Spolupráce

Jaké jsou oblíbené aktivity pro návštěvníky v Mariánských Lázních?

Mariánské Lázně patří mezi jedny z nejoblíbenějších tuzemských lázní současnosti, a to navzdory tomu, že za sebou nemají žádnou extra dlouhou historii. Chystáte se sem i vy, ale nevíte, co dělat o volných chvílích mezi procedurami? Čtěte dál!

Okénko do historie

Není tomu tak dávno, kdy zdejší krajinu charakterizoval hustý prales a neprostupná bažina. I prameny se dočkaly pozornosti až koncem 18. století, a to díky lékaři nedalekého tepelského kláštera. Josef Jan Nehr se přesvědčil o jejich účincích, začal je podrobně studovat, a zasloužil se i o postavení prvního lázeňského domu.

Za nádhernými parky stojí Václav Skalník

Další osobou, která se zasloužila o rozvoj města, byl opat kláštera v Teplé, a to Karel Kašpar Reitenberger, který pro lázně získal i skvělého zahradního architekta Václava Skalníka. Ten nechal vysušit bažiny, zasypat rokle a založil nádherné parky. My je můžeme obdivovat dodnes, kdo město už navštívil, ten ví, jak těžké je odpovědět na otázku, zda jde o parky ve městě, nebo o město v parku.

Projděte se po kolonádě, podívejte se na Zpívající fontánu

Co by to bylo za lázně, kdyby zde nebyla lázeňská kolonáda, po které se můžete procházet s lázeňským pohárkem a teplou oplatkou? Když se vydáte na hlavní kolonádu, můžete navštívit pavilon Křížového pramene, pokochat se pohledem na Zpívající fontánu (během sezóny si ji můžete i poslechnout), v její těsné blízkosti najdete i sochu opata Reitenbergera.

K návštěvě zve Muzeum Mariánské Lázně

Víte, který z umělců si město doslova zamiloval, opakovaně se sem vracel a našel si tu dokonce i lásku? Ano, jde o J. W. Goetha, který se zamiloval do mladičké Ulriky von Levetzow. Aby jí stačil, podle legendy popíjel pravidelně zdejší Ambrožovy prameny, kterým se začalo přezdívat prameny lásky. No a právě na Goethově náměstí se nachází městské muzeum, kde nejen za nepříznivého počasí můžete navštívit hned několik expozicí. Jedna je věnovaná právě J. W. Goethemu, další historii lázeňství, lázeňským oplatkám atd.

Vydejte se do parku miniatur

Sníte o tom, že byste během jednoho dne obdivovali mnoho českých památek? Zámek Lednice, Ještěd, hrad a zámek Bečov nad Teplou a další. Většinou jsme rádi, když navštívíme jednu, maximálně dvě, v Mariánských Lázních se můžeme podívat hned na víc než 70 památek. Tedy abychom byli přesní, tak na jejich miniatury, a to v Parku miniatur Boheminium.

Geologický park

V lesoparku nad městem se na ploše 10 ha nachází naučná stezka Geologický park. Během příjemné, asi 1,5 km dlouhé, procházky se dozvíte víc o geologické stavbě Slavkovského lesa, i jeho fauně a floře.

Až budete mít procházek dost, zahrajte si golf

Západní Čechy jsou golfovým krajem číslo 1, uprostřed nádherné přírody se nachází několik golfových hřišť, jedno z nich i v Mariánských Lázních. Jde o hřiště Royal Golf Club Mariánské Lázně, hřiště světové úrovně, které je zasazeno do nádherného prostředí lesoparku. Převážně se tu hraje na rovině, pár jamek ale má i výrazné převýšení, některé jsou dokonce mimo areál hřiště.

Víte, že jde o nejstarší hřiště na území ČR? Bylo slavnostně otevřeno v roce 1905, a to za účasti krále Edwarda VII.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku a na celém webu Vitalitis.cz psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Back to top button