxikaceJídlo a stravování

Matcha vs. káva: Který nápoj vás lépe povzbudí a podpoří vaše zdraví?

Káva se jednoznačně řadí mezi nejoblíbenější povzbuzující nápoje. S postupem času navíc její spotřeba stále roste a aktuálně spotřebuje průměrný Čech více než 2 kilogramy kávy ročně. Kávě však v posledních letech začíná na paty šlapat také práškový zelený čaj Matcha, který se stává čím dál populárnější po celém světě, a je dost pravděpodobné, že i u nás se brzy stane zcela běžnou surovinou. Oba tyto nápoje se pyšní povzbuzujícím účinkem a také jsou v rozumné míře zdraví prospěšné. Je tedy v jejich konzumaci nějaký rozdíl a vyplatí se pít raději Matchu než kávu?

Káva

Dnes existuje několik druhů kávovníků. K nejznámějším patří kávovník robusta (asi 25 % světové produkce) a kávovník arabika (asi 70 % světové produkce). Káva, která se sklízí, je ve formě zelených kávových bobů a praží se do různých stupňů v pecích. Dále se mele do různých stupňů hrubosti a může být připravena na mnoho rozmanitých způsobů.

Matcha

Jedná se o japonský vynález, který se v dnešní podobě pije již více než 800 let. Na jeho výrobu se používá japonský zelený čaj typu Gyokuro. Jeho listy se několik týdnů před sklizní zastíní – a díky tomu v nich vzroste obsah některých aminokyselin, zejména pak chlorofylu. Po sběru se listy rozdrtí na jemný prášek, který se tradičně připravuje šleháním pomocí bambusové metličky v dřevěné misce.

Co obsahuje Matcha?

Obsah látek se liší v závislosti na době sklizně. Mezi nejvíce zastoupené patří tyto:

Kofein

Kofein není jen v kávě, i v Matchě je zastoupen ve velmi vysokém množství – najdeme v něm až 19–44 mg kofeinu. Kofein, který se vyskytuje v Matche, je z chemického hlediska úplně totožný s tím v kávě. Na jednu porci nápoje do sebe dostanete obvykle 60 mg kofeinu, což je o trochu méně než u espressa. 

Antioxidanty

Všechny zelené čaje mají vysoký obsah antioxidantů. Právě Matcha má z nich nejvyšší antioxidační potenciál. Obsahuje mnoho užitečných polyfenolů. K nim patří například rutin, kterého se v Matchě vyskytuje mnohonásobně více než v jiných běžných čajích. Tato látka podporuje zdraví cév a využití vitaminu C. Dále v čaji najdeme i vysoké množství chlorofylu a tzv. katechiny (zejména EGCG). Ty mají pozitivní vliv jak na aerobní výkonnost, tak na budování svalové hmoty.

Theanin

Tato aminokyselina působí skvěle v kombinaci s kofeinem. I díky tomu má kofein obsažený v Matche přeci jen trochu jiné účinky oproti tomu v kávě. Většinou je jeho efekt déletrvající a vede k efektivnějšímu ovlivnění kognitivních funkcí.  

Co nám dodává káva?

Kofein

V kávě typu arabika se vyskytuje asi 1–1,3 % kofeinu, v robustě je ho však až dvojnásobek. Jelikož se však na přípravu jedné porce používá kávy více, celkově jedním šálkem kávy získáte kofeinu více, přibližně 80–100 mg kofeinu.

Antioxidanty

Jelikož je káva v západním světě konzumována ve velkém, je také jedním z nejdůležitějších zdrojů antioxidantů v naší stravě. I přesto jich má ale káva stále méně než prášková Matcha. Konkrétně polyfenolů obsahuje asi o polovinu méně. Na rozdíl od Matchy se ale pyšní obsahem kyseliny hydroxyskořicové nebo kyseliny chlorogenové, které jsou obě pro zdraví prospěšné a káva je obsahuje ve vysokém množství.

Co vám prospěje více?

Oba nápoje lze označit za prospěšné, pokud se pijí v rozumném množství a jsou správně připravovány. Najdeme v nich povzbuzení, ale také mnoho látek s antioxidačním účinkem. Nelze tedy tak snadno určit, který nápoj je pro naše zdraví prospěšnější. I z toho důvodu se můžeme poměrně svobodně rozhodovat podle naší chuti nebo dostupnosti toho kterého nápoje.

Jestliže však chcete alespoň nějaké vodítko, pak platí, že pro potřebu rychlého nakopnutí je pravděpodobněji výhodnější sáhnout po silné kávě, jejíž stimulační efekt nastupuje intenzivněji a rychleji. Naopak pro mírnější povzbuzení a podporu koncentrace se bude lépe hodit nápoj Matcha.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Štítky

Jana H.

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví i kosmetickém průmyslu a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Podobné články

Back to top button